Zawieście czerwone latarnie

Da hong deng long gao gao gua
1991
7,8 17 tys. ocen
7,8 10 1 16834
8,3 19 krytyków
Zawieście czerwone latarnie
powrót do forum filmu Zawieście czerwone latarnie

Film jest trudny... albo raczej trudnawy. Jezeli kogos nie draznia dlugie ujecia, brak szczegolnej fabuły, doszukiwanie sensu w najdrobniejszym szczególe, ślimacze tempo... to akurat film dla niego.
Ja ten film niestety ogladalem w zlym nastroju, a zakonczenie pozytywne nie jest. Co najgorsze film jest strasznie przewidywalny, a do tego sposob jego nakrecenia poraża nudą... Sama psychologiczna gra jest ciekawa, ale to za mało (jak dla mnie; i w takiej ilosci) zeby był dla mnie czyms wartym ponownego obejrzenia.... w sumie, ten czas mogłbym poświecic na obejrzenie czegoś innego. Brak tutaj równiez ładnych ujęć, jakie widziałem w innych azjatyckich filmach. Czerwone latarnie i ładna scenografia to za mało...
Zastanawialem sie jaka ocene mu wystawic... widze ze tutaj sami znawcy tematu, i miloscnicy, ale ocena jest subiektywna. Jak dla mnie 4/10. Bardziej z szacunku dla odmiennej kultury niz z porażającej wartosci filmu.

ocenił(a) film na 8
Dudoll

Według mnie to nie jest film, który ma 'cieszyć oko'. Bardziej chodzi o zwrócenie uwagi na pewną problematykę np. los kobiet. Myślę, że realizm przede wszystkim, a nie, iż ma być tak zjawiskowo.