Cóż... teraz trzeba poczekać na BAFTĘ. Mnie najbardziej ciekawi walka w aktorce pierwszoplanowej (świetne nominacje BAFTY, takie same powinny być na Oscarach, szkoda). Pytanie brzmi: Chastain, Lawrence czy Riva?
Drugie pytanie: Waltz czy Lee Jones (Hoffman wydaje się być już poza konkurencją)?
Jeśli chodzi o najlepszy film, to nie ma innej możliwości niż wygrana słabego 'Lincolna'. Ewentualnie czarnym koniem okaże się 'Miłość' Hanekego, lub też dojdzie do precedensu i statuetkę otrzyma 'Argo'.
O BAFCIE mówię jako wyznaczniku w kategoriach aktorskich, przede wszystkim właśnie w aktorce pierwszoplanowej i aktorze drugoplanowym :)
film: DJANGO
aktor: JACKMAN
aktor II: WALTZ
aktorka II: HATHAWAY
reżyser: TARANTINO ;]]]
scenariusz oryginalny: DJANGO
charakteryzacja: HOBBIT/NĘDZNICY
piosenka: SUDDENLY
efekty: AVENGERS/HOBBIT
kostiumy: NĘDZNICY
zdjęcia: DJANGO
dźwięk: SKYFALL/NĘDZNICY
montaż dźwięku: DJANGO
amen.
Podam moje typy, to znaczy, jak według mnie powinno być.
Najlepszy Film: Życie Pi
Najlepszy Aktor pierwszoplanowy: Daniel Day-Lewis
Najlepsza Aktorka pierwszoplanowa: Jennifer Lawrence
Najlepszy Aktor drugoplanowy: Christoph Waltz
Najlepsza Aktorka drugoplanowa: Anne Hathaway
Najlepszy reżyser: Ang Lee
Najlepszy scenariusz oryginalny: Django
Najlepszy scenariusz adaptowany: Życie Pi
Najlepszy film nieanglojęzyczny: Miłość
Najlepsza charakteryzacja: Les Miserables Nędznicy
Najlepsza muzyka oryginalna: Życie Pi
Najlepsza piosenka: Skyfall
Najlepsza scenografia: Les Miserables Nędznicy
Najlepsze efekty specjalne: Życie Pi
Najlepsze kostiumy: Les Miserables Nędznicy
Najlepsze zdjęcia: Życie Pi
Najlepszy długometrażowy film animowany: Merida Waleczna
Najlepszy dźwięk: Życie Pi
Najlepszy krótkometrażowy film aktorski: Asad
Najlepszy krótkometrażowy film animowany: Paperman
Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny: Inocente
Najlepszy montaż: Życie Pi
Najlepszy montaż dźwięku: Życie Pi
Najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny: Sugar Man
Więc jak dobrze widzicie chciałbym, żeby Życie Pi wygrało niemal wszystko. Po prostu najbardziej mi się podobał ten film. Arcydzieło
Życie Pi - 9 Oscarów czyli najwięcej od Władcy Pierścieni: Powrót Króla 2004
Les Miserables Nędznicy - 4 Oscary.
Django - 2 Oscary
Lincoln, Poradnik, Skyfall - po 1 Oscarze.
Lincoln to świetny film, ale Życie Pi jeszcze lepsze. Wiem, że to niemal nierealne, by tak się rozłożyły nagrody ale zobaczymy
życie pi i 9 oscarów? chyba cie cos boli.. i wcale nie wiecej ni WP; powrót króla nie przyrównuj pi do WP.
film: les miserables. nędznicy
aktor: daniel day lewis
aktorka: Jessica Chastain
aktor drugoplanowy: christoph waltz
aktorka drugoplanowa: Anne Hathawey
reżyser: Steven Spielberg
scenariusz org.: django
scenariusz adaptowany: Lincoln
charakteryzacja: Hobbit
muzyka org: skyfall
scenografia: hobbit
efekty: hobbit
kostiumy: nędznicy
film anim.: merida
dzwiek: nędznicy
montaż; lincoln
montaż dzwięku: django
hah ale tego jest :P
to twoim zdaniem co? Może Życie Pi... wez to jest moje zdanie, nie podobal ci sie film to twoja sprawa nie moja, ja pisze co sie mi podobało.!
Jakby Riva wygrała, to bym był w siódmym niebie. W sumie całkiem prawdopodobne, bo Akademia może pomyśleć, że to prawdopodobnie ostatnia okazja żeby dać jej Oscara, a Chastain i Lawrence takich okazji będą mieć pewnie sporo.
Dla mnie to trochę głupie takie główkowanie że Riva jest stara więc to może być ostatni dzwonek żeby dac jej oscara. Z takim podejsciem to niech jej dadzą oscara za całokształt :), co nie oznacza że uważam że na niego nie zasłużyła. Tyle tylko że mam nadzieję że Akademicy nie będą się kierowali takimi argumentami jak - za młoda, ma czas, za stara, ostatnia okazja, ta się już naczekała, ta może jeszcze poczekać - NIECH WYGRA NAJLEPSZA WEDŁUG NICH. Osobiście nie pogniewałabym się gdyby faktycznie wygrała Riva(ale za role a nie wiek), Lawrence też może być( ma dziewczyna talent i Poradnik odebrałam naprawdę bardzo dobrze), reszta ujdzie, choć jakiejś fenomenalnej kreacji nie wśród nominowanych aktorek nie dostrzegam no ale nominacji nie zmienimy.
W sensie - Riva najbardziej zasługuje, a wiek może być argumentem, który przeważy na jej korzyść. Co nie zmienia faktu, że faworytem jest Lawrence.
Najlepszy Film: Django Unchained
Aktor: Bradley Cooper
Aktor Drugoplanowy: Christoph Waltz lub Phillip Seymour Hoffman,
Aktorka: Jennifer Lawrence,
Aktorka Drugoplanowa: Anne Hathaway lub Amy Adams,
Reżyser: Steven Spielberg
Scenariusz Oryginalny: Django Unchained,
Scenariusz Adaptowany: Argo,
Najlepszy Film NIeanglojezyczny: Amour,
Najlepsza Charakteryzacja: Les albo Hobbit,
Najlepsza Muzyka Oryginalna: Anna Karenina,
Najlepsze Kostiumy: Mirror, Mirror...takie moje typy...reszty mi sie nie chce:):) pozdro
A co niby jest takie ciekawe???? Ze nie mam zaznaczone ze ogladalam...mozna by tak powiedziec o milionach innych filmow...nie korzystam z tego formu zbyt czesto a jesli juz to zaznaczam jedynie ulubione i najciekawsze...wole IMDB. Pozdrawiam
moim zdaniem daniel day lewis to w jaki sposób zagrał lincolna jest genialne . film boski . obsada genialna
Moim zdaniem wygrają:
film: Lincoln
reżyser: Spielberg
aktor: Day-Lewis
aktorka: Chastain
aktor drug.: Waltz
aktorka drug.: Hathaway (może Field)
scenariusz adapt.: Argo
scenariusz oryg.: Django
A ja bym dał tak:
film: Miłość
reżyser: Haneke
aktor: Phoenix (bezapelacyjnie)
aktorka: Riva
aktor drug.: Di Caprio (a z nominowanych De Niro)
aktorka drug.: Field
scenariusz adapt: Poradnik pozytywnego...
scenariusz oryg.: Django
Po BAFTA zmieniam nieznacznie swoje typy.
Film: Lincoln
Aktor: Daniel Day-Lewis - Lincoln
Aktorka: Jennifer Hawkins - Poradnik
Aktor II: Christoph Waltz - Django
Aktorka II: Hathaway - Nędznicy
Reżyser: David O.Russell - Poradnik (!!!)
Scenariusz oryg.: Tarantino - Django
Scenariusz adapt.: Russell - Poradnik
Nieanglojęzyczny: Miłość
Charakteryzacja: Nędznicy
Muzyka: Newman - Skyfall
Piosenka: Adele ze Skyfall
Scenografia: Lincoln
Efekty: Życie Pi
Kostiumy: Nędznicy
Zdjęcia: Kamiński - Lincolna
Film animowany: "Merida Waleczna"
Montaż, dźwięk i montaż dźwięku: Operacja Argo
Podsumowanie: Brak dominującego zwycięzcy, co wcale nie oznacza podobnej jakości filmów.
Lincoln <kuśtyk, kuśtyk> 4 Oscary
Życie Pi <chlip, chlip> 1 pocieszający Oscar
Nędznicy 3 Oscary (zgodnie z planem)
Poradnik (czarny koń gali) 3 Oscary, w tym 2 spośród najważniejszych dla Russella
Operacja Argo 3 Oscary techniczne
Django 2 mocne Oscary
Miłość jednak tylko i aż 1 Oscar (dałem się przekonać co do Rivy i Hanekego)
Skyfall 2 Oscary muzyczne
Wróg nr 1, czyli kolejna próba pompowania muskułów pani Bigelow, tym razem zakończy się wpadką i zachowa czyste konto
Matko Przenajświętsza!
Nie wiem skąd mi się to wzięło, choć trochę tłumaczy mnie fakt, że jestem po 12-godz. nocce i 3 godzinkach kimy. Za błąd przepraszam wszystkich, którzy to czytają i oczywiście samą Jenny :)
Osobiście uważam że twoje typy są BARDZO prawdopodobne. Chyba jedyne co mi nie pasuje to reżyser - choć moim zdaniem David spisał się świetnie przy Poradniku to jednak wątpie żeby dali mu za reżyserię.
Widzisz, mnie samego ten typ zaskoczył :P
A oto jak rozumuję: Zeitlin oczywiście odpada, Ang Lee podobnie - "Życie Pi" nie ma ani jednej nominacji aktorskiej. Haneke, wbrew moim wcześniejszym typom odpada, bo BAFTA dostał Jankes, to Oscara miałby dostać Europejczyk (w dodatku chyba nie lubiący USA)?
Do finału przechodzą weteran Stevie i nieco mniej doświadczony Russell. Stawiam na drugiego, bo gdyby S. zaliczył hat-tricka, to moglibyśmy mieć co najmniej 3 hat-tricki (oprócz S. jeszcze Kamiński i DDL) , albo "hat-trick do kwadratu" w jednej gali!!! Nie mówiąc już o tym, że ze strony Akademii wyglądało by to jak: "Jeszcze raz przepraszamy Cię, Steve, za niedocenienie 30 lat temu..." ;)
Natomiast Russell jest ostatnio jednym z reżyserów najbardziej "Oscarodajnych" dla aktorów: w zeszłym roku statuetki za "Fightera" dostali Bale i Melissa Leo, teraz duże szanse ma Lawrence, a w ogóle "Poradnik" ma po jednym reprezentancie we wszystkich 4 kat. aktorskich! Co w dużym stopniu świadczy o reżyserze. Brawo!
Ciekawostka bukmacherska - znalazłem stronkę na której kurs na "Operację Argo" wynosi 1,17, następny "Lincoln" wyceniony na 5, "Życie Pi" na 41. Czyżby sugestia innymi nagrodami czy może jednak jakieś przekonanie, informacje.
Na to mają wpływ zarówno inne nagrody jak i wypowiedzi ekspertów od oscarów. Z tego co wiem to zdecydowana większość obstawia właśnie Argo stąd dobre notowania tego filmu. Ale wiadomo że esperci swoje a tych kilka tysięcy członków akademii swoje - nie zawsze muszą trafiać w to samo
Na początek mały ranking filmów nominowanych w kategorii najlepszy film. Poziom jest może nie z najwyższej półki, ale z pewnością wyrównany, szczególnie w górnej części rankingu. Argo na przykład cenię i uważam za dobry film, a dopiero 6 miejsce. Tak to się dla mnie przedstawia.
1. Nędznicy
2. Django
3. ex aequo Miłość i Lincoln
5. Życie Pi
6. Argo
7. Bestie z południowych krain
8. Poradnik pozytywnego myślenia
9. Wróg numer jeden
No to teraz jak powinno być...:
1.Najlepszy film: Nędznicy
2.Najlepszy aktor pierwszoplanowy: Daniel Day-Lewis
3.Najlepsza aktorka pierwszoplanowa: Emmanuelle Riva
4.Najlepszy aktor drugoplanowy: Christoph Waltz
5.Najlepsza aktorka drugoplanowa: Anne Hathaway
6.Najlepszy reżyser: Michael Haneke
7.Najlepszy scenariusz oryginalny: Django
8.Najlepszy scenariusz adaptowany: Argo
9.Najlepszy film nieanglojęzyczny: Miłość
10.Najlepsza charakteryzacja: Nędznicy
11.Najlepsza muzyka: Życie Pi
12.Najlepsza piosenka: Nędznicy
13.Najlepsza scenografia: Nędznicy
14.Najlepsze efekty specjalne: Życie Pi
15.Najlepsze kostiumy: Nędznicy
16.Najlepsze zdjęcia: Życie Pi
17.Najlepszy długometrażowy film animowany: widziałem tylko Frankenweenie z sentymentu do Burtona, poza tym nie uważam, żeby podobne filmy zasługiwały na uwagę.
18.Najlepszy dźwięk: Nędznicy
19.Najlepszy krótkometrażowy film aktorski: nie wiem, żadnego nie widziałem.
20.Najlepszy krótkometrażowy film animowany: Fresh Guacamole
21.Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny: nie wiem, żadnego nie widziałem.
22.Najlepszy montaż: Argo
23.Najlepszy montaż dźwięku: Życie Pi
24.Najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny: nie wiem, żadnego nie widziałem.
Podsumowanie:
7 Oscarów - Nędznicy
4 Oscary - Życie Pi
3 Oscary - Miłość
2 Oscary - Django
2 Oscary - Argo
1 Oscar - Lincoln
... a jak będzie:
1.Najlepszy film: Lincoln lub Argo, każdy inny film na tym miejscu będzie zaskoczeniem. Ostatecznie stawiam na Lincolna, Affleck jeszcze będzie musiał poczekać.
2.Najlepszy aktor pierwszoplanowy: Daniel Day-Lewis, jak wyżej, każdy inny wybór będzie sensacją ( nie widziałem jednak Mistrza, trudno mi coś napisać o Phoenixie, Hoffmanie, czy Adams)
3.Najlepsza aktorka pierwszoplanowa: Jessica Chastain lub Jennifer Lawrence i 1% szans dla Rivy. Ostatecznie Chastain.
4.Najlepszy aktor drugoplanowy: Christoph Waltz albo Tommy Lee Jones, walka będzie zacięta. stawiam jednak na Waltza
5.Najlepsza aktorka drugoplanowa: Anne Hathaway
6.Najlepszy reżyser: Steven Spielberg - zgarnie dublet jeżeli nic nieprzewidzianego się nie wydarzy
7.Najlepszy scenariusz oryginalny: Django
8.Najlepszy scenariusz adaptowany: Argo walczy z Życiem Pi, stawiam na film Afflecka
9.Najlepszy film nieanglojęzyczny: Miłość
10.Najlepsza charakteryzacja: Nędznicy
11.Najlepsza muzyka: tutaj typować ciężko, praktycznie filmy się liczą. myślę jednak, że zatryumfuje Życie Pi
12.Najlepsza piosenka: wiadomo, że wygra Adele i Skyfall, ale bardzo bym się ucieszył z jakiejś sensacji.
13.Najlepsza scenografia: też wygrać może każdy, może oprócz Hobbita (piękne, ale to już było, a tego Akademia nie nagradza). stawiam na Nędzników
14.Najlepsze efekty specjalne: myślę, że Akademia postąpi tak jak w ubiegłym roku i przyzna tę nagrodę normalnemu filmowi, w którym efekty są świetnym dodatkiem, a nie wypełniaczem całego filmu. stawiam na Życie Pi
15.Najlepsze kostiumy: Nędznicy
16.Najlepsze zdjęcia: znowu liczą się prawie wszystkie filmy. 50-50 Życie PI i Lincoln. z jednej strony bardzo efektowne ujęcia, wręcz magiczne, z drugiej spokojne, wyważone, skupione na detalach. Obaj operatorzy wykonali swoje zadania po mistrzowsku, ale stawiam, że Akademia statuetką uhonoruje Życie Pi
17.Najlepszy długometrażowy film animowany: słychać, że największe szanse ma Merida Waleczna. niech będzie
18.Najlepszy dźwięk: Nędznicy, Argo, lub Życie Pi, wybór trudny, ale obstawiam Nędzników
19.Najlepszy krótkometrażowy film aktorski: żadnego nie widziałem, zaufam krytykom: Curfew
20.Najlepszy krótkometrażowy film animowany: Paperman, został zrobiony dla Oscara i go dostanie.
21.Najlepszy krótkometrażowy film dokumentalny: jak przy aktorskim: Redemption
22.Najlepszy montaż: Argo, Życie Pi, lub Wróg numer jeden walczą, reszta raczej bez szans. Ostatecznie myślę, że Argo
23.Najlepszy montaż dźwięku: każdy film inny niż Życie Pi będzie zaskoczeniem.
24.Najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny: żadnego nie widziałem, najlepsze recenzje ma Sugar Man, Oscara pewnie zdobędzie, a ja z chęcią go obejrzę.
Podsumowanie, tego jak będzie:
5 Oscarów - Nędznicy
4 Oscary - Życie Pi
3 Oscary - Lincoln
2 Oscary - Argo
2 Oscary - Django
1 Oscar - Wróg numer jeden
1 Oscar - Miłość
1 Oscar - Skyfall
1 Oscar - Merida Waleczna
1 Oscar - Sugar Man
1 Oscar - Paperman
1 Oscar - Curfew
1 Oscar - Redemption
Świetne zestawienie, naprawdę, podejście profesjonalne. Zapraszam do mnie http://www.filmweb.pl/user/camillo_kp/blog/549935 na moje oscarowe typowanie:)
Bookmacherzy "dogadali się" z członkami Akademii, którzy już zdążyli potajemnie postawić na Lincolna ;)
Nikt nie stawia na "Ralpha Demolkę"? W Stanach zbiera lepsze recenzje niż Frankenweenie i Merida Waleczna (m.in. oceny na IMDb). Może w końcu Disney zgarnie statuetkę za długometrażową animację?
A tegoroczne nagrody Annie? Dostał 5 statuetek, w tym tą najważniejszą - za najlepszy animowany film roku.
Czy to nie ty zaczęłaś/-łeś mówić o nagrodach? Trochę nie łapie, bo najpierw mówisz, że nie ma szans na statuetkę/nikt na niego nie stawia, bo nie dostaje nagród, a potem, że nawet jeśli ma jakieś nagrody, to i tak nie ma szans :D
Chodzi mi o to, że Glob ani BAFTA nie znaczą zbyt dużo w stosunku do Oscarów, tak jak Annie. Ralph nie dostawał praktycznie żadnych nagród od kół krytyków, a jedyne większe to te Annie.
Chciałam tylko sprostować, bo najprawdopodobniej w pierwszym poście nie wiedziałaś/-łeś o nagrodach Annie dla Ralpha ;)