Mam poważny problem Obejrzałam Jeźdźca bez Głowy z milion razy. I wkońcu zdecydowałam się przeczytać książkę. Tyle tylko, że nigzie nie mogę jej znaleźć. Przyjrzałam wirtualne biblioteki, księgarnie, normalne biblioteki. Nie wiem gdzie szukać! Może ktoś mi poradzi. Znalazłam inny utwór Irvinga, ale czemu nie ma tego. Tyle razy to filmowali, a nie mogę znaleźć tej książki???? RATUNKU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!
ja kiedys się spotkalam z Jeżdzźem bez głowy w oryginale, wydawnictwa Felberg (bo chodziłam tam do szkoły językowej). zobacz gdzie jest filia tej szkoły w twoim mieście i zapytaj tam możan kupić, ale po angilesku. Powodzenia.
Po angielsku też znalazłam w wirtualnej księgarni. Ale ja szukam po polsku!!! To dla mnie bardzo ważne!
Tim Burton wyrezyserował "Jeżdźca bez głowy" na podstawie opowiadania Washingtona Irvinga "Legenda o sennej kotlinie".Opowiadanie znajduje się w zbiorze "Rip Van Winkle i inne opowiadania".Ja znalazłam tę książkę kiedyś na allegro.Jest to książka dla dzieci,z rysunkami J.M.Szancera.Została wydana przez Naszą Księgarnię w 1971(takie mam wydanie).
Jest jeszcze książka Mayne'a Reida pod tytułem "Jeździec bez głowy",ale tytuł jest mylący,bo to zupełnie inna historia...