Jest taki film akcja dziala sie chyba na statku i tam jakby byl problem z petla czasu? To chyba jakis Thriller ew. Horror raczej produkcja z nizszej pulki ok. 2000 roku glowna bohaterka byla chyba jakas blondynka i byla tez na plakacie tego filmu. Mam nadzieje ze nic nie pomieszalam. Nic wiecej nie wiem bo jeszcze nie widzialam tego filmu. Moze ktos cos skojarzy.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
czarna404

Może Piąty wymiar?

Larii

To samo miałem napisać. ;)

FrankUnderwood

Nie ma pewności. Niektóre wątki powtarzają sie w filmach :)

Larii

Nie wiem, nie widziałem. :) Szybkie "time loop movies on the ship" w paszczę Google'a i jest. ;)

FrankUnderwood

Współczesny Samarytanin :)

A ja akurat widziałam ten film. I tak jak nie jest w moim ulubionym gatunku, to akurat ten był ciekawy.

Larii

Jakie czasy, tacy Samarytanie. ;) Ostatnie oglądałem nagrania z targów tech. MWC w Barcelonie i Oral-B stworzyło szczoteczkę do zębów wspartą SI. Jest dedykowana aplikacja na smartfon, która sprawdza czy poprawnie myjemy zęby, co należy poprawić itd. Zaprezentowali też lustro, które wyświetla informacje o stanie zdrowia na podstawie analizy składu śliny. Przeraża ten postęp. :)

FrankUnderwood

A ja uważam, że to świetny pomysł, zwłaszcza w świetle tego, że ponad 90% z nas Polaków ma próchnicę.
Chętnie kupię tę szczoteczkę jeśli tylko cena będzie rozsądna.

MichCorleone

A ja napisałem, że uważam wprost przeciwnie? ;) To efekt zbyt dużej liczby świąt. :)

Myślę, że około tysiąca złotych. Mogę podesłać materiał.

FrankUnderwood

Możliwe że się źle zrozumieliśmy. Moje "A ja uważam" nie miało zabrzmieć jako całkowicie odmienny pogląd lecz jako uzupełnienie, choć może rzeczywiście zabrzmiało to niefortunnie.
Chętnie zapoznam się z materiałem.

MichCorleone

W porządku, w pełni rozumiem Pański zapał w niesieniu kaganka oświaty. :)

https://www.youtube.com/watch?v=bFySJGnyY9w

FrankUnderwood

Dziękuję za tą ciekawostkę. Proszę sobie przypadkiem nie pomyśleć, że jestem zwolennikiem bezkrytycznego podążania za nowinkami technicznymi i tak np. w kwestii telewizorów to ciągle mam poczciwe Full HD i biorąc pod uwagę, że w polskiej TV nawet Full HD nie jest jeszcze standardem to kupowanie telewizora 4K jest chyba trochę nierozsądne. Oczywiście można posiłkować się kontentem z Internetu ale to i tak chyba jeszcze nie jest pora na wymianę telewizora.

MichCorleone

Nie śmiałbym. Można już kupić OLED-owe telewizory, które można zwinąć w rulon i schować do szafy. ;) Pytanie na ile taki zakup jest użyteczny? Dosyć ważną kwestię Pan poruszył, a mianowicie racjonalizacji zakupów, która jak pokazują badania jest mrzonką i ludzie kierują się głównie emocjami. Gdyby się zastanowić, to różnica w komforcie użytkowania takiego zwykłego telewizora, a takiego zwijanego w rulon, nie jest warta kilku tysięcy złotych różnicy w cenie pomiędzy tymi produktami. Można lepiej spożytkować tą kwotę, choćby zaopatrując samochód przy jego wymianie w dodatkowe systemy bezpieczeństwa, a co za tym idzie, być może uratować życie swoje czy innych. Taka luźna refleksja.

MichCorleone

Korzystając ze sposobności, może wyda się ciekawe
https://www.filmweb.pl/serial/Pose-2018-796934
https://www.filmweb.pl/serial/Black+Earth+Rising-2018-813486

FrankUnderwood

Rzeczywiście wygląda to interesująco, zwłaszcza ten drugi tytuł. Wie Pan jak cenię sobie Hotel Rwanda. Obejrzałem też kilka pokrewnych filmów o tych wydarzeniach.

MichCorleone

Nie wiedziałem, ale domniemywałem, że tematyka afrykańska Pana zainteresuje. A propos kwestii rasowych, to chyba obowiązkowa pozycja - https://www.filmweb.pl/film/Detroit-2017-763217 . Marzy mi się dobrze zrealizowany serial o wojnie burskiej, z wyraźnym tłem politycznym, ale chyba się nie doczekam.

FrankUnderwood

Może nie tyle afrykańska ile konfliktów rasowych, ideologicznych itd. Można w nich znaleźć sporo podobieństw do aktualnej sytuacji w naszym kraju. Ale nie podzielam zachwytów np. nad Pożegnaniem z Afryką :-)

MichCorleone

Z ciekawości poproszę o jakieś przykłady filmów o konfliktach rasowych i ideologicznych, w których są analogie do obecnej sytuacji w kraju.

ivaxxavi

Jako obecną sytuację miałem na myśli postępującą polaryzację społeczeństwa a analogie odnalazłem w https://www.filmweb.pl/Hotel.Ruanda

MichCorleone

Ale czarnowidztwo! Porównujesz jedno z największych ludobójstw w dziejach do zwykłego sporu politycznego. Polaryzacja była jak rządziło SLD z PSL, Jak był AWS, jak było PO, a teraz PiS. Poza tym jeżeli Polska jest tak bardzo spolaryzowana to co mają powiedzieć Francuzi, którzy od tygodni nawalają się z policją, albo Brytyjczycy, którzy podzielili się na dwa obozy Brexiterów i Remainersów, nie mówiąc już o Stanach, gdzie np stosunek do Trumpa wywołuje bitwy uliczne pomiędzy Antifą i Proud Boys, które żywo przypominają sytuację sprzed dojścia nazistów do władzy. Jakoś tam nikt nie ma tyle bezczelności, żeby porównywać się z tragedią Ruandy.

Zresztą, co to za polaryzacja w Polsce. Sztucznie robiona iluzja, że społeczeństwo dzieli się na Kodziarzy i PiSiorów, podczas gdy większość tak naprawdę zlewa politykę i nawet nie bierze udziału wyborach. Rzeczywiście prawdziwa Ruanda. Nic tylko czekać jak będą atakować maczetami ;D

ivaxxavi

Spokojnie to przecież tylko moja indywidualna ocena a poza tym nie porównuję skali lecz obserwuję niepokojącą tendencję stale postępującego procesu który jeśli nie zostanie przerwany może zakończyć się tragedią nie za rok, nie za dwa ale np. za 15 lat. Odnosi się to nie tylko do sytuacji w Polsce ale jak Pan słusznie zauważył do wielu innych miejsc na świecie i zdaję sobie sprawę, że np. polaryzacja w USA jest jeszcze większa. Zdaje się, że nie mają tam złudzeń co do tego, że jest ona na rekordowym poziomie. Nie podzielam pańskiego przekonania o tym, że większa polaryzacja polskiego społeczeństwa miała miejsce za czasów rządów SLD i mam wrażenie, że w akurat tej kwestii jest Pan w mniejszości. Wydaje mi się, że większość Polaków zauważa stale rosnącą polaryzację, zaostrzanie języka debaty i ciągłe przekraczanie barier w sporach politycznych. Mam nadzieję, że okaże się to tylko i wyłącznie czarnowidztwem.

MichCorleone

Ok masz prawo do własnych ocen i wniosków. O polaryzacji trąbiono cały czas w latach 90-tych, o tym że zaostrza się język debaty, za każdym razem jak ktoś z polityków SLD dostawał na 1 maja jajkiem od Ligi Republikańskiej mówiono, że zaraz zamiast jajek poleca kamienie, że dojdzie do jakiejś wojny domowej i nic takiego się nie stało. Być może ze względu na młody wiek nie pamiętasz, albo tak Twoją percepcję przeszłości zmieniły dzisiejsze media społecznościowe, ale to jest trochę tak jak w słynnym przeboju Billy'ego Joela, ten ogień płonął od zawsze.
https://www.youtube.com/watch?v=eFTLKWw542g

Lata 90-te:
https://youtu.be/-06rsR16D-U

Gwoli przpomnienia to właśnie za rządów SLD w 2000r policja strzelała gumowymi kulami do robotników, a dziennikarz-fotoreporter stracił oko. Dzisiaj w ogóle nie ma takich strajków i protestów jak wtedy,

ivaxxavi

Oczywiście te incydenty były znacznie ostrzejsze w porównaniu do np. "Linczu Pani Ogórek".
Moja ocena wynika bardziej z obserwacji wypowiedzi internautów którzy w przekonaniu o swojej anonimowości potrafią już dzisiaj kreślić wizje ostatecznego oczyszczenia kraju, rozwiązania pewnych kwestii itd.
Nie chciałbym wyjść na kogoś kto całkowicie ignoruje czyjeś argumenty i po wsłuchaniu się w to co Pan mówi, muszę przyznać, że tchnęło to trochę optymizmu we mnie.
Być może tak jak Pan mówi ciągle jestem zbyt młody aby ocenić to wiarygodnie i działa tu ten sam mechanizm co w przypadku osób które po każdym rozdaniu Oscarów ogłaszają upadek kina. Tyle że np. moi rodzice mają już trochę lat na karku i podzielają moją opinię odnośnie tej postępującej polaryzacji lub też bardziej zasadne byłoby powiedzieć, że to ja podzielam Ich opinię.

FrankUnderwood

Jakie czasy, takie gadżety ;)
Na razie poprzestaję na sonicznej. To i tak szaleństwo ;)

Larii

To prawda. :)

Larii

Ha! Dokladnie ten :) zmienili Plakat i juz myslalam, ze to nie to Ale sprawdzilam inne plakaty i jest ten ktory pamietam z wczesniej. To na pewno ten. Dzieki wielkie za szybka odpowiedz. Pozdrawiam.

czarna404

Cieszę się.
Nie to jak znaleźć się w odpowiednim czasie w odpowiednim miejscu ;)