Zawrót głowy

Vertigo
1958
7,7 40 tys. ocen
7,7 10 1 39573
8,3 54 krytyków
Zawrót głowy
powrót do forum filmu Zawrót głowy

W latach w których powstał zakończenie musiało wbić niejednego widza w fotel! Ale czy w 2007 roku może być zaskoczeniem? Widziałem już tyle różnych filmów tego rodzaju, że ten poprostu był dla mnie dość przewidywalny, szcególnie w 2 częsci!
Wrażenie, powiem więcej duże wrażenie zrobiła na mnie pierwsza część filmu, gdy niewiadomo było jeszcze czy ta dziewczyna jest duchem czy... zresztą każdy kto oglądał wie a reszcie nie chce zdradzać fabuły! Potem jednak wszystko poleciało już z górki i można było skojarzyć finał!
Film jak wszystkie filmy reżysera, ma swój specyficzny, mroczny klimat, który tak cięzko odnaleźć we współczesnych produkcjach!
Napewno trzyma fason i każdy kto lubi tajemnicze thrilery raczej się nie zawiedzie!
Dla mnie 8/10

ocenił(a) film na 8
bad_boy21

Również widziałem wiele podobnych historii ale ta była pierwsza. Tak to już jest ,że prawie wszystko na czym bazują dzisiejsze filmy wywodzi się od Hitchcock'a.

Antalix

Przecież Hitchock wcale nie postawił tu na zaskakujące zakończenie. Jak twierdził w oryginalnym scenariuszu dowiadujemy się o prawdziwej tożsamości kobiety granej przez Novak dopiero na końcu, a nie w połowie. Jednak Hitch postawił na suspens, a nie tanie sztuczki.