kiedy po obejrzeniu filmu czujesz że jesteś z rasy pie#dolonych dupków, dziękuję Bogu że nie
jestem takim debilem jak biali z ówczesnych czasów. Od dzisiaj inaczej patrzę na żarty o czarnych
tzn. dalej beda dla mnie zabawne ale beda miałt inny wydźwięk.
Pierwszy raz zetknąłeś się z problemem niewolnictwa dopiero w tym filmie?
P.S niewolnictwo nadal istnieje i ma się dobrze, co więcej nie jest domeną tylko białej rasy.
Racja, temat już tak obtłuczony filmografią i nie tylko, że na prawdę nowość - żadna. P.S. Racja również.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś, masz jakiś błąd logiczny w swoim rozumowaniu.
Przykro mi, ale najwyraźniej nie wiesz co to jest logika. Mój post jest do bólu logiczny. Skoro założyciel postu napisał o białych "rasa pie#dolonych dupków" to znaczy, że jest rasista. Jeśli nie możesz tego zrozumieć, to spróbuj sobie wyobrazić,że ktoś napisał by,że murzyni to pie#rdolone dupki. Chyba,ze nie rozumiesz prostego faktu,ze rasizm dotyczy nie tylko czarnych, ale poniżania każdej rasy?
Ciekawe czy autor tematu zdaje sobie sprawę, że czarnych niewolników sprzedawali inni czarni, którzy ich łapali w dżungli w klatki i roboli biznes handlując z nami/białymi :) Możnaby nawet stwierdzić, że gdyby nie czarni łowcy/handlarze niewolników, to nie byłoby niewolnictwa czarnych :) Więc kto jest rasą dupków?
Wolałbyś być mądry? Nikt nie ma wpływu na to gdzie i w jakiej rodzinie się urodzi, dlatego to nie ma znaczenia skąd pochodzi... ty mamucia pało.
Dokładnie, tak jak napisał to przedmówca. Tak samo jak i z religiami, polityką itp. To jak funkcjonujemy i jakich poglądów się trzymamy, oraz jacy jesteśmy zależy od miejsca urodzenia. Może miałbyś szansę być np. rudym, murzynem, wychowany w wierze muzułmańskiej.
Zniewolony to lajtowy film. Obejrzyj Czarną Venus to dopiero będzie Ci wstyd że jestes biały. Uprzedzam tylko, że to długi film.
a mi bardzo brakuje tamtych czasów
chętnie zatrudniłbym murzyna który pracowałby i sprzątał u mnie za darmo .... szkoda że nie ma już niewolnictwa :(
A mi tam tych czasów wcale nie brakuje, ten film uświadomił mi, że biali potrafią tak samo potraktowa własnych pobratyńców z własnej rasy
niewolnictwo powinno być nadal żeby było ciekawiej :D
a teraz muszę sam wyrzucić śmieci .... ja chce .... nie żądam niewolnika, który zrobi to za mnie !!!
Możecie polecić jakieś inne filmy o niewolnictwie? Ktoś napisał że temat już wyczerpany, a właściwie nie znam zbyt wielu tytułów
ja szukam niewolnika .... jak chcesz możesz zagrać główną role w moim filmie :D oooooo
Film dobry, ale nie wybitny.
W tamtych czasach w Ameryce niestety tak traktowano ludzi, nie tylko czarnych, ale tez Indian. Byli rozni plantatorzy, ale najgorsze bylo prawo, ktore czynilo z czlowieka rzecz, przedmiot, wlasnosc. Ale wielu plantatorow, mimo takiego prawa, pozostawalo ludzmi i traktowalo swoich niewolnikow wzglednie dobrze. Byly bardzo rozne przypadki.
Polska nie jest odpowiedzialna za niewolnictwo. My byliśmy wystarczająco długo sami zniewoleni. Do odpowiedzialności mogą i powinny się poczuwac tylko te kraje które sa za nie odpowiedzialne- a nie cala rasa .Należy do nich USA , Wilka Brytania i pare innych.Filmu jeszcze nie widziałam ale planuje obejrzeć ale z cala pewnoscia historia amerykańskiego( nie Polskiego ) niewolnictwa wobec czarnych nie powinna poczuwać cie osobiście. Jeśli tak jest to znaczy ze nie tylko nie masz elementarnej wiedzy z historii ale tez masz jakies poważne zaburzenia emocjonalne.
niewolnictwo czarnych to historia miedzy innymi USA- nie nasza.
Jestem wrażliwa, to też los innych ludzi mnie przejmuje i nie ma to związku z brakiem wiedzy czy zaburzeniami emocjonalnymi.
Po prostu płynęli do Afryki, kolonizowali, podbijali (ala wojna), wygrywali z kretesem to czuli, że zwycięstwo musi być jakoś widoczne i coś im dać... A nie jak ostatnio, ostatecznie Polska będąca w wygranym obozie w II wojnie światowej po 60 kilku latach (nie mówiąc co wcześniej), przeżywa nędze i biedę, a przegrane Niemcy są najważniejszym państwem Europy i o najwyższym standardzie życia. Nie jestem rasistą i nic do nich nie mam, nawet jeden czarny jest moim kolegą, po prostu kiedyś yło tak, teraz jest tak, co się doszukiwać czegoś dalej??