Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152920
7,1 58 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

Nie rozumiem dlaczego dostał Oskara przy tak dużej konkurencji.
Owszem, jest to dobry film (Michel Fassbender grał genialnie ;)) , jednak chociażby Ona czy Wilk z Wall Street (o Witaj w Klubie nie wspomnę :)) zrobiły na mnie o wiele większe wrażenie.
Według mnie Ameryka chciała pokazać swoją polityczną poprawność,
jak im szkoda tych wszystkich niewolników wybierając ten film. I tak delikatny temat po prostu MUSIAŁ dostać Oskara...
(bo kto by się przejmował jak kościół traktował młode matki w Irlandii, błagam...)

ocenił(a) film na 7
Garfrenie

Paradoks: Bardzo poprawny politycznie film to film w którym słowo "czarnuch" pada najwięcej razy w historii kina.

ocenił(a) film na 8
Leszy2

nie napisałam że ten film jest poprawny politycznie. Napisałam że ludzie którzy tego Oskara mu przyznali chcieli pokazać swoją poprawność polityczną...

ocenił(a) film na 5
Leszy2

Leszy2 - najwięcej razy to słowo "czarnuch" padło w "Django" :D Tylko - zdaje się - w Stanach film ocenzurowano.

Garfrenie

A ja nie rozumiem ciebie.Gdzie twój słownik?

ocenił(a) film na 8
patryk250

Mój post jest na tyle zrozumiały że każdy by go zrozumiał.
Odpowiem pytaniem na pytanie : Gdzie Twój mózg?

ocenił(a) film na 8
Garfrenie

*Zrozumiały dla każdego. (hehe)

ocenił(a) film na 7
Garfrenie

Sama w sobie historia głównego bohatera jest interesująca, lecz zgadzam się z tobą. Film stworzony na Oskara. Można oczywiście go obejrzeć (bo nie chcę tu robić antyreklamy), jednakże są rzeczy, które wręcz rażą, jak choćby ujęcia, które nic nie wnoszą, a ponadto psują klimat, np. Solomon patrzący przed siebie bite 10 sekund. Bardzo natomiast podobała mi się gra Michaela Fassbendera, który pokazał klasę ;)