Zniewolony. 12 Years a Slave

12 Years a Slave
2013
7,5 153 tys. ocen
7,5 10 1 152920
7,1 58 krytyków
Zniewolony. 12 Years a Slave
powrót do forum filmu Zniewolony. 12 Years a Slave

Nie wiem, co mnie bardziej zasmuciło - film, który obejrzałem, czy komentarze pod nim.... Bezlitosne.

Smutne, że tak rzadko w tych komentarzach jest mowa o tym, jacy ludzie (LUDZIE, nieważne -
czarni, biali, żółci, czy niebiescy) potrafią być okrutni. Jak wiele zła jest w nas samych.
Zamiast tego jakieś nie mające sensu wklejki z YT Maxa Kolonki i prześciganie się, licytowanie - a tu
czarny zabił, a tu biały, a ten zgwałcił, a tamte kradną, itd.

Ludzie! Jakie to (czarny/biały) do $%$% ma znaczenie????? Czy naprawdę tak ciężko zrozumieć, że
to często np. sposób, w jaki cię wychowują, gdzie dorastasz, czego cię uczą, jak okrutne/ciężkie/
łatwe masz życie, determinują to, kim się stajesz? I jeszcze te wpisy, że czarni powinni dziękować
białym za to, kim teraz są. Łzy same do oczu napływają. Mógłbym się rozpisać, np. o tym, że w wielu
plemionach, szczególnie tych prawie nietkniętych przez białą cywilizację ludzie też mogą być
szczęśliwi!! A w Londynie makler giełdowy może się powiesić! I wice wersa! Uwierzcie, nie wszystko,
co najlepsze, narodziło się w europejskiej cywilizacji...

Ludzie dajcie po prostu innym żyć i nie licytujcie się proszę, która rasa/płeć jest gorsza, lepsza.
Wszyscy jesteśmy jednym gatunkiem który ma koszmarne lata i wieki w swojej historii, a takie filmy,
książki, jak ten, są bardzo potrzebne, żeby o tym przypominać i żebyśmy zrobili wszystko co w naszej
mocy, żeby takie rzeczy się jak najrzadziej powtarzały.

Zdaję sobie sprawę, że czarny rasizm istnieje, oczywiście! Istnieje rasizm w dziesiątkach różnych
odmian, oczywiście! Ale nie można z tego wyciągać błędnych wniosków, np. wnioskując że "oni - ci
obcy" po prostu tak mają i są złem. Nie! Bieda, wykształcenie, poczucie startu z przegranej pozycji,
poczucie niesprawiedliwości - jest wiele czynników, które to powodują. A rozprawianie, że "ci drudzy"
są gorsi, tylko zaostrza konflikt, który trwa od początku rodzaju ludzkiego i donikąd nie prowadzi.

Skupmy się na ludziach, na ich osobistych problemach, a nie na rasach, błagam.

Miłego dnia/wieczoru.

ocenił(a) film na 8
soplica_2

Choć masz rację, idiota i tak nie zrozumie. NIECH jednak czyta powyższą wypowiedź jak NAJWIĘCEJ ludzi i się zastanowi ... zanim napisze coś głupiego. POZDRAWIAM wszystkich ... bez względu na światopogląd ...

ocenił(a) film na 8
soplica_2

Do pewnych filmów trzeba dojrzeć. Młodsze pokolenie lub mieć zdanie na każdy temat. Obejrzą film który ich przerasta, ale najważniejsze jest by podzielić się z innymi swoim mało znaczącym zdaniem zawartym w kilku niepoważnych zdaniach.

ocenił(a) film na 10
soplica_2

Kwestia czasu jak autor topicu usłyszy obalające i krytykujące słowa, że to są stereotypy, a sam film kolejna przekoloryzowana nuda.
95% wypowiedzi jest widziana z lotu ptaka, prawie nikt nie zwrócił uwagi, że oglądał historie człowieka tylko kolejny film o czarnych, gdzie było za mało brutalnych scen i masowej przemocy.

użytkownik usunięty
soplica_2

Przecież cały ten film i w ogóle cały ten nurt w kinie to jest jedno wielkie ocenianie ras i ogólne wrzucanie do jednego worka - źli biali gnębili biedne kolorowe rasy. Nie dziw się, że kontrargumentacja odbywa się w podobnym tonie.

Inna sprawa, że "historycznie i społecznie zaangażowane" kino cholyłódzkie jest jeszcze gorsze niż "historycznie i społecznie zaangażowane" kino polskie. Tak samo jak dość już mam polskich pseudodramatów o pijaństwie i patologii, tak samo mam dosyć (odnośnie powyższego komentarza - przekoloryzowanych i nudnych) szlachetnych opowiastek o murzynku Bambo rozrywającym białe więzy opresji.

Kino to jest ZABAWA, ROZRYWKA i RADOŚĆ. Refleksja też, owszem, ale podana z umiarem. No ale cóż, cholyłódzcy producenci widać zapatrzyli się w maksymę niejakiego Włodzimierza Ilicza, że "kino najważniejszą jest ze sztuk".

Co kto lubi. Teraz czekam na zalew progenderowych produkcji pokazujących marną dolę kobiet na tej zdominowanej przez wrednych samców planecie. :)))

ocenił(a) film na 1
soplica_2

Kiepski film, niepotrzebnie się rozpisujesz. Zgadnij jakiego koloru skóry jest najwięcej przestępców, morderców, gwałcicieli, dilerów w amerykańskich więzieniach.

Ivan_The_Maskarator

Najwięcej jest białych ale biorąc pod uwagę ilość w populacji najwięcej jest czarnych. A Polacy są złodziejami samochodów. Takie są statystyki i stereotypy. A za największe zbrodnie na świecie byli odpowiedzialni biali. Ale CO Z TEGO? Jakie wnioski chcesz z tego wyciągać?

Znasz taki cytat "Give me a child and I'll shape him into anything"? Teraz wyobraź sobie Dalajlamę (jeśli go nie cenisz to wybierz sobie swój wzór dobroci i empatii) miesiąc po narodzeniu, który trafia do rodziny mafijnej w Meksyku. I co, myślisz, że nadal wyrośnie z niego tak samo dobry człowiek?

p.s. nie rozpisałem się z powodu filmu, a z powodu ludzi, którzy ten film komentowali

soplica_2

Debilami nie ma się co przejmować. Zawsze byli i będą w każdym społeczeństwie.
Sam film oceniam na 7. Wydaje mi się, że inni czarnoskórzy aktorzy mogliby lepiej to zagrać. Mam nadzieję, że główny bohater nie dostanie Oscara, bo po prostu na niego nie zasługuje. Stawiam na McConaughey'a.