Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152925
7,1 58 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

Ja tam się tym licznym nominacjom nie dziwię. Jeżeli ktoś mówi, że powstały już podobne filmy,
niech mi poda przykład. Zresztą mniejszą z tym. ,,Zniewolony" po prostu coś w sobie ma i każdego
zauroczy czym innym. Mnie uwiodła gra aktorska. A Ciebie? Nie wiem, ale na pewno znalazłeś coś
dla siebie. To jest wyciskacz łez, ale robiący to tak gustownie i wykwintnie, że pretensji nie mam.
Akcja nie galopuje, a i tak gapisz się w ekran. A ci ludzie? Kolor twarzy ma być miarą człowieka?
Chwała Bogu, że wreszcie ruszono ten temat, na dodatek tak wymownie. Czy dostanie Oscara, czy
nie, co uważniejsi widzowie o nim nie zapomną, dziękuję.

Cinema2009

Podaję przykład: "Kolor Purpury"- genialny film, a całkiem niedawno: "Służące"- także świetny.

ocenił(a) film na 8
Shui

To jak napisać o "Ona", że było mnóstwo takich filmów bo to o miłości, np. "Przeminęło z wiatrem" ...

bitzgrzyt1

Nie widzę związku. Inna epoka, inne dylematy, inny rodzaj, poza tym miłość w 'Przeminęło z wiatrem' jest dla mnie tłem dla wydarzeń historycznych.
Podałam przykład bardzo dobrych filmów, ale nie wychodziłam z założenia, że 'Zniewolony; jest filmem złym, po prostu mnie nie 'porwał', poza sceną końcową, która była bardzo wzruszająca.

ocenił(a) film na 8
Shui

Ja równiez nie widziałem związku miedzy "Służącymi" oraz "Zniewolonym" oprócz tego, że poruszają temat niewolnicwa. Tak jak "Ona" i "Przemineło z wiatrem" oprócz tego, że są o miłości.

Mnie "Zniewolony" też nie porwał jakoś, też łezkę uroniłem na koniec. A miałem się nie przyznawać!

bitzgrzyt1

"Służące" nie poruszają tematu niewolnictwa. Opowiadają o czasach prawie 100 lat po zniesieniu niewolnictwa.

bitzgrzyt1

Tak, po ogłoszeniu abolicji, ale ciemnoskórzy obywatele podlegali segregacji rasowej do lat 60 XX w.

ocenił(a) film na 8
Shui

Ok, chodziło mi o ucisk afroamerykańskiej grupy społecznej.

bitzgrzyt1

Widzę, że 'Nebraska' 'porwała' :-).
Piękny film.

ocenił(a) film na 7
Shui

Django

Shui

"Kolor purpury" i "Służące" nie opowiadają o niewolnictwie.

NickError

Ucinam te wszystkie spekulacje, ludzie na Filwebie często sobie skaczą do gardeł, a ja wypowiedziała się tak, jak uważam, dziękuję za uwagę.
Dobra wiadomość dla fanów "Zniewolonego". Ogłoszono nagrody BAFTA :
http://www.filmweb.pl/news/BAFTA+2014%3A+Zdobywcy+nagr%C3%B3d-102752

Pozdrawiam.

Shui

Śledziłem i się cieszę.
Ale nie chcę nikomu skakać do gardła. "Służące" opowiadają o czasach segregacji rasowej, ale nie niewolnictwa. "Kolor purpury" również nie jest historią niewolników, nawet poruszany w nim temat rasizmu jest spychany na drugi plan. Film jest bardziej historią czarnych kobiet uciskanych przez ich czarnych mężów.
Filmy o niewolnictwie były, ale nie przypominam sobie żadnego opowiadającego o codziennym życiu niewolnika. "Django" to taka fantazja na temat zemsty, a "Amistad" to dramat sądowy. "Zniewolony" zaś skupia się na dwunastoletniej gehennie, a nie na spektakularnej walce o wolność. I w tym sensie poruszany temat w sposób, w jaki go jeszcze nie poruszono, a w jaki w końcu trzeba było to zrobić.

NickError

Przypomniałam sobie książkę (chyba była lekturą) 'Chata Wuja Toma' doczekała się ekranizacji:
http://www.filmweb.pl/film/Chata+wuja+Toma-1987-4517
Oglądałeś może?

Shui

Kojarzę mniej więcej książkę. Na tytuł też się już natknąłem, ale jeszcze nie widziałem. Chociaż film raczej nie zrobił wtedy furory, bo to produkcja telewizyjna, a telewizja kiedyś i dziś to dwa różne światy.

NickError

Wiesz, gdzieś w mej pamięci kwi już obraz plantacji bawełny, niewolników, tylko nie mogę sobie przypomnieć gdzie.
Na pewno nie o 'Niewolnicę Isaurę' mi chodzi. :-).

Masz rację, że nie można ( przynajmniej jak sięgam pamięcią) przywołać filmu, który traktuje o latach pod pręgierzem 'Pana'.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Shui

Nie sypmy tutaj tytułami filmów, bo to profil poświęcony "Zniewolonemu". Zgoda, macie rację, były filmy poruszające podobny problem. Co z tego, skoro "Zniewolony" bije je na łeb. Koniec dyskusji!

Cinema2009

To nie żaden profil, tylko temat. Każdy ma prawo do wypowiedzi!

ocenił(a) film na 8
Source

A czy ja powiedziałem, że ktoś nie ma?

Cinema2009

mylisz się, sprawdź jeden film w reżyserii Spielberga:)

ocenił(a) film na 9
Shui

Może "Korzenie"? Trudno o dobitniejsze przedstawienie niewolnictwa niż saga rodziny Kunty Kinte.

ocenił(a) film na 7
Cinema2009

Tyle innych dobrych filmów powstało w 2013 - dlaczego właśnie ten jest najlepszym filmem wg BAFTA? Podobał mi się - oglądałam do końca z zapartym tchem, ale żeby zaraz najlepszy... To chyba jakiś trend ... A tak w ogóle - dobrze, że powstał - niewolnictwo jakoś nie mieści mi się w pojęciu człowieczeństwa. NIEWOLNICTWU I TRAKTOWANIU LUDZI O INNYM KOLORZE SKÓRY NIŻ BIAŁY MÓWIĘ STANOWCZE "NIE".