Zawrót głowy

Vertigo
1958
7,7 40 tys. ocen
7,7 10 1 39573
8,3 54 krytyków
Zawrót głowy
powrót do forum filmu Zawrót głowy

11/10

ocenił(a) film na 10

Powiedzieć, że to najlepszy film Hitchcocka to za mało. To najlepszy film świata!!!

ocenił(a) film na 9
ckdexterhaven

Najlepsza Hitchcocka jest Psychoza,ale Vertigo również genialne

Hegemon_3

a właśie że Vertigo

ocenił(a) film na 9
Leon_B_Fink

To twoje zdanie,dla mnie Psychoza wymiata
Pozdro dla fanów dobrego kina i Mistrza Hitchcocka

Hegemon_3

wiem ze moje, dlatego to napisałem

Leon_B_Fink

Mogę powiedzieć tylko tyle, że umieściłbym "Vertigo" w 10 najlepszych filmów w historii kina. To wielki film, wielkiego reżysera!

ckdexterhaven

widziałem na razie tylko 'vertigo' i 'psychozę' i moje zdanie: 'vertigo' jest lepsze

ckdexterhaven

a właśnie że psychoza ... bo człowiek zmienia zdanie i zmieni jeszcze nie raz

Leon_B_Fink

ja nie krowa - zdanie może i zmienię.. a może i nie ;] ale na razie 'vertigo' ciekawsze ;) widzę, że znawca filmów. inne godne polecenia filmy hitcha.. widziałem tylko te 2 na razie i ściągam ' rear window ' - i żeby odpowiedź nie brzmiała ' wszystkie' albo ' wszystkie jak już przybył do usa' ;] - taka mała prośba

zuziatello

to miało być pytanie - tylko '?'wcięło

zuziatello

"Zawrót głowy" to najlepszy film Hitchcocka. "Psychoza" czy "Okno na podwórze" nie mogą się z nim równać, nie mówiąc już o tym, aby miały być lepszymi filmami.

ocenił(a) film na 9
La_Pier

Z Hitchcocka polecam między innymi:

M jak morderstwo,1954 kryminalny
Tony Wendice odkrywa zdradę swojej żony. Wynajmuje i szantażuje dawnego kolegę. Ten w czasie napaści na Margot Wendice sam zostaje zamordowany, a biedna Margot oskarżona o zabójstwo i aresztowana. Jej kochanek i detektyw muszą znaleść na czas "klucz" do rozwiązania sprawy.

Nieznajomi z pociągu1951,film-noir
W pociągu spotyka się dwóch ludzi. Zaczynają abstrakcyjną dyskusję na temat morderstw. Jeden z nich proponuje przedziwny układ. Oto każdy zabije człowieka wskazanego przez wspólnika...

Lina1948,kryminalny
Philip i jego kolega z uczelni - pod wpływem szkolnych wykładów na temat nietzscheańskiej koncepcji nadczłowieka - postanawiają zamordować swego znajomego, by w ten sposób przekonać się, czy w rzeczywistości istnieje możliwość popełnienia zbrodni doskonałej. Przestępcy ukrywają zwłoki w mieszkaniu ofiary na krótko przed mającym się tam odbyć przyjęciem.

Osławiona,1946 Film-noir
Alicia Huberman, której ojciec został skazany za zdradę przeciw USA w czasie II wojny światowej, pogrąża się w zabawach i alkoholu. Pewnego dnia tajemniczy mężczyzna, będący agentem rządowym, proponuje jej wykonanie niebepiecznego, szpiegowskiego zadania. Ma wejść w grono dawnych przyjaciół ojca, byłych nazistów przebywających w Rio de Janeiro, i dostarczać o nich jak najwięcej informacji. Dziewczyna zgadza się. Wkrótce, w ramach zadania, zostaje żoną jednego z podejrzanych, Alexa Sebstiana. W tym samym czasie rozwija się uczucie pomiędzy nią i opiekującym się nią agentem, Devlinem. Akcja robi się coraz bardziej niebezpieczna.... Claude Rains otrzymał nominację do Oscara za najlepszą rolę drugoplanową. Nominowano również scenariusz.

39 kroków1935 thriller
Ekranizacja powieści Johna Buchana.
Richard Hannay (Robert Donat) spotyka w teatrze Annabellę Smith (Lucie Mannheim), która ucieka przed agentami służb specjalnych. Kobieta prosi go o pomoc. Tej samej nocy zostaje zamordowana, a wina za popełnioną zbrodnię spada na Richarda. Mężczyzna ucieka przez policją i postanawia rozwiązać zagadkę śmierci panny Smith. Wkrótce trafia na ślad organizacji o nazwie "39 kroków"...

Rebeka 1940,film-noir
Młoda, naiwna kobieta zostaje żoną bogatego wdowca i staje się Lady de Winter. Zamieszkują w jego gigantycznej posiadłości. Wkrótce dowiaduje się, jak potężne piętno na mężu i służbie odcisnęła Rebeka - pierwsza żona Maxa. Czy uda jej się uporać z ponurą przeszłością?