Dlaczego atlas chmur nie dostał nominacji za efekty powinien być przynajmniej w pierwszej trójce filmu nie oglądałem ale myślałem że parę dostanie np. za najlepszy film
Według mnie nominacje powinny się posypac za fenomenalny scenariusz, który wielowątkową opowieść łączy w spójną całość, charakteryzacja, efekty, montaż, reżyseria
Atlas chmur to chyba najlepsza wysokobudzetowa produkcja tego roku, jednak tępi amerykanie nie docenili filmu dlatego lepiej sprzedał się za granicą.
Nie twierdzę ze film zasłuzyl na statułetke ale na nominacje- zdecydowanie Tak.
też mi się nie wydaję jeśli film akcji taki jak django w zwiastunie dupy nie urywa to nie wiem co jakie nudy muszą dziać się w filmie a danie nominacji takim filmom jak wróg numer jeden to już przegięcie co to znaczy w ogóle najlepszy film? może najnudniejszy
Wróg numer jeden dostał nominacje bo reżyser podjął bardzo trudny i świeży temat- zabójstwa bin ladena, django wziął sie za niewolnictwo, może po prostu trzeba stworzyć nieszablonowy scenariusz na tematy, które zawsze budzą zaciekłą dyskusje
a może wszystko komercja i propaganda zrobisz średni film ale o czymś ważnym i co już nominacja nie powinno tak być - a bin laden to nie wiadomo czy nie żyje wiadomo że ameryka robi przekręty a zamach na WTC był według mnie zaplanowany przez nich samych więc taka nominacja aż razi bo ciemna ameryka uwierzy
Ameryka stawia na komercje po to robi filmy by na siebie zarabialy.
Jeśli chodzi o zamach to przekłamujesz historię, ale zgadzam sie często średnie filmy otrzymuja nominacje, nie mniej jednak o gustach się nie dyskutyje a członkowi akademi pokazują swoje subiektywne zdanie.
Oni po prostu za dużo wpier***ają fast foodu i dlatego mają tępe myślenie.
Rząd nie informował mediów zeby nie doprowadzić do paniki. Ale mielśmy rozmawiać o filmach a nie o polityce.
Wina Tuska.
ale mi chodzi o rząd on widział mógł wysłać odrzutowce osiągające prędkości parę machów
nie powiem ci więcej w tv oglądam tylko discovery inne np. history i powiem ci że każdy kto obejrzy taki dokument to wie że coś nie tak oprócz 2 wież było także obok parę mniejszych z czego wtc 7 też się zawalił podobno od pożaru nie widziałem nigdy żeby jakiś budynek się przez to rozwalił mogę ci podać przykład od ręki Empire State Building w 45 roku uderzył w niego samolot także i ugasili ale dobra , wierze też by się nie zawaliły 10 sekund ale dobra jeden co miał wtc parę miesięcy ubezpieczył je na zamach terrorystyczny ileś 0000000000000000 a w pentagon też coś walło ale nie zostały szczątki nawet ok dobra
Też zastanawia mnie ten fakt, że Atlas Chmur nie znalazł nawet się w nominacjach. Myślę, że z powodzeniem można by było go nominować do najlepszego filmu oraz do najlepszego aktora drugoplanowego za Jima Broadbenta. Myślę, że powodem dlaczego film nie dołączył do grona nominowanych jest brak oczywistej spójności, co moim zdaniem, było za wysoką poprzeczką dla recenzentów w USA, jestem gotowy założyć się o jeden z moich ważnych narządów, że dla ogólnie pojętego dziennikarstwa polskiego byłyby to również za wysokie progi.
Oskar jest nagrodą również artystyczną, ale jest też bardziej komercyjną niż inne. Np: wg. mnie nominacja Avatara do najlepszego filmu jest co najmniej błędem: Pocahontas został już zrealizowany bardzo ładnie przez Disney'a. Pomijając fakt, że wszyscy inteligenci gardzą prequelami Star Wars (więc powinien się podobać motłochowi) to dlaczego film ten nie był nawet nominowany za efekty specjalne, scenografię, dostał tylko marną nominację za charakteryzację. Co do spójności to wytłumaczę najkrócej i najprościej jak się da: mianowicie krytyk wchodzący na pokaz może być niezadowolony bo musi napisać recenzję (deadline goni) więc nie uważa na filmie. Łatwo było przeoczyć sceny spajające niektóre epizody i film nie ma głównego bohatera, jednoznacznego opisanego z imienia, nazwiska i twarzy, do którego można by było odnieść wydarzenia czy relacje z innymi co może utrudnić odbiór dzieła. Ostatnio mamy potop kina akcji (ogólnie ujętej) z czego większość to 2-3 sequel i tu mam odpowiedź dla remka: lubię sobie obejrzeć Die Hard nawet 4 a 5 ciekawie się zapowiada, za chwilę dostaniemy Iron Man 3 i kilka innych; i tutaj tkwi szkopuł po co nominować jak to ująłeś nie nudny film skoro wałkowaliśmy go 2+ razy. Z kolei twór pokroju Atlasu, żeby nie powiedzieć unikatowy, jest na pewno dziełem rzadkim, które powinno być upamiętnione.
Sądze ze uogólniasz metode oceniania filmu. Nie mozesz uważać ze większość krytyków przychodzi na film i ocenia go na odpi***ol. Nie zmienia to jednak faktu ze film zasługuje na miano unikatowego( jak ww ująłeś), i powinno się go docenić nominacją. Czasami bywa ze nominowane są filmu które dostarczają nam prostej rozrywki ale przy okazji pokazują coś nowatorskiego. Mówie tu o wspomnianym przez ciebie avatarze, który pokazał pierwszy pełnometraźowy film w 3d. Avatar przetarł szlaki innym dlatego dostał nominacje.
zasluguje na nominacje (jedyny film strikte 3d)