M

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Fenrir95

N ?

Fenrir95

Dobry film. Klasyk. Dałem "9".

ivaxxavi

Co tak nisko?!Nie będe ukrywać, że miło mi się kojarzy to M ;) <serduszko><w ulubionych><pozostawiony w tyle cały alfabet>

Malgosia_Jakastam

Za nisko? To obejrzyj i oceń wyżej :P
https://www.filmweb.pl/film/M+-+Morderca-1931-34707

ivaxxavi

Hahahah, a już myślałam, że to M jak miłość ;D Nie mam na tyle odwagi by obejrzeć, kusi mnie jedynie muzyka Edvarda Griega :P Ale tą mogę sobie wyciągnąć i spożyć na sucho bez popijania krwią małych dzieci :P

ivaxxavi

Ale ten Peter Lorre jest mi dziwnie znajomy, hm. Do tej roli wydaje się być idealny :P

Malgosia_Jakastam

On jest w tej roli rewelacyjny! Zresztą cały film jest niesamowity. To nie jest kryminał o mordercy, to film o tym jak traktować zwyrodnialców, czy można ich sprawiedliwie osądzić, czy zasługują na współczucie itp. Mądry film, który wyprzedzał swoje czasy.

ivaxxavi

No proszę. Opis ciekawy, nie powiem. Staram się jednak nie przenosić pracy do domu i unikam tego typu filmów, ale niejednokrotnie łapię i łapałam się na tym ,,traktowaniu". Mamy na tapecie ostatnio dwie takie straszne sprawy ...gdzie muszę się pilnować przy kliencie żeby nie powiedzieć za dużo, choć jestem spokojną osobą. To by było nieprofesjonalne, musze byc obiektywnie niewzruszona, ale im więcej wiem o sprawie i czytam, tym... Nie jestem za samosądem, a za sprawiedliwością, z którą w sądownictwie różnie bywa. Nie powiem, zaczął mnie kusić ten film, może znalazłaby się jakaś uniwersalna podpowiedź... Nie ma tam zbyt wielu krwawych scen? To też jest dla mnie ważne ;) Dlaczego jest tak, że takimi typkami okazują się być ludzie zupełnie niepozorni, do tego inteligentni, sprawiający świetne wrażenie?! Znów te emocje...

Malgosia_Jakastam

W ogóle nie ma scen morderstw. To film z lat 30-tych, tam nie ma szokujących, krwawych scen.

ivaxxavi

O, jak dobrze to czytać ;) Nie ma to jak nastraszyć w opisie na filmwebie ;)

Fenrir95

https://www.filmweb.pl/serial/M+jak+mi%C5%82o%C5%9B%C4%87-2000-88369

Fenrir95

M, jak Matrix! :]]