... czemu nazwisko Henrego (Letham) to anagram słowa/imienia Hamlet o którym to również jest mowa w filmie (podczas próby Atheny)? Bo tego nie rozumiem.
Bo po przestawieniu liter w HAMLET dostaniesz LETHAM. HAM+LET LET+HAM =] Jak masz scrabble możesz się pobawić ;p
dzięki za odpowiedź ale to tak jakbym zapytał czemu człowiek je jedzenie a ty zamiast napisc "aby dostarczyć wartości odżywczych" odpisał byś "gdyż trawią je soki trawienne". Nie chodziło mi o to jak przestawic litery w jego nazwisku aby wyszło Hamlet (musisz uważać mnie za najgłupszego człowieka na świecie skoro pomyślałeś że o to zapytałem) ale to wytłumaczenie jakie niesie to za sobą przekaz pozwalający zrozumieć film. Jeżeli dalej nie wiesz o co pytam to poszukaj co oznacza tzw. "drugie dno" i lepiej nie bierz się za oglądanie "Revolver'a" Guy'a Ritchie czy "Fight Clubu".Pozdrawiam i zaznaczam, iż w żaden sposób nie chce cię urazić lub z ciebie zadrwić tą odpowiedzą.
Wydawało mi się że pytałeś głównie o ANAGRAM, jakbyś nie wiedział co to znaczy to wyjaśniłem. No a wyjasniając już o to co pytałeś to chyba chodzi o to że tak jak Henry uwielbia Reveura, tak scenarzysta uwielbia Szekspira no i chciał Hamletem jakoś nawiązać, aczkolwiek nie udało mi się dociec co w spólnego ma z nim Henry. Co do Fightclubu - po Stayu to mój ulubiony film ;] I rozsmieszyło mnie nieco "nie chce cię urazić lub z ciebie zadrwić", chcę tylko protekcjonalnie oświadczyć iż jesteś dzieciuch i nie bierz się za filmy dla dużych ludzi, tia? =P Nie zrozumiałem pytania, a nie sensu filmu [choć pewnie też nieco mi umknęło] więc najwyżej do tego się mozesz z drwiną odnosić =]