Od dawna nurtuje mnie pewne pytanie odnośnie charakteryzacji postaci np do seriali. Czy jeśli jeden odcinek nagrywa się np 3 tyg albo miesiąc albo jeszcze dłużej to dajmy na to w takim The walking dead zombiaków charakteryzuje się codziennie od nowa? Chodzi mi o taki makijaż którego zrobienie trwa na pewno z kilka godzin.
z tego co kiedyś oglądałam w jakimś wywiadzie, to tak. Charakteryzacja jest każdego dnia na nowo...pracuje przy tym masa ludzi (oczywiście zależy od produkcji) i przygotowania trwają od wczesnych godzin porannych, by nie marnować dnia.
Nie tylko nakładanie, ale i usuwanie charakteryzacji trwa kilka godzin, przy dużych produkcjach pracuje nad tym cały sztab ludzi. Jakiś czas temu widziałem reportaż o jednym ze znanych seriali i pan od charakteryzacji mówił, że gdyby aktor chciał nagle zdjąć maskę, zerwałby ją razem ze skórą, bo jest mocno przyklejona. Z tego samego powodu charakteryzację trzeba po całym dniu usunąć. Tam akurat tworzyli jednorazowe, silikonowe maski, dokładnie przylegające do twarzy, stworzone na bazie odlewu twarzy aktora, żeby idealnie dopasować. Opracowanie modelu może trwać wiele tygodni, a same kopie maski (tego akurat nie mówili, ale można się domyślić) drukują w 3D. Po nałożeniu makijażyści "rzeźbią" jeszcze szczegóły, domalowują, przyszywają włosy.