PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124933}

Zemsta tygrysa z Shaolin

Shao Lin mu ren xiang
1976
6,7 649  ocen
6,7 10 1 649
Zemsta tygrysa z Shaolin
powrót do forum filmu Zemsta tygrysa z Shaolin

Oglądałem ten film jako dzieciak. Dziś po wielu latach przypomniałem sobie tę produkcję i... zawiodłem się. Wiem, że w znacznej mierze straciliśmy możliwość doceniania starszych filmów, a szczególnie tych gatunków (s-f, karate, fantasy, horror), w których animacja komputerowa i efekty specjalne w obecnych czasach dominują.
Jednak nawet od starszych filmów wymagam profesjonalizmu. Niestety. W omawianym filmie walki są tak nierealne, ruchy aktorów szalenie sztuczne, widać wyćwiczone sekwencje. Dodatkowo odgłosy walk, które może w latach '80 były odpowiednie dziś śmieszą i irytują zarazem. Jeśli dodatkowo wspomnę o strasznie słabym, wręcz katastroficznym scenariuszu i w zasadzie o braku ścieżki dźwiękowej (poza wspomnianymi odgłosami walk), jeśli wspomnę o grze aktorskiej na poziomie śpiewu Dody - kreuje się nam widok bardzo słabego kina, które niczym szczególnym nie zaskakuje. Kina, które 20-30 lat temu może i było super. Zresztą jak wiele filmów z tamtego okresu (Rambo, Predator, Piątek 13-ego, Gwiezdne Wojny i wiele, wiele innych). W dzisiejszych czasach tak tworzone filmy (niezależnie od gatunku) najczęściej powodują u nas uśmieszek na twarzy. Politowania i zrozumienia. Ze względu na sentyment i szacunek dla filmów "kultowych" daję 4.

ocenił(a) film na 9
stasiuvino

Mi się podobał dałem 9 może ze względu że jestem zafascynowany kung fu ,

stasiuvino

mocny komentarz ,ale wydaje mi się że aż nadto przesadny fakt ten film nie jest z najwyższej półki ,ale dużo gorszych powstało w obecnym wieku i nawet współczesne efekty wizualne w żadne sposób nie pomagają .

ocenił(a) film na 8
stasiuvino

Miła przemyślana recenzja, ale po co oglądałeś skoro nienpozostawiłeś na nim przysłowiowe suchej nitki? Film jes świetny. Troszkę się obawiałem starego klimato Shaolin w wykonaniu scenarzystów z tamtego okresu, ale niepotrzebnie myślałem ,ze będzie źle skoro było dobrze:)) Troszkę zawiedli drewniani ludzie, ale poza tym miło, fajnie i przyjemnie. Do tego aktorzy nie byli tak irytujący w sekwencjach walk, jak to bywało przy podobnych produkacjach, gdzie odtwórcy ról mieli tyle styczności z king-fu i sztukami walki co motylek z podróżami na księżyc. Wogóle świetna rola młodego Jackiego Chana, który tutaj miał jeszcze na imię Jacky, zamiast obecnego Jackie:))pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
uczensaibaby

Sorki ale zbyt dawno oglądałem film i już za słąbo go kojarzę żeby się wypowiadać na jego temat.

ocenił(a) film na 8
stasiuvino

Ja w sumie dopiero ostatnio:)) Bo przy tych wszystkich filmach Jackiego Chana o klasztorze Shaolin okazało się, że wogóle nie miałem okazji go oglądać:))pozdrawiam szanownego kolegę

ocenił(a) film na 7
stasiuvino

Obejrzałem po 45 latach od premiery i muszę przyznać, że obecnie powstają filmy w których markowanie ciosów jest bardziej widoczne. Rola wówczas 22 letniego Chana który w dodatku musi grać niemowę też pewnie do łatwych nie należała.