Wrócę jeszcze do Ediego. Ile komentarzy, tyle opinii. Ja uważam że taki film, bez względu na jego wartość artystyczną był potrzebny. Może zbyt przejaskrawiona dobroć głównego bohatera jest bliska wielu ludziom. Może sami chcielibyśmy być takimi. Może to połączenie biedy, dobroci i uczciwości wielu ludiom da coś do przemyślenie. Może właśnie ten film wskrzesi normalne odruchy i zachowania.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Jerzy_Zemla

Edi to zły człowiek był - spoiler
Irytują mnie często opinie wyrażające się pochlebnie o takim człowieku jak tytułowy Edi. Czy rzeczywiście film pokazuje dobroć Ediego ? Stereotypy, ze biedny i uczciwy, nie znaczy od razu, że musi być dobry. Co tak naprawdę film pokazał ? Ediego - człowieka przyjmującego wszystko, co dostaje od życia, człowieka biernego, nie potrafiącego nic zmienić i nie chcącego nic zmieniać, człowieka - roślinę, który marnuje swoje życie. Pomaga innym faktycznie, daje się wykorzystywać, ale co z tego ? Jest bierny, nie pomaga sobie, w filmie okazuje sie być niezdolnym do okazywania miłości. A cóż jest wart człowiek, który jest niezdolny do okazywania miłości ? Owszem - film pokazuje jego miłość do wychowanego dziecka, ale pozwala sobie je odebrać, i tak wygląda jego życie, tyle jest warty, i czy to jest człowiek faktycznie taki dobry, skoro to swoje życie, to co ma najcenniejsze, najnormalniej marnuje ? To jest wg mnie niepoważne podejście do życia i już.

Ernest_Oyey

re.: spoiler
Zgoda. Tylko niestety tacy ludzie jak Edi istnieją naprawdę. W dzisiejszej rzeczywistości taki człowiek nie ma racji bytu. Trudno nie zgodzić się z Twoją opinią, można jednak Ediego potraktować z przymrużeniem oka. Podumać trochę nad jego losem, pożałować. Jednak w tym filmie jest coś, bo powoduje dyskusje i przemyślenia. Ty go traktujesz bardzo ostro, ja natomiast zpewną dozą pobłażliwości. Wydaje mi się że obydwoje mamy racę. Pozdrawiam

Jerzy_Zemla

Edi
Tak, częściowo masz rację, ale obawiam się że i sto takich filmów jak Edi nie jest w stanie poruszyć ludzi do normalnych odruchów i zachowań, wystarczy wyjść na ulicę aby wiedzieć co u nas jest normalne ... i wierz mi, nigdzie indziej tak nie jest!

brawurka27

To cos na avatarze to ty?