czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć motyw z próbą samobójczą Lily i dwukrotnie pojawiającą się sceną z fortepianem?
akurat ja w motywie z próbą samobójczą nie doszukuję się niczego specjalnego, może chodzi tu po prostu ogólnie o śmierć. (SPOILER) Bohater utożsamiał ją jakby ze swoją ukochaną, ukochana zginęła w wypadku, a ta próbowała się zabić, może w tę stronę coś trzeba kombinować. Natomiast motyw z fortepianem to jeden z tych momentów gdzie powinniśmy się byli zorientować że wszystko to co oglądamy jest snem. Ten motyw powtarzał się, tak jak w snach często miewamy de ja vu. Ta sama scena odgrywa się kilka razy. To był typowy zabieg przedstawiający sen. Tak mi się zdaje:)
motyw z fortepianem - Film w pewnym stopniu obraca się w około tematu zwanego "świat jest iluzją" ( jak to pod koniec filmu określił 1 z postaci) tak więc powtarzanie tego samego zdarzenia może by na porządku dziennym.
motyw z samobójstwem Lily - Film od początku jest nakręcony w sposób sugestywny, pokazujący świat w irracjonalny i symboliczny jakby był wręcz zawieszony pomiędzy fikcją (snem) a rzeczywistością.Świat realny jakby daje sygnał w świecie fikcji w którym żyjemy przez cały film (oprócz końcówki). Sam i Lily żyjąc w złudzeniach wierzyli że Lily popełniła samobójstwo ( i prawdopodobnie w ten sposób się poznali) co de facto było tylko sygnałem wysłanym ze świata rzeczywistego że Lily i Sam w realnym świecie poznają się przy samobójstwie (nie do końca samobójstwa któregoś z nich)