przed chwilą leciał na polsacie dokument o współczesnych neonezistach wiedziałam że nie będę obojętna na tą treść(jak zawsze zresztą) chciałabym zapytać was polskich inteligentnych wrarzliwych ludzi (bo takimi napewno jesteście skoro interesujecie się flimową sztuką) co wy myślicie na ten temat nie ważne z jakiego punktu widzenia nieważne z któres strony tematu powiedzcie prosze co polacy myślą o neonazizmie, o neonazizmie w polsce, o obozach w korei cokolwiek związanego z tematem co myślicie na temat reportarzu chociarzby
cokolwiek bardzo mi zalerzy na waszych wypowiedziach z góry dzięki

Kate_86

Jeśli mogę to od razu przytoczę dwa filmowe przykłady gdzie można było zaobserwować neonazizm.
1) "American History X" ("Więzień Nienawiści"). Ten film wstrząsną mną bardzo. Zainteresowała mnie motywacja tych ludzi, ich poglądy i działanie.

Na podstawie tego filmu stwierdziłam że taka ideologia jest z całą pewnoscią chora i nie może wynikać ze zdrowych umysłów.
A wszystko wynikło ze złej interpretacji Nietshego. :(

2) "Fanatyl" - ten film nie miał już na mnie aż takiego wpływu. Chociaż zakończenie musze przyznać wzruszający, to zabrakło tam realizmu i paru innych rzeczy.

No ale nie o filach ale o neonazmie miałam mówić. Powtarzam więc to co juz pisałam. Uważam żę to jest chora ideologia. Sprzeczna z wszystkim w co ja wierze, sprzeczna z moimi ideałami.

pozdrawiam :)

Zielona

* chodziło mi oczywiście o film "Fanatyk" - sorry za literówke.

Zielona

obozy pracy:
Więźniowie cierpią w obozach głód, poniżenie i tortury. Codzienne porcje żywnościowe wynoszą 100 – 150g., co musi każdemu wystarczyć na 16 godzin ciężkiej pracy. Zdarza się, że nie otrzymują nawet tyle. Były więzień obozu opowiadał o tym, jak zdesperowani więźniowie poszukują roślin i polują na wszelkie ruszające się stworzenia łącznie z wężami, żabami i szczurami. Mówił także o traktowaniu ludzi gorzej od zwierząt: Kurczaki i gęsi, które hoduje się dla władz więzienia, są regularnie karmione ziarnem. Więźniowie wydłubują ziarna z ich odchodów, żeby przeżyć. Ci więźniowie umierają powolną śmiercią głodową, chyba że stanie się coś, co wcześniej pozbawi ich życia. Nowoprzybyli więźniowie najbardziej zmieniają się na początku pobytu. Gdy ich ciała skurczą się do granic możliwości, zaczynają połykać własne odchody.

kolejna nudna lekcja historii czy nie myśłicie że to może się powtórzyć?

dzięki za odpowiedz chińczyku :)

Kate_86

Ludzie wypełniają pustkę w swoim życiu, jeśłi na nic ciekawego się nie natkną, a przy tym czują potrzebę dania upustu swojej energii i agresji, wstępują do nazistowskich formacji. Ludzie pokrojuLeszka Bubla zawsze będą mieli rzesze wielbicieli ponieważ wartości nazistowskie czy nacjonalistyczne bardzo sprytnie przykrywa ideologią patriotyczną i narodowościową, która w tym przypadku w prostej linii prowadzi do ksenofobii czy homofobii (jestem z Poznania). Chłopcy z Młodzieży Weszpolskiej są już o krok od zjednania się z nimi. Czas zacząć się bać?

Kate_86

Heh, neonazizm, skinowanie...
coz, niektorzy posuwaja sie do nawolywania do eksterminacji Zydow, niektorzy homoseksualistow, inni propagują tryb zycia "bez odchylen", bez indywidualnosci, tylko praca...
wszystko to jeden wielki syf!
"najpierw przeczytaj sam mein kampf, zanim postanowisz byc faszystą, moze jeszcze uratujesz siebie, nim zostaniesz zdalnie sterowaną dziwką
macie wstretne mordy
wydaje sie wam ze
mozecie zmieniac swiat srodkowym palcem
nie zmieniacie nic
i gdy patrze na was, odbija mi sie zeszrolocznym smalecem!(...)"

Nazi won!!!

Moomac

Nienawidze nazistów to gnojki(nie sugerujcie sie moim zdjęciem).W polsce na szczęście nie ma ich tylu co w niemczech ale zdarzały się afery typu obrzucenie Olisadebe bananami czy obrazliwy tekst sędziego piłkarskiego do murzyna.Neonazisci uwarzają sie za lepszych od innych ale tak naprawde są to gnojki które miały za dobrze w dzieciństwie.

Kate_86

czy ktoś ma to nagrane??!! bardzo zależy mi na tym reportażu,proszę o kontakt, jeśli ktoś nagrywał lub wię jak go zdobyć lub podobne o tej tematyce, wiem,że kiedyś leciały na tvp 1, ale to już spory czas temu było...