PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462441}

Zmierzch

Twilight
2008
5,6 337 tys. ocen
5,6 10 1 337270
3,6 52 krytyków
Zmierzch
powrót do forum filmu Zmierzch

Do przeczytania "Zmierzchu" skusiło mnie tylko to, że zanim zobacze film, wole stworzyc swój własny obraz na podstawie ksiązki. Jestem wielką fanką fantastyki, ale ta ksiązka mnie nigdy nie pociągała. Jednakże leżąc chora w domu stwierdziłam " a może warto?" Czytając ksiązke niesamowicie się rozczarowałam. Akutalnie jestem w połowie 4 częsci.
Chciałabym się podzielic swoimi spostrzeżeniami i poznac Waszą opinie na pare tematów. Według mnie ksiązką jest pełna błędów logicznych i niedomówien...

1) Już na początku zaczęła zastanawiac mnie pewna sprawa. Ciało wampira jest martwe tak? Nie musi on oddychac, nie bije mu serce, nie kraży w jego ciele krew? Więc tu narzucają mi się dwa istotne pytania na temat związku Edwarda i Belli. Skoro ciało Edwarda jest martwe, jest martwe całe, więc w jaki sposób on w ogóle może miec wzwod, żeby kochac się z Bellą? Dalej... jak to w ogóle możliwe, żeby martwe ciało produkowało plemniki by ją zapłodnic? Może czegoś nie doczytałam, ale sądze, że to jest zupełnie nielogiczne
2) Skoro Bella jest zwykła nastolatką jej organizm działa tak jak każy inny... Edward unika zapachu krwi Belli bo jest dla niego zbyt smakowita.. Jednak nie rozstają się oni na dłuzej niz 2 dni (nie licze jego wyjazdu) w takim razie jak Edward z nią wytrzymuje kiedy ma okres? Krew t krew
3) Dla mnie najistotniejsza... Jaki jest rodowód wampirów? Skąd się wzięły, kto był pierwszy? Czy w którymś z tomów jest coś o tym wspomniane? czywiście, że nie, bo autorka nie miała najmniejszego pomysłu na to...

Mój wniosek, wszystko co można było napisac o wampirach zostało już napisane...

1
Jeisa

tak myślałam.
Nie mam jakos ochoty isc do kina ogladac 10 razy to samo, wiec mam nadzieje ze ktos pozniej napisze czy to sie jakos roznilo.

Co do Emmettowego cytatu, po prostu nie znalazł on się w ostatecznej wersji filmu. A pokazy przedpremierowe zawierały jak najbardziej cały, w żadnym stopniu nieokrojony film.

Wega

a wie ktoś z kąd ściągnąć film? bardzo proszę o link :)

Twilight_Gabrielle

a zastanawialiscie się kedyś po co wtedy na polanie (zmierczh) edward kazał belli rozpuścić włosy kiedy
przyszedł james? z tego zo wiem to włosy przenoszą zapach jeszcze mocniej niż ciało?

Twilight_Gabrielle

Pewnie dlatego, by zakryła szyje, która jest jednym z miejsc, gdzie najbardziej pulsuje krew.

zwijezda

a i jeszcze jedno:
(popierdolony) Jacob chciał by Bella z nim żyła długo i szcześliwie, jakim cudem jeśli on się nie ztarzeje i nie
może jej zmienić w wilkołaka? to ona umrze a on będzie żył nieśmiertelnie?

Twilight_Gabrielle

Z tego co pamiętam, to wilkołak MOŻE być nieśmiertelny, ale NIE MUSI. To jego wybór. Jeśli nie chce być nieśmiertelny, to po prostu przestaje zamieniać się w wilka. Było to nawet przedstawione w jednej z quileuckich legend. Taha Aki bardzo kochał swoją trzecią żonę, więc postanowił nie przemieniać się w wilka, by móc umrzeć razem z nią. Mam nadzieję, że wyjaśniłam problem :)
PS Ja też nie przepadam za Jacobem :P

Cullen

Ale za to w KwN kiedy Bells pyta Jacoba, czy nie może tego zatrzymać, on odpowiada, że to nie jest takie proste i raczej tego nie chce. On jest dla mnie strasznie dziwną i niezdecydowaną postacią...

rabbi_2

Te zapłodnienia itp.. będą wyjaśnione w 4 części. Po prostu przeczytaj to będziesz wiedzieć.

Twilight_Gabrielle

Film to się kupuje na DVD, jak się ukarze.
Stop piractwu!

Arranz

ej? a mnie w filmie zastanowiło (chociaż nie wiem, może coś przeoczyłam) to, że jak Bella jest w domu Edwarda i o pokazuje jej swój pokój to ona się dziwi czemu nie ma łóżka, na co on, że nie śpi, a później jak Bella jest w szpitalu pyta sie matki gdzie jest Edward, a ona na to, że śpi.. xd

Patrycja_

Edward udawał, że śpi, zeby dać porozmawiać Belli z jej matka. Przynajmniej tak to było w książce ;) Jak ja byłam na Zmierzchu to własnie w tym momencie na sali rozległ się harmonijny chichot xD

monique_19

a to dzięki za rozwianie moich wątpliwości ;P Ja dopiero zaczęłam czytać książkę ;d

Patrycja_

dzieci nie powinny czytać książek których nie są w stanie zrozumieć

Arranz

A na końcu napiszemy Książkę "Życie intymne wampirów czyli jak będąc baśniową postacią móc gdy się już nie może"

Atomeqe

mogę być współautorem hehe

Arranz

przeczesując cały temat i wypowiedzi... czuję się zmiażdżona. Choć sama zastanawiałam się nad fenomenem edwarda który zapłodnił bells, raczej patrzyłam na to przez palce, ludzka wyobraźnia nie zna granic :) i też nie wiedziałam że ten temat zostanie naruszony i przedstawiony tutaj... Miazga!

Arranz

To jest tylko książka! Powieść! Autorka mogła napisać, że Bella mieszka w jakieś wymyślonej miejscowościu np. w "Widelcu", który znajduje się w Europie. I co? Będziecie mówić "przecież nie ma takiej miejscowości/państwa w Europie!". Ludzie, zroumcie xD Jakoś tego, że Edd jest wampirm nie wypominacie autorce. Może ktoś napisze książkę, a w niej będą słonie z kocim ogonem i co? Będziecie pytać "skąd się to wzięło, jak to możliwe?!" Litości... Ludzka wyobraźnia nie zna granic xD

czerwonetrampki

brak poczucia humoru i wyobrazni.. ;d

Patrycja_

Jak tak to czytam to mi sie śmiać chce...

Arranz

Ciekawy temat nie ma co :D Wzwód Edwarda i okres Belli.

Nawet nie wiedziałem, że w 4 części będzie dziecko... Zapowiada się jeszcze ciekawiej :p

Dawid_21

Już to było poruszone, ale ja dalej nie rozumiem. Edward kazał Belli rozpuścić włosy, żeby np. James nie zauważył, że ona jest człowiekiem. A co z sercem? Nie słyszał go?

W moim filmie też nie ma całej sceny pocałunku.

Arranz

Dlatego trzeba poczekać na DVD i kupić oryginalne.
Kiedyś kupiłam właśnie jakiś film i tam było np. dodatkowe 30 min .

taa Rosalie stop piractwu xD

Arranz

Po co sie tego doszukiwać to ksiązka puście wodze wyobraźni i czytajcie nie podoba się... trudno trzeba siegnąc po cos innego... Do takich ksiązek trzeba miec dystans i potrafić oddać wodze wyobraźni... Wiele z twoich pytań juz dawno uzyskało odpowiedź... Po co jeszcze nad tym sie zastanawiać... Wampiry, przeciez one zawsze były przedstawiane jako niewyobrażalne stworzenia... nie pojete... O wiele bardziej rozwinięte niż ludzie... Chociazby 8 kolor tęczy, któy widizał Bella w 4 części...

Którz wamipiry zrozumie??:)

Arranz

Cóż ciało wampira jest martwe - fakt. Zastanawia mnie tylko dlaczego wszyscy czepili się akurat aktu płciowego. Przecież skoro wampiry mają martwe ciała to może najpierw powinno zastanowić jakim prawem poruszają się, myślą?

Nie możemy tu myśleć kategoriami ludzkimi. Skoro "martwe ciała" mogą biegać szybciej niż pędzący samochód, to dlaczego dziwić się zapłodnieniu?

Pozdrawiam. ;)

P.S. Jeśli ktoś pisał już coś podobnego to przepraszam. Nie miałam tyle motywacji coby caluśki temat prześledzić. Mea culpa.