PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32253}
6,0 49 tys. ocen
6,0 10 1 48824
5,3 32 krytyków
Zemsta
powrót do forum filmu Zemsta

Wspaniała muzyka Kilara, rewelacyjni aktorzy oraz wyśmienity Roman Polański. Jego mimika, gesty, śpiew mnie po prostu rozbrajały. Nie wiem czego niektórzy oczekiwali, ale ten film jest naprawdę dobrze nakręcony. A przeniesienie akcji do zimowej scenerii nadało "Zemście" dodatkowego uroku.
Owszem, jak na takiego wielkiego reżysera jakim jest mistrz Wajda to może trochę tu czegoś brakuje, ale porównując z ekranizacjami/adaptacjami innych lektur ("Quo vadis" czy "Przedwiośnia" chociażby) to w tym przypadku naprawdę nie jest źle!
No, ale cóż się dziwić, że ocena taka niska, skoro pewnie większość negatywnych głosów wystawiło gro dzieci z podstawówki, którzy musieli oglądać ten film na języku polskim.

użytkownik usunięty
lew890

Mi się on też jako tako podobał, lepszy od Pana Tadeusza ( chociaż tam bardziej podobała mi się muzyka, ale w Zemście też jest świetna ). Aktorzy w miarę dobrze dobrani, ale jednak zabrakło w tym czegoś. Może te dialogi były zbyt nudne?

ocenił(a) film na 8
lew890

Nie lubię polskich filmów.Ale ten jest świetny.Polański genialny.

ocenił(a) film na 8
lew890

Podzielam Wasze zdanie. Film naprawdę dobry, aktorzy wyśmienici - choć w odbiorze przeszkadzała mi momentami dykcja Polańskiego.
Chciałabym zobaczyć "Zemstę" w wersji uwspółcześnionej, coś na wzór "Romea i Julii" z DiCaprio :)

użytkownik usunięty
lew890

Mi też się spodobał. Główni aktorzy dobrani doskonale, ale że przeczytałem dzieło Fredry przed obejrzenie, to czegoś mi to brakuje. Wiem, nie ma idealnych adaptacji filmowych, ale w porównaniu z książką bledziej wypada.
Ale ogólnie 80% "Zemsty sukcesywnie zaadaptowano. Film, mimo epoki, wktórej się dzieje, jest czasem lepszy(w moim odczuciu), niż w wielu komediach produkcji polskiej. Zalet jest wiele i pokrywają się one z zaletami książki. Komu się książka spodobała, spodoba sie też ten film.