Zatoka delfinów

The Cove
2009
7,9 7,7 tys. ocen
7,9 10 1 7739
8,7 6 krytyków
Zatoka delfinów
powrót do forum filmu Zatoka delfinów

I nie jest to znak, że teraz czekamy na film o zabijaniu psów w Wietnamie czy koni w Mongolii. W filmie chodzi o to aby zwierzęta zabijać humanitarnie. Widać, że większość nie oglądała filmu do końca lub robiła to nieuważnie.
1. Pamiętacie jak pod koniec filmu szef rybactwa w Japonii mówił, że teraz zabijanie delfinów odbywa się przy użyciu specjalnego noża. Kłamstwo. Jakby robili tak jak mówią to nie można było by się przyczepić.
2. Zwróciliście uwagę jakie jest stężenie rtęci w tym mięsie? Wiem, że na całym świecie fermy sztucznie karmią zwierzęta i to też jest mało zdrowe. Ale jest mięso bardziej i mniej szkodliwe. Jakby nie było to prawdą to po co wycofywali je ze szkół?

widra

Myślę, że ten film pokazuje przede wszystkim bezsensowność zabijania tych zwierząt- nikt nie chce jeść ich mięsa, nie tylko dlatego, że jest ono niebezpieczne dla zdrowia, tylko głównie dlatego, że jest o wiele więcej lepszych i latwiejszych źródeł, a delfin nie kojarzy się w ogóle z kuchnią.
Argumenty popierające są naprawdę żałosne i słabe, faktycznie chyba Japonia chce po prostu postawić na swoim, i to nie jako całość, bo obywatele nawet o tym nie mają pojęcia. Nie jest to akcja zwariowanych ekologów, to poważny sygnał o bezcelowym okrucieństwie typu "zabijamy bo możemy", "co nam Zachód zrobi, jesteśmy przecież u siebie".
Mało jest o zniewolonych zwierzętach, bo z porównaniu z rzezią to niewielki odsetek, jednak na pewno nigdy nie pójdę do oceanarium na taki show (oczywiście nie twierdzę, że będę mieć okazję).

Na koniec powiem, że takie filmy są bardzo ważne i ten jest zmontowany i nakręcony w taki sposób, by nie epatować okrucieństwem tylko pokazać bezsensowność tej sytuacji.

ocenił(a) film na 9
victoria_

Doskonale uchwycone sedno problemu, nic dodać, nic ująć. Właśnie o tym krzyczy ten film :). Pozdrawiam

victoria_

Masz racje, filmu raczej nie obejrzę bo choć jestem facetem nie lubię widoku zarzynanych zwierząt.
Masz racje całe to wielorybnictwo opiera się na zasadzie "co nam Zachód zrobi, jesteśmy przecież u siebie" Japończycy chcą po prostu postawić na swoim nawet jak nie mają racji, i nikt prócz samych Japończyków nie może tego zmienić.

widra

Zmiany muszą się zacząć od codziennych wyborów prostych ludzi, którzy powinni mieć wpływ na postępowanie np. w tym przypadku ich rządu czy przedstawicieli ds. wielorybnictwa. Gdyby Japończycy zainteresowali się tym problemem i zaczęli wpływać na decydentów może coś by się dało zrobić.

Nie chodzi tu tylko o Japonię ponieważ wszędzie są jakieś problemy do rozwiązania i rzeczy do naprawienia. W każdej dziedzinie życia powinny obowiązywać jakieś standardy. Wiem, że jeżeli chcę wymagać czegoś od innych muszę zacząć zmiany od siebie.

ocenił(a) film na 8
widra

Czy jakiekolwiek zabijanie jest humanitarne?

ocenił(a) film na 9
Ritax

Jak uśpisz zwierze i dopiero zabijesz to co innego niż na żywca.

ocenił(a) film na 8
widra

Akurat ktoś tak robi. Szkoda im pieniędzy na usypianie.

ocenił(a) film na 8
Ritax

No i gdybyś zabił człowieka to nikogo raczej by nie obchodziło czy wtedy spał czy nie.

ocenił(a) film na 9
Ritax

Pytałaś się czy zabijanie było kiedykolwiek humanitarne - to ci odpowiedziałem. W Stanach nie zabijają ludzi wbijając ich na pal tylko np. podając im truciznę. Ale przy tym zastrzyku to skazańcy zasypiają, a nie drą się kilka godzin. Więc myślę, że przynajmniej cześć rodziny oglądając egzekucję to obchodzi.

ocenił(a) film na 8
widra

Pytanie retoryczne ;)

ocenił(a) film na 9
Ritax

I o tym jest film. Zabijają choć i tak nie warto (przez zanieczyszczenie mięsa), a robią to zadając duży ból.