PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36041}

Zbrodnia Ojca Amaro

El crimen del padre Amaro
2002
6,7 4,1 tys. ocen
6,7 10 1 4131
6,7 3 krytyków
Zbrodnia Ojca Amaro
powrót do forum filmu Zbrodnia Ojca Amaro

Film jest raczej obrazoburczy, ale nie jest gorszący w jakiś wyuzdany sposób. Wrażenie wywarła na mnie głównie scena w której ojciec Amaro ubiera swoją kochankę w chustę przygotowaną dla posągu Matki Boskiej. Sam film raczej nie poruszył we mnie jakiś większych emocji jeżeli chodzi o ukazanie jakiejś mrocznej strefy kościoła katolickiego, raczej dla mnie bardziej istotny był problem samej idei kapłaństwa, i tego, że ksiądz jest również mężczyzną i nie da się tego wymazać z jego psychiki. Jako, że jest zwykłym mężczyzną, człowiekiem potrafi być egoistą. I to własnie z tego całego egoizmu narodziła się tragedia jego romansu.
Bardzo podobała mi się oprawa muzyczna, a raczej jej ograniczonośći surowość, utrzymywała post-mistyczny wyraz tego filmu.
Polecam.

ocenił(a) film na 9
Sabishi

_-^(@,@)^-_
Scena, którą opisujesz - z szatą Maryi - jest właściwie przełomowym momentem. Amaro powiedział głośno, że właściwie wiara nie ma już dla niego - przynajmniej w tamtej chwili - takiego znaczenia.

To najlepszy przykład człowieka starającego się działać na dwa fronty. A tak się nie da..