Jakie są wasze ulubione filmy?
Do moich ulubionych należą:
1. Gattaca - Szok przyszłości
2. Zew wolności
3. Człowiek przyszłości
Dlaczego takie? Bo cenię ambitne kino. To filmy z przesłaniem, z wartościami które przynajmniej dla mnie wydają się byś najważniejszymi, to poświęcenie, wiara we własne marzenia i realizacja ich. To walka o wolność, bo każdy z nas ma prawo do wolności i każdy powinien walczyć o swoją wolność. I wreszcie zrozumienie drugiego człowieka, uznanie jego praw i jego wolności.
Piszcie co o tym sądzicie, jakie są wasze ulubione filmy i dlaczego.
Dużo by tego wymieniać...:
1)Ostatni Mohikanin-za prostotę,niepowtarzalny przygodowy klimat,świetną grę aktorską,zrywający kask soundtrack,wzruszającą historię i brak happy endu
2)imię rózy za wyczesany klimat średniowiecza
3)Requiem dla snu za jego tkwienie w mojej glowie przez wiele miesięcy
4)stygmaty-za deliryzm i mistyczą atmosferkę
5)nagi instynkt za to, że jego reżyserem byl verhoeven i że lamal wszelkie óczesne tabu
6)gladiator-za to, żeprzywrócil modę na kino historyczne
7)Gorączka za perfekcjonizm realizacji
8)Pamięć absolutna za pionierskie efekty specjalne i muzykę jerrego goldsmitha
9)pasja -za to, że looknąlem go tylko raz i więcej się nie odważylem
10)blękitna laguna-za sentyment jakim go dażę z racji zobaczenia nagiej panny na srebrnym ekranie po raz pierwszy w moim paroletnim wówczas życiu:)
Nie mam jakoś tak jednoznacznie ulubionego filmu, to się zazwyczaj zmienia. Te, które mi zostają i moge oglądać wiecznie to
"Ćma"
"Seksmisja"
"Giuseppe w Warszawie"
ale jest wiele innych, które się pojawiają, potem o nich zapominam, a następnie po jakimś czasu, znowu widzę go w tv, oglądam, i myślę wiele dni nad tym co zobaczyłam.
uuuu, długo by tu wymieniać, mam ulubione w każdym gatunku(akcja, horror, komedia...), ale zobaczmy:
1. Pulp Fiction
2. Szeregowiec Ryan
3. Sin City
4. Człowiek pies
5. Piła - długo się zastanawiałem, ale ostatnia scena, z ujawnieniem się prawdziwego zabójcy, podkreślona dobrą muzyką mnie przekonała. (i te słowa "Game over"):)
6. Ojciec chrzestny
7. Matrix
8. Equilibrium (nie taki znowu ulubiony-tzn. bardzo go lubię, ale w szczególności za rolę Bale'a)
9. Mechanik
10. Miasteczko South Park
....
To tak w skrócie...:)
pozdrawiam
Jeśli jesteś ciekawa czyjegoś gustu wystarczy wejść na jego podstronę i tam zajrzeć do ulubionych filmów. Ja lubię zróżnicowany repertuar, dlatego zawsze znajdę coś dla siebie: od komedii typu "Naga broń", poprzez "Vanilla Sky" kończąc na "Milczeniu owiec".
1 "CZEGO PRAGNIE DZIEWCZYNA"
2 "CHLOPAKI NA IBIZIE"
3 "SZKOLA UCZUC"
4 "LEGALNA BLONDYNKA 1 I 2"
5 "DROGA BEZ POWROTU"
iiiiiiiiiiiiii 6 "LĘK"
To często się zmienia , ale na okrąglo moge oglądać :
-8 Mila
-Jackass
-The Wash
-Troja
-Constantine
-Sin City
Nie będe wymieniac wszystkich ale tak po jednym dwa z konkretnych dziedzin
1Polski: Sekmisja- bo nie ma leprzego polskiego filmu
2Horror: Wywiad z wampirem- najleprzy film o wampirach i Krzyki- nie wiem dlaczego
3Dramat: Gdyby ściany mogły mówić 2-popłakałam sie na początku i Lost And Delirious- tu z kolei na końcu strasznie przejmują cy film
3Sensacja: Hakerzy-kocham komputery i oczywiście Leon zawodowiec- poprostu nic dodać nic ując
4Fantastyka: Czerwona Planeta- zawsze pasjonował mnie kosmos
5Przygoda: Rycerz Króla Artura- piękny obraz legendy o Lancelocie
6Karate: wszystkie części Karate Kid- klasyka i Przyczajony tygrys ukryty smok- świetne pokazy wschodnich sztuk walki
7Komedia: Amerykański wilkołak w Paryżu- formalnie zaliczany do horroru ale gdy to glądalam pierwszy raz omało nie posikałam sie ze śmiechu i Akademia Policyjna- świetne postacie
8Animowane: Pingwiny święta i Kurczak Mały- jak to oglądałam z siostrą pokładałam sie ze śmichu ale nie śmiałam sie tak bardzo z bajek ale z niej
To by było na tyle jeśli to małao to napisz a sie poprawie. Pozdrawiam
Moimi naj filmy:
zło za grę głównego bohatera i za scenariusz
zielona mila za scenariusz az sie na koniec wzrószyłem
piła 1,2 za pomysłowość scenariusza
oraz ostatnio zajefajny HOOLIGANS no trzeba zobaczyc jest naprawde świetny polecam!!!
Moje ulubione to:Zielona mila, zaklinacz koni (tu rola wschodzącej gwiazdki S. Johannsson..)Milczenie owiec, Kontakt, Monster (za świetną rolę CH. Theron)Chicago (bo dobry musical)Władca pierścieni (efekty) Equilibrium (CH. Bale- lepszy i ciekawszy niż matrix) duzo by jeszcze wymieniać....a oczywiście jeszcze gatunek s-fi jak Stargate, Alien, Predator, czy kino francuskie Amelia, Bardzo długie zareczyny, czy hiszpańskie Złe Wychowanie....
Mam bardzo dużo ulubionych filmów, ale wybiorę kilka:
"Dziewczyna z perłą", "Ring", "Grudge", "Cast Away"- chociasz nie rozumiem końcówki filmu(?), "Kłamca, kłamca"- z Jimmem Carreyem (3 i może "Karol, człowiek który został papieżem" - wzruszający :)
I wiele, wiele innych ;)
Zapomniałam o ostatnio obejrzanym filmie w kinie "Tylko mnie kochaj". Wspaniała mala aktoreczka- Julia Wróblewska, super śmieszna i słodkie dziecko ;)
Takich filmów to ja dużo mam... Ale te są chyba dla mnie najlepsze:
1. "Se7en" - za świetną reżyserię, fabułę, aktorów i genialne zakończenie
2. "Sin city" - uwielbiam ten komiks, więc film tez mi sie bardzo spodobal
3. "Braveheart" - chyba nie muszę mówić dlaczego :)
4. "American beauty" - jeden z pierwszych i nielicznych filmów, który mnie poruszył (wzruszył? :))
5. "Alien 1-3" - bo to jeden z najlepszych horrorów
6. "Bliżej" - bo jest inny od zwyczjnych melodramatów (melokomediodramatów? :))
7. "Man on fire" (ad 2004) - bo dowodzi, że film akcji też może mieć ciekawą, wciągającą, logiczną(!) i zaskakującą fabułę.
8. "Cube" - bo ma jedno z najlepszych zakończeń jakie w filmach widziałem.
I jest jeszcze masa innych, jak np. "Ocean's Twelve", "Szeregowiec Ryan", "Szósty zmysł", "Ziemia niczyja", "Mechaniczna pomarańcza", "Siła i honor", "Gniew oceanu", "Cast away", "Oczy szeroko zamknięte", "Equilibrium", "Adwokat diabła", "Dom latających sztyletów" i filmy typu "Pi", czyli thrillry psychologiczne.
Takich filmów to ja dużo mam... Ale te są chyba dla mnie najlepsze:
1. "Se7en" - za świetną reżyserię, fabułę, aktorów i genialne zakończenie
2. "Sin city" - uwielbiam ten komiks, więc film tez mi sie bardzo spodobal
3. "Braveheart" - chyba nie muszę mówić dlaczego :)
4. "American beauty" - jeden z pierwszych i nielicznych filmów, który mnie poruszył (wzruszył? :))
5. "Alien 1-3" - bo to jeden z najlepszych horrorów
6. "Bliżej" - bo jest inny od zwyczjnych melodramatów (melokomediodramatów? :))
7. "Man on fire" (ad 2004) - bo dowodzi, że film akcji też może mieć ciekawą, wciągającą, logiczną(!) i zaskakującą fabułę.
8. "Cube" - bo ma jedno z najlepszych zakończeń jakie w filmach widziałem.
I jest jeszcze masa innych, jak np. "Ocean's Twelve", "Szeregowiec Ryan", "Szósty zmysł", "Ziemia niczyja", "Mechaniczna pomarańcza", "Siła i honor", "Gniew oceanu", "Cast away", "Oczy szeroko zamknięte", "Equilibrium", "Adwokat diabła", "Dom latających sztyletów" i filmy typu "Pi", czyli thrillry psychologiczne.
Ambitne... obejzyj final fantasy 7 advent children albo haibane renmei wtedy zobaczysz co to jest ambitne kino