Czy widzieliście komedie, które bawią i jednocześnie zmuszają do myślenia? Komedie, które rozśmieszają, ale jednocześnie mają zawartą jakąś prawdę, często zupełnie nieśpieszną.

Pozdrawiam wszystkich, STING K. :)

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
MobsterPL

No ja uważam że taką komedią jest film "Życie jest piękne". Kiedy go po raz pierszy oglądałem to śmiałem się do rozpuku i aż mi łzy ciekły ze śmiechu. Ale po zakończeniu filmu stwierdziłem że ten film wcale nie ma śmiesznej treci, jest wręcz tragiczny. Beninni wspaniale pokazał jeden z najokrutniejszych epizodów w historii w sposób bardzo przystępny, humorystyczny, ale nie zapomniał o powadze sprawy (zakończenie filmu).

MobsterPL

No ja uważam że taką komedią jest film "Życie jest piękne". Kiedy go po raz pierszy oglądałem to śmiałem się do rozpuku i aż mi łzy ciekły ze śmiechu. Ale po zakończeniu filmu stwierdziłem że ten film wcale nie ma śmiesznej treci, jest wręcz tragiczny. Beninni wspaniale pokazał jeden z najokrutniejszych epizodów w historii w sposób bardzo przystępny, humorystyczny, ale nie zapomniał o powadze sprawy (zakończenie filmu).

użytkownik usunięty
MobsterPL

Według mnie taką komedią jest film "Pieniądze to nie wszystko" Machulskiego. W zabawny sposób został przedstawiony szary świat po PGR-owskieg wsi :(

MobsterPL

Zdecydowanie "dzien swistaka", ktory jest smieszna opowiescia o tym, ze w kazdej chwili mozemy zmienic sie na lepsze i powinnismy do tego dazyc.
Ponadto "naciagacze" Riddleya Scotta, ktorzy uswiadamiaja nam ile w naszym zyciu zalezy od drugiego czlowieka oraz, ze majac go przy boku, latwiej nam stawac sie lepszymi

MobsterPL

Zdecydowanie "dzien swistaka", ktory jest smieszna opowiescia o tym, ze w kazdej chwili mozemy zmienic sie na lepsze i powinnismy do tego dazyc.
Ponadto "naciagacze" Riddleya Scotta, ktorzy uswiadamiaja nam ile w naszym zyciu zalezy od drugiego czlowieka oraz, ze majac go przy boku, latwiej nam stawac sie lepszymi.
Za taka komedia uznalbym jeszcze "Jej wysokosc Afrodyta" Woodyego Allena, ktora w smieszny sposob przedstawia trudny problem adopcji.

użytkownik usunięty
MobsterPL

Ja uwazam za taki film "Noc na Ziemi" Jarmusha, szczegolnie trzy epizody pierwszy trzeci i chyba czwarty, to wspaniala komedia, ktora jednoczesnie ukazuje, ze czasami wystarczy kilkanascie minut w taksowce aby poznac drugiego czlowieka, aby zblizyc sie i zrozumiec, ze nie zawsze nasz wewnetrzny swiat, to ten jedyny i wlasciwy.

użytkownik usunięty

Epizody o ,ktorych mysle to : Los Angeles, Nowy Jork i Rzym

Jako, ze ostatnio ogladalam to wspomne: "Dzien Swira". W gruncie rzeczy bardzo smutny, ale i niesamowicie prawdziwy (przez co jeszcze chyba bardziej dolujacy), ale takze smieszny. Ten smiech jest co prawda gorzki, ale jest.

MobsterPL

Kontrolerzy - prawd mozna tam znalezc wiele. nie sa podane na tacy, tylko docieraja do widza jeszcze dlugo po filmie. swietna czarna komedia i piekny film. polecam!

zgadzam sie tez co do filmu Zycie jest piekne - tu chyba nie potrzeba komentarza...

Devi

I twoją matkę też. zakończenie nadaje caly sens filmowi i zmusza do myslenia polecam!

MobsterPL

oczywiście:
Wyścig Szczurów -uczy, że nie zawsze warto podążać w wyścigu szczurów
Skazani na siebie -po prostu trzeba obejrzeć ;]
Naciągacze i 50 pierwszych randek - dokładnie te filmy uczą i wiele mozna wyciągnąć ;D
POLECAM GORĄCO!! NAPRAWDĘ WARTO OBEJRZEĆ!!

dondziorex

"Człowiek z Księżyca" ,"W czym mamy problem" ,"wojna państwa Rose","Truman show","Miś".....

MobsterPL

wyświetlany ostatnio w "tv dzień świra" a pozatym wszystkie filmy Barei-śmieszą do łez ale pokazują jednocześnie wszystkie przywary prl