Czy ktoś z was zna jakieś fajne czarne komedie? Bardzo lubie ten gatunek komedii ale nie bardzo wiem które są naprawde dobre i nie bardzo wiem w ogóle które filmy zaliczają się do czarnych komedii. Prosze o wsparcie tytułami.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich :)

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
dreamer

No to polecam Ci komedie grupy Monthy Pythona:):):)"Sens życia według Monthy Pythona" czy "Monthy Python i święty graal".Polecam również film "Pulp fiction " Quentina Tarantino i "Zabójczą miłość" Mario Van Peeblesa oraz serial "South Park"
Pozdroofka:):):)

Highlander_Pinokio

Z tych co wymieniłeś to widziałem wszystkie oprócz "Zabójczej miłości". Tylko w sumie to miałem na myśli takie coś bardziej takiego naprawdę "czarnokomediowego" (coś w stylu "Wielkie żarcie" albo "Delikatesy"...

dreamer

Jest taki naprawdę dobry film angielski. Nie chciałbym przekręcić, ale wydaje mi sie jego tytuł to "Snatch".

dreamer

mozesz ogladnac Nawiedzony dwór zajebista czarna komedia:)

użytkownik usunięty
dreamer

Kolacja z arszenikiem, Płytki Grób, Lepiej niż w książce, Gorzej być nie może, Kolor zachodu słońca

dreamer

hmm a moze Kontrolerzy? wprawdzie jest to film wielowarstwowy i mozna powiedziec, ze wielogatunkowy, ale ta zewnetrzna, najbardziej czytelna warstwe tworzy wlasnie czarna komedia

no i na pewno jeszcze Delicatessen i Miasto zaginionych dzieci Jeuneta

dreamer

Ostatnio sporo się mówi o filmie "11: 14" i jest to podobno właśnie czarna komedia...

Enkil

Polecam " Od zmierzchu do świtu " Tarantino dla mnie to czarna komedia nr 1 :)

dreamer

Sądze, że pod tą kategorię łapie się również film "Ladykillers, czyli zabójczy kwintet".
Pozdrawiam

dreamer

Kocham cię na zabój - czarna komedia i w dodatku historia oparta na faktach (plus doborowa obsada).
Ktoś wcześniej wspomniał o filmie Przekręt, ja jeszcze dorzucę Porachunki i Nikotynę.

Kuzynka

"Rybka zwana Wandą" to też fajne jest:):):)

dreamer

Ja tez rekomenduje nikotyne. Leca fajne teksty, jest swietnie zrobiona, ma bardzo ciekawy scenariusz i Diego Luna, gra bardo dobrze.

dreamer

dopisuje jeszcze "Trafiona-zatopiona", "Cztery pokoje", "GO" i gorąco polecam "Zabójczą kolację".

Kuzynka

Nikt nie wspomniał o "Ze śmiercią jej do twarzy".

dreamer

No tak cztery pokoje to po prostu mistrzostwo. Najlepszy jest oczywiscie ostatni, w ktorym Tarantino i spolka wchodza w zaklad, taki jak w jednym z filmow Hitchcocka:D

dreamer

Ja proponuje reżysera ze starej Jugosławi Emira Kusturice ma fenomenalne czarne komedie hmm może nawet nie czarne ile obyczajowe,ale są poprostu ........mmmiodzio:)))))np"Czar ny kot biały kot" czy "Undergraund" POLECAM kupa śmiechu i daje do myślenia

dreamer

Ja proponuje reżysera ze starej Jugosławi Emira Kusturice ma fenomenalne czarne komedie hmm może nawet nie czarne ile obyczajowe,ale są poprostu ........mmmiodzio:)))))np"Czar ny kot biały kot" czy "Undergraund" POLECAM kupa śmiechu i daje do myślenia

dreamer

kochani! Nikt nie wspomniał o "Soku z żuka" albo o "Nieustraszonych pogromcach wampirów" a to przecież klasyka czarnej komedii!!!