Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152924
7,1 58 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

kiedy po obejrzeniu filmu czujesz że jesteś z rasy pie#dolonych dupków, dziękuję Bogu że nie
jestem takim debilem jak biali z ówczesnych czasów. Od dzisiaj inaczej patrzę na żarty o czarnych
tzn. dalej beda dla mnie zabawne ale beda miałt inny wydźwięk.

ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 5
konradzkamienia

Pierwszy raz zetknąłeś się z problemem niewolnictwa dopiero w tym filmie?

P.S niewolnictwo nadal istnieje i ma się dobrze, co więcej nie jest domeną tylko białej rasy.

ocenił(a) film na 7
ReadyFreddie

Racja, temat już tak obtłuczony filmografią i nie tylko, że na prawdę nowość - żadna. P.S. Racja również.

ocenił(a) film na 1
konradzkamienia

Dzieki temu filmowi dowiedziałeś się,ze jesteś rasistą.

ocenił(a) film na 7
Ivan_The_Maskarator

Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś, masz jakiś błąd logiczny w swoim rozumowaniu.

ocenił(a) film na 1
jarken

Przykro mi, ale najwyraźniej nie wiesz co to jest logika. Mój post jest do bólu logiczny. Skoro założyciel postu napisał o białych "rasa pie#dolonych dupków" to znaczy, że jest rasista. Jeśli nie możesz tego zrozumieć, to spróbuj sobie wyobrazić,że ktoś napisał by,że murzyni to pie#rdolone dupki. Chyba,ze nie rozumiesz prostego faktu,ze rasizm dotyczy nie tylko czarnych, ale poniżania każdej rasy?

Ivan_The_Maskarator

Ciekawe czy autor tematu zdaje sobie sprawę, że czarnych niewolników sprzedawali inni czarni, którzy ich łapali w dżungli w klatki i roboli biznes handlując z nami/białymi :) Możnaby nawet stwierdzić, że gdyby nie czarni łowcy/handlarze niewolników, to nie byłoby niewolnictwa czarnych :) Więc kto jest rasą dupków?

ocenił(a) film na 7
konradzkamienia

To uczucie, jak piszesz "to uczucie" i od razu wiadomo, że kwejk Ci nie obcy.

konradzkamienia

Wolałbyś być czarny ?

ocenił(a) film na 5
zaglebiak

Pewnie to Bolec.

ocenił(a) film na 9
zaglebiak

Wolałbyś być mądry? Nikt nie ma wpływu na to gdzie i w jakiej rodzinie się urodzi, dlatego to nie ma znaczenia skąd pochodzi... ty mamucia pało.

ocenił(a) film na 7
fileinvader

Dokładnie, tak jak napisał to przedmówca. Tak samo jak i z religiami, polityką itp. To jak funkcjonujemy i jakich poglądów się trzymamy, oraz jacy jesteśmy zależy od miejsca urodzenia. Może miałbyś szansę być np. rudym, murzynem, wychowany w wierze muzułmańskiej.

ocenił(a) film na 5
konradzkamienia

To uczucie, kiedy to nie prawda

konradzkamienia

wystarczy, wracaj do pokeballa.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
okary1

Nieprawdopodobne, że da się tak pier*olić i klawiatura nie pęknie.

ocenił(a) film na 6
konradzkamienia

Zniewolony to lajtowy film. Obejrzyj Czarną Venus to dopiero będzie Ci wstyd że jestes biały. Uprzedzam tylko, że to długi film.

Anouk_4_nr2

nikt nie powinien się wstydzić swojej rasy.

ocenił(a) film na 6
EwaAnna1992

Idealistka :)

ocenił(a) film na 4
konradzkamienia

a mi bardzo brakuje tamtych czasów

chętnie zatrudniłbym murzyna który pracowałby i sprzątał u mnie za darmo .... szkoda że nie ma już niewolnictwa :(

ocenił(a) film na 10
michk100

A mi tam tych czasów wcale nie brakuje, ten film uświadomił mi, że biali potrafią tak samo potraktowa własnych pobratyńców z własnej rasy

ocenił(a) film na 4
edyta_kulas

niewolnictwo powinno być nadal żeby było ciekawiej :D
a teraz muszę sam wyrzucić śmieci .... ja chce .... nie żądam niewolnika, który zrobi to za mnie !!!

konradzkamienia

Możecie polecić jakieś inne filmy o niewolnictwie? Ktoś napisał że temat już wyczerpany, a właściwie nie znam zbyt wielu tytułów

ocenił(a) film na 4
cherrymery

ja szukam niewolnika .... jak chcesz możesz zagrać główną role w moim filmie :D oooooo

ocenił(a) film na 7
konradzkamienia

Film dobry, ale nie wybitny.

W tamtych czasach w Ameryce niestety tak traktowano ludzi, nie tylko czarnych, ale tez Indian. Byli rozni plantatorzy, ale najgorsze bylo prawo, ktore czynilo z czlowieka rzecz, przedmiot, wlasnosc. Ale wielu plantatorow, mimo takiego prawa, pozostawalo ludzmi i traktowalo swoich niewolnikow wzglednie dobrze. Byly bardzo rozne przypadki.

konradzkamienia

Polska nie jest odpowiedzialna za niewolnictwo. My byliśmy wystarczająco długo sami zniewoleni. Do odpowiedzialności mogą i powinny się poczuwac tylko te kraje które sa za nie odpowiedzialne- a nie cala rasa .Należy do nich USA , Wilka Brytania i pare innych.Filmu jeszcze nie widziałam ale planuje obejrzeć ale z cala pewnoscia historia amerykańskiego( nie Polskiego ) niewolnictwa wobec czarnych nie powinna poczuwać cie osobiście. Jeśli tak jest to znaczy ze nie tylko nie masz elementarnej wiedzy z historii ale tez masz jakies poważne zaburzenia emocjonalne.
niewolnictwo czarnych to historia miedzy innymi USA- nie nasza.

ocenił(a) film na 6
EwaAnna1992

Jestem wrażliwa, to też los innych ludzi mnie przejmuje i nie ma to związku z brakiem wiedzy czy zaburzeniami emocjonalnymi.

ocenił(a) film na 8
Anouk_4_nr2

dokładnie, mnie przejmuje los innych niewazne z jakiego jestem kraju.

ocenił(a) film na 5
konradzkamienia

Po prostu płynęli do Afryki, kolonizowali, podbijali (ala wojna), wygrywali z kretesem to czuli, że zwycięstwo musi być jakoś widoczne i coś im dać... A nie jak ostatnio, ostatecznie Polska będąca w wygranym obozie w II wojnie światowej po 60 kilku latach (nie mówiąc co wcześniej), przeżywa nędze i biedę, a przegrane Niemcy są najważniejszym państwem Europy i o najwyższym standardzie życia. Nie jestem rasistą i nic do nich nie mam, nawet jeden czarny jest moim kolegą, po prostu kiedyś yło tak, teraz jest tak, co się doszukiwać czegoś dalej??