Jako że preferuje tego typu kino to namawiałbym filmwebowiczów do wypisywania tytułów filmów historycznych, które zrobily na Was największe wrażenie albo takich, które pamiętacie najlepiej.Zawsze w końcu może wymienicie jakąś perełkę którą pominąłem w swoim krótkim,dwudziestoparoletnim żywocie a którą warto byŁoby looknąć.Namawiałbym milośników lukrowanych pączków i portków z kantami do unikania przylizanego badziewia w stylu Troi ze swym wydepilowanym bradem bradem czy Aleksandra z glównym bohaterem, który biega z permanentną trwałą na głowie.
Chodzi mi o klimaciarską atmosferkę, zwlaszcza średniowieczny syfik oraz duże ilości ketchupu i wszędobylskich odpadających głów i kończyn:).
Oto moja lista ulubionych filmó historycznych(ewentualnie częściowo historycznych, kostiumowych czy wojennych lub nawet fantasy))Jak macie coś ciekawego do jej uzuplnienia to nie krępujta się:)
Lista:
Imię Róży
Braveheart
Cialo i krew
Joan of Arc
Gladiator
Ostatni Mohikanin
Excalibur
Król Artur
Conan
Z piekla rodem
Szeregwiec Ryan
Misja
Chwała
Legends of the Fall
Wartość starych placków jak Ben Hur czy Spartacus znają wszyscy więć sobie daruję.
Witaj :)
Ja bym dodała:
Full Metal Jacket Kubricka, trochę już wpisujący się pod pojęcie historyczny..;
Pociąg życia - czyli jak zbudować pociąg i zapakować w niego całą wieś;
Tytus Andronikus - bardziej teatralna niż historyczna stylistyka ale ma to coś;
Zatrute pióro - uroczy markiz i jego urocza działalność, nie tylko literacka.
Nie ma na tej liście niestety smrodku średniowiecza, ale taką atmosferę też lubię. Pewnie posiadam jeszcza parę takich tytułów, nie pamiętam ich wszystkich.
Popieram uwagę o Troi i tym podobnych filmach. Nie wiedziałam śmiać się czy płakać na widok tych "historycznych" realiów. Ale cóż, jest to kino typowo komercyjne, a przecież lubimy oglądać atrakcyjne, jędrne ciała :)
(Pragnę zaznaczyć, że właśnie skomentowałam temat, nie będący na samym szczycie listy ;)