Ośmielony szybkim sukcesem w poszukiwaniu filmu po opisie jednej tylko sceny, mam kolejną zagadkę. Pamiętam film kostiumowy w którym jest scena egzekucji jakiegoś nieszczęśnika przez powieszenie na drzewie. Wszystko jest już przygotowane, pętla wisi na gałęzi, zebrał się tłum gapiów. Prowadzą skazańca i nagle jedno dziecko pyta mamę ( to chyba jakaś wiejska kobieta):
"Mamo powieszą go?" Mama ze zdenerwowaniem odpowiada "Zaraz zobaczysz!" . Później okazuje się, że go nie powiesili bo gałąź ułamała się. Chyba była wcześniej podpiłowana. Nie pamiętam oczywiście ani tytułu ani producenta, film chyba z lat 80-tych. Proszę o pomoc w ustaleniu.
Jedyny film, jaki wyszukuję z drzewem i powieszeniem to "Jedzie Villa" (oglądałem go dawno i to taki brutalny western, więc raczej nie to), ale znajduję też listę filmów tego typu:
https://www.imdb.com/search/title/?title_type=feature,tv_movie,video&release_dat e=1970-01-01,1990-12-31&genres=history,!documentary,!short&keywords=hanging
Niestety nie mam konkretnego pomysłu.
To raczej nie był western, kojarzy mi się raczej konwencja "Trzej muszkieterowie". Taki przygodowy film, fabuła chyba osadzona w XVIII w.
Dziękuję za podjęcie próby wyjaśnienia zagadki.