PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=632419}

Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152764
7,1 71 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

Zasłużone oscary,genialny scenariusz,bardzo dobra gra aktorska. Wielka perełka 2013r.

ocenił(a) film na 10
Gladiator1000

Mam takie same zdanie. A dodatkowo film oparty na faktycznych wydarzeniach.
Nie rozumiem tylko , jak owi ludzie w tamtych czasach mogli uważać, że biała rasa jest lepsza od nich. Tylko szkoda że ta ciemnota trwa po dziś dzień.

ocenił(a) film na 9
tomekdkm

Dokładnie. Takie to były czasy. Film był dobry także pod tym względem,że bez żadnych ogrodek skrytykował i osądził stany Zjednoczone. Kraj,ktory miał byc oazą i obroncą wolnosci,okazał sie czystym zlem...I chyba jest tak takze dzis

tomekdkm

"Nie rozumiem tylko , jak owi ludzie w tamtych czasach mogli uważać, że biała rasa jest lepsza od nich."

Wiadome jest, że silne działanie fizyczne może wpłynąć na psychikę. Torturowano ich i wpajano im, że są gorsi. Tym młodszym od małego tłumaczono, że ma służyć białej rasie. Prosta sprawa.

ocenił(a) film na 10
KajtekUrs

Witam.

Ale ja pisałem o białych jako owi, a ty "mówisz" o działaniu fizycznym jaki ma wpływ na psychikę, że im wpajano im że są gorsi, że mają służyć białym. Ale ok, każdy ma prawo do nie zamierzonej omyłki słownej nawet i ja:)

Tak czy owak, po części masz racje, ale nie można twierdzić że jak im wpajano że są gorsi i że tak właśnie się czuli. Pewnie większość tak o sobie twierdziła, ale przypuszczam, że też dość duża populacja uważała, że są lepsi od białych bo kolor skóry nie świadczy o mądrości człowieka.
Ale na szczęście i w tamtych czasach nie wszyscy biali uważali się za lepszych, lecz często można usłyszeć czy też przeczytać, że uważali siebie za gorszych będącymi białymi, że jak można traktować gorzej inną osobę tylko za to że ma inny kolor skóry - i za to im chwała.
Pozdrawiam.