PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=120103}

Zostań

Stay
2005
7,2 72 tys. ocen
7,2 10 1 72338
6,0 30 krytyków
Zostań
powrót do forum filmu Zostań

nie niedosyt

ocenił(a) film na 5

Mnie ostatnia scena nie przyniosła odczucia niedosytu. Ona przyniosła mi wrażenie, że scenarzysta wraz z reżyserem zakpili sobie ze mnie.
Uwaga spojler.
Bo otóż oglądałem z zainteresowaniem te ponad 90 min filmu tylko po to by na koniec dowiedzieć się, że to wszystko to tylko i wyłącznie wytwór mózgu w stanie agonii. Dla mnie jako widza nie była to komfortowa sytuacja. Oczywiście są filmy, które ogląda się zgadzając się na konwencję , z jaką zostały nakręcone ale ten "udaje" rzeczywistość aż do końca by w finale (tak jak właśnie to odczułem) zakpić. Finał w zamyśle miał zaskoczyć, zaszokować, może na wzór "szóstego zmysłu" czy też "innych" ale tak nie jest, Dałem 5

ocenił(a) film na 6
con_es_R

No właśnie myślałam, że zaskoczy na miarę Szóstego zmysłu, ale dla mnie zakończenie było jednak rozczarowaniem. Za mało zaskakujące. Stanowczo wolę Szósty zmysł.

ocenił(a) film na 10
con_es_R

Czyż nie o to właśnie chodziło, żeby pokazać w jakiej matni zajduje się nasz mózg (świadomość) w chwili umierania?... jak dla mnie film wspaniały, być może nie do końca pozytywny jako wyobrażenie tej sytuacji, ale kto wie, może tak to właśnie wygląda..