Temat dla wszystkich poszukujących zapomnianych tytułów, oraz wszystkich dobrych ludzi
służących swą wiedzą. :)

Napiszcie parę słów o poszukiwanej pozycji (fabuła, bohaterowie, charakterystyczne sceny,
lata produkcji lub obejrzenia filmu). Im więcej szczegółów, tym lepiej.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
xwxw

Ja szukam dwóch filmów:
1. Akcja filmu toczy się na imprezie dla snobów, organizują na niej walki ludzi z niższych klas społecznych, zawodników nazywają psami. Wydaje mi się, że tytuł miał coś wspólnego z psami. Goście robią zakłady, kto wygra. Pamiętam, że jacyś młodzi mężczyźni znajdują w ostatniej chwili swojego zawodnika, on przegrywa, oni tracą kasę, gość wygląda na martwego. Wywożą go do lasu i oblewają benzyną, wtedy on wstaje. Język w filmie to angielski.
2. Z drugiego filmu pamiętam tylko scenę finałową, w której facet chce zrzucić z mostu zabytkową broń wartą dużo kasy, ponieważ została użyta w napadzie. Ogólnie film ma bardzo pokręconą fabułę, przeplatanie się wątków, dużo zbiegów okoliczności, typowa komedia sytuacyjne. Dość stara, możliwe nawet, że czarno-biała, ale nie jestem pewna.
Oba filmy leciały w tv.

xwxw

2 to http://www.filmweb.pl/Porachunki

xwxw

1. człowiek pies?

xwxw

Witajcie miłe koleżanki i koledzy :)

Mam do Was wielką prośbę…w zasadzie chodzi o pomoc w ustaleniu tytułu bardzo pięknego filmu, który kiedyś miałem okazję zobaczyć…niestety nie pamiętam nic o nim…kto grał…jaki tytuł…etc etc. Znam tylko fabułę…może ktoś, też widział ten film i był bardziej uważny niż ja i zapamiętał tytuł..:) Przedstawię teraz tą historię, oczywiście w wielkim skrócie…powinno to wystarczyć…z góry dziękuję za Waszą pomoc.. Film o miłości…

Jest to opowieść o kobiecie, która wkrótce wychodzi za mąż…Film zaczyna się w Izraelu w kawiarni gdzie siedzi bohaterka, nagle dosiada się do niej starsza kobieta. Zaczynają rozmowę o miłości. Staruszka opowiada jej swoją historię niespełnionej miłości…potem daje jej broszkę po czym znika do toalety. Długo nie wraca, więc młoda dziewczyna pyta obok osób czy ktoś jej nie widział, okazuje się, że nikt nie widział aby razem siedziały…

Kobieta wyjeżdża do Anglii do Dover [wiele scen z klifami] i tam spotyka malarza, który jest żonaty. Spędzają wiele czasu rozmawiając ze sobą długo i rozstaja się…ona jednak zaczyna myśleć, że kiedyś juz go widziała -on myśli podobnie.Potem okazuje się, że on [malarz] z zoną jak i ona [główna bohaterka] z przyszłym mężem mieli spędzić weekend w tym samym starym angielskim zamku. Tam się spotykają i są bardzo zaskoczeni… Właścicielką Zamku jest kobieta, która opowiada wszystkim właśnie o niesamowitych historiach miłosnych…Kobieta w każdym razie w pewnym momencie chcę zrezygnować z małżeństwa, ale nagle dostaje wiadomość o chorobie ojca który jest w szpitalu

Jedzie z narzeczonym do niego i tam uświadamia sobie, gdzie jest i przy kim jej miejsce.. planują szybki ślub

I gdy ona juz ubrana w sukni ślubnej czeka w pokoju, wchodzi jej ojciec.. i ona pyta go czy nigdy nie żałował decyzji, że poślubił jej mamę? On daje jej wtedy w prezencie identyczną broszkę, którą ona dostała od tajemniczej nieznajomej w Izraelu…Ona juz wie, że ona wtedy opowiadała o jej ojcu i ich niespełnionej miłości… Mówi ojcu, ze o wszystkim wie..Tata wtedy przyznaje, ze kochał tylko tamtą i codziennie o niej myśli Jest już wiadome, że ślubu nie bierze tylko jedzie do Paryża gdzie mieszka ten którego poznała w Dover…Tam zastaje go jak maluje obraz kobiety…Ona patrzy i mówi, ze ją zna Malarz twierdzi, że to jest niemożliwe, bo to jest jego matka, która nie żyję od 15 lat…Oczywiście zostają razem…UWAGA…ostatnia scena jest kiedy razem spacerują a młoda kobieta ma na płaszczu przyczepione dwie BROSZKI…

Dziękuję, może jest ktoś kto mi pomoże…

Vacs163

Wygląda na ciekawy film. Może pamiętasz już tytuł? lub ktoś Ci go podał? :)

xwxw

Szukam Filmów:
1. Akcja rozgrywała się w Francji, Belgi lub Szwajcarii (nie pamiętam dokładnie).
Film leciał kiedyś na TVP 2 chyba w wakacje. Opowiadał o detektywie do którego przeprowadza się córka (wyprowadziła się od matki) była chyba blondynką, ale to nie był główny wątek tego filmu. Detektyw był młodszy od matki tej dziewczyny miał około 30-stki a matka miała około 40-stki. Detektyw rozwiązywał jakąś sprawę chyba związaną z morderstwem. Pamiętam jeszcze, że detektyw znalazł zamordowaną kobietę w wannie, a przy niej leżała chyba jakaś figurka lub karta.
2. Serial, który leciał kiedyś na TVP 1 w którym była grupka dzieci, młodzieży. Przechodzili chyba przez lustro do innego wieku lub świata. Walczyli szpadami z jakimiś wrogami. Akcja rozgrywała się w Wielkiej Brytanii lub USA.
3. Szukam telenoweli zagranicznej, bodajże argentyńskiej. Leciała kiedyś chyba na Polsacie. Opowiadała o dziewczynie, która jest służącą i było tam też 2 facetów, chyba braci. Jeden uległ wypadkowi i jeździł na wózku inwalidzkim i miał chyba ciemne włosy (chyba czarne). Pamiętam jeszcze, że główny salon był podobny albo taki sam jak w Zbuntowanym Aniele tylko, że do kuchni wchodziło się po lewej stronie i schody w salonie nie były z jednej strony, a z dwóch. Niestety tylko tyle pamiętam ;)
4. Akcja rozgrywała się w Kanadzie albo USA. Film leciał kiedyś na Polsacie. Widziałam tylko jedną scenę z filmu. Małżeństwo z dwiema córkami wychodziło z domu, zostawili zapalone światło przed domem, późnej odjechali na kolacje, spotkanie itp. Wrócili, światło się nie paliło i mąż powiedział do kobiety, że na pewno zostawił włączone światło, lecz kobieta go zignorowała , a potem pojawil się bandyci. Dalej niestety nie wiem co się działo. Dom był chyba na jakimś odludziu, wokół chyba były drzewa, może las.
5. Akcja rozgrywała się w USA. Film leciał kiedyś na TVP 2. Był o kobiecie która karmiła krokodyle. Najpierw karmiła takie małe (nie pamiętam czym), potem jak już urosły dawała im krowy ze swojego gospodarstwa.
6. Film dotyczył związku bardzo przystojnego 30-40 letniego mężczyzny z kobietą na wózku. Wspomniany mężczyzna spotykał się wcześniej z jej śliczną, starszą siostrą. Później poznał tę na wózku inwalidzkim, była lekko upośledzona i cierpiała na zanik mięśni (z tego, co pamiętam). Mężczyzna jednak zakochał się w tej na wózku nie zważając na konsekwencje. Zrodziła się ogromna miłość. Przespał się z nią. Kiedy starsza siostra się o tym dowiedziała nie mogła tego pojąć i zrozumieć jak on mógł tak ją zawieźć i związać się z kaleką, a nie z nią samą…. Na końcu filmu ostatnia scena jest taka, że owy mężczyzna stoi na tarasie i patrzy w dal. Kobieta na wózku umiera….

reed_crow

Nr 5 to chyba "Lake Placid"

reed_crow

3. http://www.filmweb.pl/serial/M%C3%B3j+grzech-2009-510006
4. Być może to: http://www.filmweb.pl/film/Zab%C3%B3jcy+w+naszym+domu-1998-98078

reed_crow

2. czy jedna z dziewczyn w realnym swiecie jezdzila na wozku inwalidzkim, a tylko w tamtym mogla normalnie chodzic?

reed_crow

2. Kroniki Narnii?
6. The Other Sister

reed_crow

2. Po drugiej stronie lustra

http://www.filmweb.pl/serial/Po+drugiej+stronie+lustra-1995-159672

reed_crow

Wydaje mi się, że trójka to ,,Latynoskie Serce"

Axa1983

http://www.filmweb.pl/serial/Amor+latino-2000-103811

reed_crow

Może to to http://www.filmweb.pl/serial/Ukryta+mi%C5%82o%C5%9B%C4%87-2012-644013

xwxw

Szukam filmu który jakiś czas temu leciał w TV. Kawałek fabuły był następujący:

Młode małżeństwo (ona w zaawansowanej ciąży) jedzie samochodem obejrzeć mieszkanie. Chcą je wynająć... pada deszcz...wjeżdżają do jakiejś opuszczonej dzielnicy większego miasta. W progu wita ich starsza kobieta po 60 w żółtym płaszczu z parasolką. Informuje że mają dobry adres... wchodzą na samą górę budynku i widzą że są tam już ich rzeczy z poprzedniego mieszkania ... drzwi się zatrzaskują...

Z góry dzięki.

olcia123

Ktoś pomoże ?? Mój post troszkę wyżej :)

olcia123

Dla zainteresowanych znalazłam ten film

http://www.filmweb.pl/film/Apartament-2006-302522

xwxw

Ludzie zacznijcie przeglądać forum zanim założycie nowy temat. Ten tutaj jest chyba 4 albo 5 z kolei pod tytułem "SZUKAM FILMU" / "MAM PROBLEM Z FILMEM..." (IX).

xwxw

Szukam filmu o człowieku ,który jakimiś pociskami wywołał tsunami.Fabularny film produkcji amerykańskiej (chyba) i gdzieś początek 21 wieku lub koniec 20 produkcja oraz o filmie gdzie chłopiec wymyślił film ,a gostek ukradł mu pomysł i ten film stał się hitem.

Heroes222

Ten drugi to chyba: http://www.filmweb.pl/film/Duży%2C+gruby+kłamczuch-2002-32796

Earl_Grey

Czesc, chodzi mi po głowie jeden film oglądalem go w tamtym roku na tvp2 koło 1 w nocy, jest on czarno biały opowiada o szkole amerykańskiej gdzie były ganki nazistów, włochów, afroamerykanów, chińczyków i oni się coś tam kłócili między sobą, był tam taki aktor wysoki który skądś przyjechał i dołączył do włoskiej mafii, później oni grali mecz z afroamerykanami w rugby i zostali zaatakowani przez takich dziwnych ludzi:) film zaczynał się The R i dalej nie pamiętam ale mogę się mylić

xwxw

Hej,szukam filmu ,chyba dość niskobudżetowego,mało znanego >Bohaterem jest niemiec który łapie ludzi na nie przestrzeganiu prawa /robieniu jakichś haniebnych rzeczy i karze ich za to. moment kary nagrywa inny mężczyzna,który wyszedł na prostą po nieciekawej przyszłości.Główny bohater uwielbia jeździć na ryby. Zachowuje się dziwnie. Przyłapuje raz drugiego bohatera na masturbacji ,jest z tym degustowany. zakochuje się w jakiejś młodej dziewczynie. Myśli że jest inna niż większość w jej wieku. Potem przyłapuje ją jak robi gdzieś chyba na dyskotece loda jakiemuś chłopakowi / kocha sie z nim. Załamuje sie. Dalej nie pamiętam ,wiem ,że film kończy się na tym,że tych 2 bohaterów jedzie gdzies pociagiem,rozmawiaja,nastepnie przesiadają sie w auto i jada trasą. zatrzymuja sie bo główny bohater chce zwrócić uwage jakiejs kobiecie która stoi przy szosie i cos sprzedaje a chyba nie ma zezwolenia. widzi jak ktos jedzie z niedozwoloną prędkością. wychodzi mu na przeciw by go zatrzymac. auto go przejeżdża. drugi bohater kontynuuje jego działania dotyczące zwalczania bezprawia. Bardzo prosze o pomoc, męczy mnie to strasznie :)

xwxw

Witam - poszukuję, a właściwie to małżonka poszukuje 2 filmów:
1. Jest chłopiec i dziewczynka, chyba rodzeństwo - chłopak się zamienił w drzewo, bo jakieś inne kopał czy coś takiego i za to spotkała go kara, dziewczyna przychodziła podlewała i opiekowała się nim a na końcu jakoś go odczarowała, według żony to może być chyba polski film
2. Z tego co ona pamięta to jakiś chłopak biegnie, wpada do dziury a po tym jak się ocknie okazuje się, że wszystko jest w przysłości - potem podróżuje jakimś gadającym statkiem kosmicznym i wreszcie wraca w przeszłość
Oba filmy to podobno kino familijne.
Zazwyczaj daje sobie rad, ale tym razem mnie zagięła:)

Mariouche

szkuam filmu produkcji japonskiej lub japonsko-amerykanskiej. na oko lata 80, moze poczatek 90.
opowiada o Japonczyku, ktory leci do Islandi by odwiedzic miejsce ktore widzieli jego rodzice/ ktore chcieliby zobaczyc/ do ktorego syn mial sie wybrac po ich smierci- cos w tym stylu.
z lotniska zaworza go do chyba zlego miejsca. bierze taksowke, ale taksowkarz gdzies sie zatrzymuje, a gdy go dlugo nie ma Japonczyk podchodzi do stodoly i widzi, ze ten uczestniczy chyba w pewnym rodzaju jaselkach, szopce noworoczniej. denerwuje sie, bierze swoje rzeczy i idzie na piechote. po drodze trafia do jakies cierzarowki ktora zawozi go do miasta.od dziewczyny poznanej w hotelu kupuje stary samochod ktorym ma tam dojechac. rusza w trase i niedlugo po tym lapie gume. piechota szuka pomocy. trafia do domu w ktorym nocuje, a nastepnego dnia ludzie mu pomagaja i znow jedzie. w kawiarni spotyka kobiete ktora mu wczesniej zrobila zdjecie w miescie bedac na czyims pogrzebie. prosi o pomoc w podwiezieniu. Japonczyk podwozi ja do cmentarza gdzie robi kolejne zdjecie pogrzebu (to bylo chyba jej hobby), dziekuje mu i wraca do miasta, a on jedzie dalej. na pustkowiu psuje mu sie auto w ktorym nocuje i przerazliwie marznie. rano gdy sie budzi widzi mala biala dziewczynke z blad wlosami ktora krzyczy, ale nie normalnie tylko tak przerazliwie i nie ludzko. z jej krzykiem lod sie kruszy i spada do wody. znow odwraca sie do niego i krzyczy, a jego auto odpala i sie naprawia, a z kolejnyk krzykiem znika. Japonczyk jedzie dalej. pozniej zatrzymuje sie i zabiera 2 amerykanskich autostopowiczow ktorzy jak sie pozniej okazuje nie sa do konca normalni i na dodatek kradna ze sklepu i gdy on nie chce jechac tam gdzie oni i sie buntuje wywalaja go z samochodu. idzie na piechote i znajduje miasteczko w ktorym dowiaduje sie, ze w tym okresie nie mozna sie dostac w miejsce w ktore chce i ze musi poczekac do wiosny, ale on nie moze czekac, nie bedzie siedzial wiecznie w Islandii. idzie do baru gdzie poznaje faceta ktory postanawia mu pomoc. tutaj juz ogladajam o wiele mniej uwaznie, ale koniec jest taki, ze trafia tam gdzie chce i na skraju osnierzonego brzeku modli sie, zapala 2 swieczki ktore wbija w 2 male kawalki kry i wrzuca je do wody, by dryfowaly.

LeaMao

"Cold Fever" 1995

kingagutkowska

co prawda udało mi się w końcu go samej znaleźć, ale i tak dziękuje :)

Mariouche

1. http://www.filmweb.pl/film/Ballada+o+Kasi+i+drzewie-1984-96024

xwxw

Film, którego intensywnie szulam zaczyna się od tego, że grupa mężczyzn gra w karty, jeden z nich proponuje drugiemu swoją córkę za żonę jako wygraną. Facet wygrywa i żeni się z ów córką, która jest narratorką całej opowieści. Mężczyzna z tego co pamiętam - pracuje w rzeźni. Kobieta zachodzi w ciąże, ale urodzone dziecko umiera. Rodzi się drugie dziecko dziewczyna, która z czasem staje się mocno religijna. Pamiętam scenę, w której dziewczynie objawia się Jezus w nietypowy sposób – ubrany w koszulę w kratę i nagle w całym pokoju pojawiają się takie same kraciaste koszule. Jest też scena, w której dziewczyna mówi do Boga, że przez godzinę nie ruszy się z miejsca i tak też robi. Dziewczyna ta umiera, a w dniu jej pogrzebu w powietrzu intensywnie pachniały kwiaty – matka skomentowała to tak, że jeśli umiera święta osoba w powietrzu unosi się zapach kwiatów. To chyba film z lat osiemdziesiątych… Może ktoś wie o jaki film chodzi?

Atina12

Droga Atino12, nie wiem, czy to jeszcze aktualna sprawa, ale film, o który Ci chodzi to http://www.filmweb.pl/film/%C5%9Awi%C4%99ci+domowego+ogniska-1993-33886

sentymentalna_2

Też juz znalazłam, ale i tak Ci dziękuję ;-)))

xwxw

Witam, i ja poszukuje filmu, a nie pamiętam tytułu? Akcja jest taka,ze jedzie dwóch chłopaków(możliwe ,ze braci) chyba do domu ,przemierzają ileś tam stanów i jeden z nich z nudów zaczyna udawać kobięte przez CB, nawiązuje rozmowe z jakims tirowcem,kiedy ten sie zorientował ,ze robia sobie jaja zaczyna ich ścigac ???Bardzo proszę o pomoc

aga8282

http://www.filmweb.pl/Przesladowca

agarafka

Dziekuje bardzo:)

aga8282

"Joy Ride" 2001??

kingagutkowska

sorry, nie zauważyłam, że masz już odpowiedz

xwxw

Ja też poszukuję filmu i byłabym wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki! :)

Film opowiada o dziewczynie, do której dzwoni morderca, żeby z nią sobie rozmawiać po/przed zabójstwami, więc wprowadza się do niej policjant/agent, który ma pilnować całej operacji namierzenia tego kogoś. Po pewnym czasie zakochują się, bla bla bla.
Na samym końcu okazuje się, że to wszystko było wymysłem tej dziewczyny, a ten policjant był tak naprawdę jej chłopakiem, którego ona zabiła...

Jakieś pomysły? :)

katsiasta

Wiesz już może jaki to tytuł? :)

katsiasta

Mnie się to kojarzy z książką "A Spy in the house of love". Nie wiem czy to pomoże, ale może ta książka była adaptowana, albo coś :P

katsiasta

Trochę podobne do tego http://www.filmweb.pl/Porzucona ale nie jestem pewien.

xwxw

Świetny temat! Również szukam filmu, o którym niestety wiem bardzo mało.

Główny motyw polegał chyba na tym że małżeństwo pojechało na miesiąc miodowy i nagle się okazuje, że panna młoda jest... martwa. Zdaje sie, że wypadały jej włosy, śmierdziała itp. To było dosyć dziwne, ale pamiętam, że film bardzo mi się spodobał. Pod koniec dojechali do celu podróży (gdzieś nad wodospad) i tam siedzieli na koniu...

Proszę o odpowiedź :)

lunainargle

Tak mi się wydaje, że to film "Zakochana na zabój" ;)

xwxw

Mam problem ze znalezieniem filmu, który oglądałem już parę lat temu.
Jest to film o aniołach lub istotach nadprzyrodzonych, które żyją pośród ludzi. Wygladają jak normalni faceci ubrani w garnitury i kapelusze, lecz mogą przechodzić przez drzwi, które przenoszą ich w inną dzielnice miasta ( akcja filmu gdzieś w Ameryce)
Te istoty mają pilnować ludzi, żeby ich losy były zgodne z tym, co Bóg wobec nich postanowił.
W filmie pojawia się problem z gł. bohaterem, facetem, który przypadkowo poznaje w autobusie dziewczynę.
Przez to jego losy wymykają się spod kontroli, ponieważ Bóg wybrał dla niego inną dziewczynę.
Film ogólnie składa się z walki gł. bohatera o tą kobietę, stara się za wszelką cenę.

Wiem, bo pamietam koncówkę filmu, że Bóg uwzględnia jego starania i pisze jego losy na nowo.

Wie ktoś po opisie? Wpisywałem w najróżniejszy sposób, ale nie potrafię znaleźć :)

Bardzo proszę o pomoc :)

blacha_joker

Witam! Ostatnio będąc w kinie na filmie "Raj:Miłość" Urlich'a Seidl'a widziałam zwiastun filmu, który mnie zaciekawił. Było on o młodej dziewczynie- żołnierzu, będącej w ciąży. Wszystko działo się w Afryce, a ona walczyła po stronie Rebeliantów. Wszystko było przedstawione w formie monologu do nienarodzonego dziecka. Z góry dziękuję! :)

blacha_joker

Kojarzą mi się "Władcy umysłów". Tytuł angielski: "Adjustment bureau"

blacha_joker

Pasuje mi trochę "Meet Joe Black"

xwxw

Szukam filmu, który widziałam dawno temu, tzn. kilka lat temu prawdopodobnie na dwójce, choć możliwe, że na jedynce xD innej opcji nie ma.
Ogólnie produkcja amerykańska i raczej nie wysokich lotów...
Opowiada o kobiecie, która po tym jak zobaczyła śmierć męża to przekręciło jej się w głowie i myślała, że jest lekarką w pewnym serialu, który uważała za życie, a śmierć męża wykasowała wgl z pamięci.
Pamiętam kilka scen z tego filmu:
-prawie na początku, dwóch mężczyzn (prawdopodobnie ojciec i syn) ten starszy był chyba czarny, choć pewna nie jestem, a ten drugi był taki głupszy... I oni przyszli do domu tej kobiety, by porozmawiać z jej mężem o czymś, prawdopodobnie o interesach, bo ten jej mąż był typowym pracoholikiem, ale również drobnym cwaniaczkiem (kojarzy mi się, że był rudy i miał okulary na nosi, choć może to być nieprawdą)... no i to ogólnie były takie podejrzane typki... i oni zabili tego faceta, nie pamiętam czy strzelili do niego czy odarli go żywcem ze skóry, pamiętam jak właśnie oskalpowani mu głowę no i wiadomo pełno krwi itd. no i później zwiali, nie wiedząc, że to całe wydarzenie obserwuje żona ofiary, która była w innym pokoju i podglądała chyba przez uchylone drwi albo przez dziurkę od klucza, a ci mordercy się znajdowali w takim salonie, tzn. pierwszym pokoju od drzwi a tak mi się co najmniej wydaje, ofiara siedziała na kanapie/sofie prawdopodobnie żółtej...
-główna bohaterka uwielbiała pewien serial / telenowelę o lekarzach i oglądała go codziennie
-po tym wydarzeniu ubzdurała sobie, że jest żoną lekarza z tego serialu, z tym że to niby nie serial a jej realne życie
-śmierć męża ogólnie wyparła ze swojej świadomości
-pojechała do tego lekarza 'swojego męża' i mówiła do niego te kwestie jakie były w serialu
-aktorzy myśleli, że ona gra więc przyjęto ją do serialu (nie wiem czy ta postać serialowa nie miała na imię Camile, bo coś teraz mi się wydaje, choć to mało prawdopodobne xD)
-pewnego dnia zadzwoniła do niej koleżanka z realnego życia z informacją, że udało jej się chyba zdobyć odcinki tego serialu, których ona nie widziała, ale gł. bohaterka uznała że to jakaś pomyłka i wgl
-światła, błysk fleszy jakoś źle na nią działał i właśnie jak była na planie zdjęciowym coś jej nie pasowało i powoli zaczęła odzyskiwać pamięć, zaczęło docierać do niej co tak na prawdę się stało
-ci mordercy jakoś się dowiedzieli, że wtedy w mieszkaniu była ta kobieta więc ruszyli w pościg za nią
-nie pamiętam jak się kończy film tzn. kojarzę coś, że ten starszy morderca chyba zakochał się w tej głównej bohaterce, a ten drugi tego nie pojmował i wydaje mi się, że główna bohaterka zabiła tego starszego, albo ten młody kogoś zabił... no nie wiem xD
Z góry dziękuję ;)

22madzia221

Nie wiem czy pytasz się o jeden film czy więcej, trochę się nie chce tego czytać, ale po zdaniu o śmierci męża odpowiedź jest prosta:
http://www.filmweb.pl/film/Siostra+Betty-2000-1445
a jak szukałaś tam więcej filmów daj znać, rzucę jeszcze raz na to okiem:)

Argento251

Dzięki ;) Zapomniałam, że tu też pisałam o tym filmie, bo już mi ogólnie odnaleziono ten film i to własnie chodziło o "siostrę Betty"
no ale dziękuję ;)

xwxw

Po paru miesiącach spróbuję jeszcze raz. Oto czego szukam:

1) Horror z motywem nawiedzonego domu. Wprowadza się jakiś gostek (chyba sam ale nie jestem pewien) do domu na przedmieściach i tradycyjnie zaczyna straszyć. Zjawia się ekipa z aparaturą do namierzania duchów i okazuje się, że jest tam jakiś niewidzialny duch bez głowy (zakopana chyba była w ogrodzie). Pamiętam scenę jak namierzali go gdy schodził po schodach. Oglądane na VHS gdzieś na przełomie lat 80/90.

2) Lekka futurystyka, thriller. Akcja dzieje się praktycznie cały czas w wielkim apartamentowcu czy czymś podobnym. Zaginęła tam jakaś dziewczyna. Jej siostra wprowadza się incognito by rozwikłać zagadkę jej zniknięcia. Okazuje się, że mieszka tam jakiś szalony naukowiec przeprowadzający na młodych dziewczynach seksualne eksperymenty. Film nie miał za dużego budżetu (nie zapamiętałem żadnych znanych twarzy) ale miał fajny duszny, klaustrofobiczny klimat. Oglądany chyba na Polsacie gdzieś w połowie lat '90

3) Dramat. Stary film o żeńskim oddziale obozu koncentracyjnego (Oświęcim może ?). Niesamowity i sugestywny film (przynajmniej takim go zapamiętałem) Pokazane losy kobiet, które mimo ciężkiej sytuacji starały się "normalnie żyć". Organizowały się, miały swoją hierarchię, szmuglowały towar, pomagały sobie nawzajem itd... Ogólnie była grupa bohaterek. Film oglądałem tak dawno, że nawet nie pamiętam jakiej był produkcji. Może nawet nie być polski bo przeryłem naszą kinematografię i nic nie znalazłem. Może jakaś koprodukcja. Oglądałem jako dzieciak i przyznam się, że film wywołał wówczas na mnie piorunujące wrażenie.

4) Tu konia z rzędem.... Stara przygodówka. Oglądana w kinie gdzieś w pierwszej połowie lat '80. Pamiętam strzępy. Klimat jak z baśni arabskich. Pustynia. Bohater był żołnierzem (chyba z Europy) i dowodził odziałem kawalerii w błękitnych pelerynach. Ogólnie szukał ukochanej czy coś... Ta dostała się do niewoli sułtana i została skazana na chłostę. Pamiętam, jak zgodnie z arabskim obyczajem, ktoś mógł się za nią ująć i zastąpić ją przy pręgierzu. No i oczywiście ofiarował się główny bohater. Potem wykupił ją jakiś król żebraków czy coś... Na końcu chyba dawali drapaka przez pustynię i kiedy doganiał ich pościg, z pomocą przyszli im towarzysze broni bohatera. Pewnie już dziś film wydałby się infantylny, ale to kawałek mojego życia. Cholernie zależy mi by przed śmiercią jeszcze raz go zobaczyć :)

5) Film z ery Kung Fu made in Hong Kong. Taki trochę retro jakby akcja działa się przed II wojną. Nie pamiętam praktycznie niczego konkretnego, po za dwoma Rosjanami, którzy też nieźle wywijali. Pracowali dla jakiejś szemranej szychy, co załatwiała interesy w Oriencie, a ci dwaj panoszyli się i robili demolkę w mieście. Główny bohater to oczywiście wzór honoru i cnót wojownika :) Na końcu tradycyjnie pokrzyżował szyki "gangsterom".

6) Kryminał. Akacja taka trochę w stylu Poirota. Kilkoro nieznanych sobie osób zostaje zaproszonych na jakieś przyjęcie na ostatnie piętro potężnego hotelu. Naturalnie gospodarz nie zjawia się, a jak się okazuje apartament staje się pułapką. Bohaterowie drogą dedukcji dochodzą do wyjaśnienia sytuacji. Co ich łączy z tajemniczym gospodarzem ? Pamiętam, że oglądali jakiś film na video, który nasunął im pewne podejrzenia.

7) Stary luzacki horrorek z cudownym eliksirem. Wystarczyło polać go na zdjęcie i osoba na fotografii materializowała się w realnym świecie. Słynna scena z modelką, która pojawiła się od pasa w górę. To była chyba część jakiś opowieści grozy, tylko nie pamiętam jaka część i jakich opowieści. Pełno tego nakręcono.

8) Chyba kryminał. Z Budem Spencerem. Pamiętam tylko okładkę kasety. Nic nadzwyczajnego. Stojący Spencer i obok siedząca jakaś kobieta. Przeryłem jego filmografię i nic nie rzuciło mi się w oczy. Film widmo czy co ? Mógł być z lat '80 albo nawet '90 bo Spencer wyglądał już na wiekowego.

9) Tu nie pamiętam nic po za jedną sceną. Facet z kobietą przypadkiem na jakimś ulicznym festynie czy karnawale. Dookoła muza, tańce. Pada taki dialog:
Kobieta - zatańcz
Facet - nie umiem. Jak tańczę to się wszyscy ze mnie śmieją
Kobieta - no dalej, nikt na ciebie nie będzie patrzył
Gostek się skusił i zrobił kilka ruchów. W tym momencie przyuważyło go kilku ludków z tyłu i zaczęli się z niego śmiać. Ogólnie jakaś stara komedia sensacyjna.

de_Franco

2 - http://www.filmweb.pl/film/Dreszcze-1975-9497