Podajcie tutuły najlepszych - według was - filmów o zemście.

Mr_Myers

czas zabijania ( nic narazie mi nie przychodzi do głowy )

Mr_Myers

godzina zemsty.. (narazie nic mi nie przychodzi do głowy)

tyler_4

sorry za dwa ( a teraz za trzy ;p ) posty ale wogóle pomyliłem tytuły ( ten piertwszy post z czasem zabijania się nie liczy xD )

tyler_4

swietny temat - motyw zemsty w filmie jest jednym z moich ulubionych. A oto moi faworyci:

Zrodlo (Bergman)
Ostatni dom na lewo (Craven)
Sympathy for Mr. Vengeance (Park)
Kill Bill 1&2 (Tarantino)
Lady Snowblood (Fujita)
Thriller - A Cruel Picture (Vibenius)
Ms 45 (Ferrara)

To tak na szybkiego, jak sobie przypomne reszte to dopisze. Powyzsze tytuly goraco polecam !

maku_3

Zapomnialem o jeszcze jednym bardzo waznym tytule:

Niedowracalne (Gaspar Noe)

maku_3

Jezeli chodzi o zemstę to gorąco polecam "Zauroczenie" z Alicią Silverstone

maku_3

maku cyzzbys był fanem filmu Nieodwracalne???hmm to bardzo odwazne bo wsumie wiekszośc gokrytykowało iwytykało ,ze ukrywa domniemane "przesłanie" za tymi scenami pełnymi co tu dużomwoic obrzydliwymi..pozdrawiam...

trupcia00

Uwielbiam Nieodwracalne i traktuje go jak uzupelnienie wczesniejszych filmow Gaspara Noe (Rzeznia i Sam przeciw wszystkim). Zreszta te trzy filmy laczy postac rzezznika, ktory pojawia sie na poczatku Nieodwracalne. Odnosnie "przeslania" to ja staram sie go nie doszukiwac za bardzo w filmach. No chyba ze jest to zupelna pustka jak w niektorych filmach Lyncha - takiemu podejsciu mowie zdecydowanie NIE. Natomiast film Noe jest swietna opowiescia o zemscie, z fajna struktura i swietna realizacja. To mi wystarcza:)

maku_3

hmm aj nie mwoie ze ten film jest badziewny bynajmniej...jest poprostu inny...i meczacy może przez te czerowne swiatla???alepodziwiam monice ze sie dala namowic..

Mr_Myers

"Zemsta Sithów" hehe... :)
Pozdrawiam :)

Mary_Kate

"Zemsta" A.Wajdy ;P

jazzo

"Oldboy", oczywiście.

Bob_O

"Oldboya" oglądałem kilka razy. Świetny film. Brutalny, ale inteligentny, tak jak filmy Quentina Tarantino. Najlepsza jest scena z wybujaniem zębów młotkiem:)

Mr_Myers

Sorry za literówkę. Chodziło mi o "wybijanie", a nie "wybujanie":)

Mr_Myers

Mnie zmiażdrzyło zakończenie:) Świetny film, zresztą sam Tarantino był zachwycony:)

użytkownik usunięty
Mr_Myers

"Sympathy For Mr. Vengeance" poprzedni film Park Chan - Wooka , reżysera Oldboya. Moim zdaniem troche słabszy ale i tak bardzo dobry.

Mr_Myers

no Kill Bill oczywiście
a szkoda, że nie ma dobrej ekranizacji "Chrabiego Monte Christo", bo książka ma potencjał, i była wielokrotnie filmowana, ale na przykład jedna z ostatnich ekranizacji z Caviezelem to jest raczej na poziomie kina familijnego, zmienione zakończenie i brak tego romantyzmu

mona_4

"Kill Bill-a" widziałem kilka razy. To super film, jeden z najlepszych o zemście, jakie powstały.. Do tego gatunku można jeszcze zaliczyć "Leona zawodowca", prawda? Motyw zemsty również występuje w tym filmie.

Mr_Myers

Taki motyw mamy w "Człowieku psie" - świetny film moim skromnym zdaniem. Ale moim ulubionym filmem o zemście to jest niewatpliwie nowa wersja "Punishera" :))))

pozdro for all... :)

Zielona

"Człowieka-psa" widziałem, więc zgadzam się, że film jest świetny. No i na pewno występuje w nim motyw zemsty. "Punishera" też widziałem i również mi się podobał.

Ostatnio obejrzałem jeden ze starszych filmów Briana De Palmy - "Upiór z raju", który również opowiada o zemście. Film jest naprawdę genialny.

Mr_Myers

mi sie bardzo podobały:

Szklana pułakpa 3
Uśpieni

Mr_Myers

"Rzeka tajemnic"- o tym, że z zemstą trzeba czasem poczekać.
"Amelia"- zemsta w wersji light (pasmiętacie scenę, w której mści się na sklepikarzu za to, że ten wyśmiewa swojego pracownika?)
"Memento" - czyli jak znaleźć mordercę żony, nie pamiętając tego co stało się piętnaści minut temu.
"Dogville"- oj się Nicole zemściła na złych mieszkańcach, oj zrobiła to...
"21 gramów" - Sean Penn znowu się mści
"Krucjata Bourna"- Matt Damon się wkurza a potem już nic nie widać na ekranie
"Człowiek w ogniu"- ten Denzel to ma styl
"Krzyk" 1,2,3 - każdy chce zabić z zemsty Neve Campbell, a ona im przecież nic nie zrobiła, nieładnie

bartekscissorhands

Film który głównie opiera się na zemście jest KRUK. Są 3 częsci, ale każda ma ten sam motyw tylko że aktorzy inni. Oglądałem wszystkie i naprawdę warto obejrzeć. Polecam