Witam,
Czy ktoś z Was jest w stanie wskazać kto wykonuje kawałek muzyczny w scenie, gdzie z Kowalskim ściga się facet w czerwonym kasku w kabriolecie. Przesłuchałem cały soundtrack, ale tej muzyki na nim nie ma.
Dodam jeszcze, że gdyby nie muzyka jaka przewija się przez cały film, całość byłaby banalna. Ot facet sobie jedzie, jedzie i ginie. Dobór kawałków do poszczególnych scen jest majstersztykiem. Ten film się ogląda dla muzyki, może hum_kryk oglądałeś bez dźwięku?
cholera, to mnie zawsze w filmach drażni...że często jest tak - w filmie leci np. 20 utworów (z czego niektórych tylko część)
a na płycie z muzyką z filmu mieści się 13-14 kawałków.
Kiedy tych najlepszych sie nie uwzględnia.
też nie wiem co to za utwór, o którym mówisz.
długo go szukałem i w końcu o nim zapomniałem :)
Często danemu filmowi towarzyszą dwie ścieżki dźwiękowe. "Soundtrack" - upraszczając piosenki, oraz interesujący nas "Score" - upraszczając podkład, tło, ambient w filmie. Niestety z tego co podają źródła do Vanishing Point (1971) score nie powstał. Istnieje sporo formacji tworzących muzykę do filmów, np do Nosferatu Wampir Wernera Herzoga, istnieje Soundtrack sygnowany przez zespół Popol Vuh, choć więcej muzyki do tego filmu można znaleźć na płycie The Future Sound Experience tegoż zespołu, z biegiem lat coraz częściej wytwórnie/dystrybutorzy zaczęły spychać tło muzyczne poza soundtrack, o czym dowiemy się dopiero w napisach końcowych filmu, albo i nie :(
Ale to już dygresja...