Powiedzmy, że jesteś scenarzystą i musisz napisać scenariusz do pierwszego polskiego slashera z krwi i gości (i z flaków ;P).
Podgatunek ten jest znany ze swoich schematów, choć oczwyiście nie musi być sztampowy - ważne
żeby był oryginalny, czyli musi znaleźć się coś czego nie było w innych filmach tego typu.
Główne pytanie - czego jeszcze nie było???

Jeśli zbyt ogólnikowe to mały szablonik, a więc :

1. Na początku poznajemy mordercę - jak "ginie na początku"?
Było już podpalenie (Freddy, Cropsy), utopienie (Jason), siekiera przez łeb (Crowley), itp. - musi to być coś co zdeformuje naszego antagonistę i nada mu wyjątkowy przerażający wygląd.

2. Zabójca musi ukryć swoją wątpliwą urodę pod maską/kostiumem - jakieś pomysły?
Były maski hokejowe, worki na ziemniaki, maska Williama Shatnera, maski dziecka, kostium clowna itp. czego jeszcze NIE BYŁO?

3. Wygląd pod maską? Jak wyglądają konsekwencje z punktu nr 1?
Freddy po spaleniu był hmm spalony :D Jason/Victor Crowley zdeformowani, itp.

4. Czy zabójca ma jakiś ulubiony typ broni? Jak tak to jaki? Co jest oryginalnym narzędziem zbrodni, które nie zostało użyte w żadnym filmie?
Freddy miał rękawice, Jason maczetę, Ghostface/Myers nóż, itp.

5. Jakieś oryginalne kille? W jaki sposób jeszcze nie widzieliście żeby w filmie zginął napalony nastolatek? :)

Czy polski slasher wypaliłby wg Was? Czy w polskich kina byłby popyt na coś takiego? Czy może polskie horrory o wątpliwej jak dotąd jakości skutecznie odstraszają widzów z kin?
A może inny powód? Ludzie woleliby ghost story lub bardziej subtelne straszenie?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
czaku20

2. Worek na śmieci był? Siatka od cebuli może?
4. Tłuczek do mięsa - Zszywacz biurowy - żelazko - cegła - poidełko chomika
5. Jeszcze NIGDY nie widziałam żeby jakikolwiek nastolatek (nawet napalony) zginął podczas nauki. Emocje jak podczas wchodzenia na pierwsze piętro ale jakaż oryginalność .

czaku20

Slasher w dobie dzisiejszego nawału różnogatunkowej i czasami komercyjnej produkcji stracił na popularności ale sam jestem ciekaw pomysłów na (polski slasher) hehe...może coś z Macierem i Miśkiem oryginalne postaci.

czaku20

Cześć. Polacy chcą slasherów, ale naprawdę dobrych. Chodzą na amerykańskie, bo zwyczajnie amerykanie potrafią je robić, natomiast my nawet nie próbujemy. Ja skończyłem pisać scenariusz do slashera. Chcę go profesjonalnie zrealizować w sierpniu 2020 roku. A konkretnie będzie to slasher na łonie natury, nad jeziorem.

PiotrOs_filmweb

Slasher nad jeziorem...Jakże oryginalnie xD

dead_fw

Oczywistym jest, że nie brzmi oryginalnie. Oryginalne są elementy, które wejdą w skład filmu. Będzie to camp slasher czy jak ktoś woli backwood slasher. Co mogę powiedzieć :) Tu chodzi o to co znajdzie się w tej historii, a nie o miejsce. Nie chcę kompromisu. Nieocenzurowaną przemoc, klimat, napięcie i strach chcę pokazać.

PiotrOs_filmweb

No więc..Powodzenia :)

dead_fw

Dzięki :)

czaku20

I nie będzie to pastisz, parodia, ale slasher na serio. Chcę żeby napięcie i strach były dominującymi uczuciami. Bez cenzury- dużo przemocy i krwi.

PiotrOs_filmweb

Ooo ciekawe. Możesz napisać coś więcej? Będę wyczekiwał.

czaku20

Długość około 80 minut. Zdjęcia w Szwajcarii Kaszubskiej. Scenarzystka Justyna wyjeżdża za miasto ponieważ wytwórnia filmowa zleca jej napisanie scenariusza do camp slashera. Nd jeziorem zaczynają ginąć ludzie.

czaku20

Jestem fanem tego gatunku, ale i kimś kto chce się maksymalnie przyłożyć żeby ten slasher przyciągnął na seans jak największą ilość fanów. Często mówi się, że horror powinien być wkomponowany w nasze legendy, wierzenia. A ja stwierdziłem, że jeśli ma to być slasher to powinien być wkomponowany w nasz krajobraz wokół Polskich bohaterów.