Poszukuje filmów ambitnych, nietuzinkowych, nietypowych, psychologicznych, dających do myślenia. Najlepiej w tematyce narkotyków, potencjału i zagadek ludzkiego umysłu, klimatów lat 60 i 70tych w usa, wzorców nie koniecznie do naśladowania ;-) Jeśli wiesz o co mi chodzi to wrzuć tutaj swoją propozycje. Oto moje: Blow, Donnie Brasco, Forrest Gump, Pan życia i śmierci, Next, Fight Club, Reqiuem dla snu, Skazani na Shawshank, Dark Water - Fatum, Shutter(azjatycki..), Donnie Darko, Efekt Motyla, Fear and Loathing in Las Vegas, Saw, Pulp Fiction, 21 gram, Edward Nożycoręki, London, Lśnienie (King'a), Things We Lost In The Fire, The Number 23

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
adf

Hmmm..., to ja sypnę tytułami mniej znanymi <choć nie wszystkie są niepopularne>:
Słodka szesnastka,
Fucking Amal,
Simon Birch,
13 Tzameti,
Legenda o czasie,
More <najlepszy krótki-metraż jaki widziałem>,
Już nidgy nie zawyje wilk,
Biznes,
Skutki miłości,
Siła i honor,
Salvage,
Głosy <2000 rok>,
Cud w Lake Placid,
Kolor purpury,
Wybór Gracie,
24 hour party people,
Tysiąc lat żarliwych modlitw,
Tajemnicze wyprawy Jaspera Morello,
Pamiętaj mnie,
Niebieskie światło,
Amores perros,
Orkiestra,
Więzy krwi,
Daniel,
Więzień nienawiści,
Truman Show,
Piękna Bettien,
Taki piękny kraj,
Przerwana lekcja muzyki,
Noc słoneczników,
Zło <2003 rok>,
Święty z fortu Waszyngtona,
Księżniczka i wojownik,
Dziwolągi,

Jeszcze może "Pierwsze wykroczenie", "Telefon", "Zabójczy warunek", "Święci z Bostonu", "Zakładnik" i "Na żywo"... mało ambitne może, ale oryginalne.

PS: Każdy z wymienionych przeze mnie filmów jest bardzo niepowtarzalny... Nie gwarantuję, że to coś dla ciebie, dlatego radzę przed obejrzeniem <jeśli się zdecydujesz> przeczytać chociaż opis. Sądzę jednak, że znajdziesz tutaj z kilka, które cię zadowolą :).

Świetny temat... liczę, że padnie tutaj jeszcze wiele ciekawych tytułów także dla mnie :).

Tybii

Widziałem ostatnio film Gummo. I musze powiedzieć ze jest tak okropny ze az prawdziwy i naprawde godny polecenia.

adf

tak na prędce:
-"Uzależnienie/Addiction" Abla Ferrary - świetny ;P
-"Wstręt" Polańskiego - świetny
-"Lokator/Tennant" Polańskiego - bardzo dobry
-"Mechanik/The Machinist" z Bale'em - dobry, mroczny, wkręcający ;)
-"Mulholland Dr." Lyncha - bardzo bardzo dobry
-"Sekretne Okno/Secret Window" na podst. opowiadania Kinga, z J. Deppem i świetną rolą Johnna Turturro - dobry film
-"Zostań/Stay" z Naomi Watts, Ryanem Goslingiem i Evanem McGregorem
-"Zagubiona autostrada/Lost Highway" Lyncha - bardzo dobry film, nie dający się wytłumaczyć inaczej niż poetyka snu ;)
-"Kłamca/Liar" z Timem Rothem i Chrisem Pennem
-"Oko w oko z życiem/Buffallo'66" Vincenta Gallo z nim i Christiną Ricci (Gallo tu jako aktor, reżyser, scenarzysta i kompozytor muzyki) - świetny film
-"Barton Fink" braci Coen - świetny film
-"Harry Angel/Angel's Heart" - świetny film
-"I poleje się krew/There Will Be Blood" P. T. Andersona - porażające studium socjopatii
-"Czysta formalność" z R. Polańskim i G. Depardieu

radex78

przedmówca wymianiał jak widzę nie tylko psychologiczne ale wręcz mainstreamowe ;P więc pozwolę sobie dodać oprócz ww. "Zakładnika/Collateral" jeszcze "Łowcę/Czerwonego Smoka/Menhunter" też Michaela Manna, "Pianistkę" Michaela Haneke.

adf

Proponuję film Davida Lyncha - Eraserhead.

_835

Ja proponuje Adriana Lyne'a - "Drabina Jakubowa", "Memento" Nolana, niezłe "Stay" Forstera, "Mysterious Skin" Arakiego, bo widzę, że te klasyki już wymienione.

era

Zło <mój ulubiony>
Buntownik z wyboru
Plac Zbawiciela
Stowarzyszenie umarłych poetów
Dobranoc panie Tom <koniecznie!>
Zostań <o ludzkim umyśle, ale troche trudno się połapać>

adf

Adams Abler (Jabłka Adama) świetna tragikomedia :] Porusza temat wiara vs rasizm i antysemityzm!
its all gone pete tong (Świetna tragikomedia z motywem narkotyków i dj-ki :]) Polecam!
2001ASpaceOdyssey Pomimo tytułu bardzo filozoficzny film
Gridlock'd (Jak trafić/nietrafić na odwyk :] )
Zeitgeist
Zeitgeist addendum (Filmy o tym, jak robią nas w h...)
Food Matters (Dla tych, którzy lubią się zdrowo odrzywiać :])
Pozdrawiam i czekam na opinie :]

majoonez

Aaaa i jeszcze:
Monster's Ball
Jacket
American history x

majoonez

Pi
Źródło
Psychoza
Okno na podwórze
Dekalog Kieślowskiego
Dług
Spider
Gothika
Pręgi

adf

The Thin Red Line
Lonely Hearts
Zielona Mila
Nikomu ani słowa

adf

Wszystko za życie
Stowarzyszenie umarłych poetów
Zostań

Rebeka0

Requiem dla snu

adf

a ja dodam:
Liban
Metalhead
Zaraz wracam (oryg. tytuł "Skrapp ut" reż. S. Anspach, Islandia, 2008 - to ważne bo jest też film amerykański o tym samym tytule)
Dogville
Nieznajoma
Monster
Miasto gniewu
Hej, skarbie
127 h
Róża
Życie jest piękne
Ostatni król Szkocji
Jabłka Adama
+ 2 dokumenty: Taniec trzcin i Chwała dziwkom