Szukam filmu — komediodramat z żydowskim tłem kulturowym, widziany ok. 15 lat temu w polskiej telewizji

Od ponad 8 lat próbuję odnaleźć tytuł filmu, który widziałem około 15 lat temu w polskiej telewizji (z lektorem). Był to kolorowy komediodramat osadzony w małym europejskim miasteczku lub wsi, prawdopodobnie w społeczności żydowskiej, w okresie między 1850 a 1930 rokiem.

Fabuła (fragment):
Młody chłopak, będący Żydem, zostaje zmuszony do ślubu z dużo starszą wdową po swoim starszym bracie. Różnica wieku między nimi wynosiła co najmniej 10 lat. Rówieśnicy chłopaka wyśmiewali go, nazywając go drwiąco „kochasiem”. Żona traktowała go z pobłażaniem, jak dziecko, choć mieszkali razem.

Charakterystyczna scena:
Koledzy chłopaka czają się pod jego oknem, a on skacze po łóżku i wydaje różne dźwięki, udając, że uprawia seks ze swoją starszą żoną. Chłopaki się nakręcają, ale nie patrzą przez okno, bo jest zasłonięte. Wtedy do pokoju wchodzi żona, zdegustowana pyta, co robi. Przypadkowo zsuwa jej się szlafrok z ramienia, odsłaniając pierś. Chłopak piszczy z szoku, co odstrasza podsłuchujących kolegów.

Dodatkowe szczegóły:
- Film był kolorowy, z lektorem
- Styl ubioru: chłopcy nosili kaszkiety, szelki, materiałowe spodnie
- Muzyka: skoczna, klezmerska, żydowska w klimacie
- Gatunek: komediodramat z elementami obyczajowymi

Jeśli ktoś kojarzy ten film, zna tytuł lub wie, gdzie go można znaleźć — będę ogromnie wdzięczny. Szukam go od lat i żadna baza danych ani wyszukiwarka nie pomogła.

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.

krzysztof_harasimowicz89

Coś podobnego znalazłem, ale nie oglądałem filmu, więc pewności nie mam. Na Filmwebie raczej skąpo, ale zagraniczny opis oraz komentarze na innej stronie wskazują, że to może być ten film. Kobieta ma 22 lata, a chłopak jest nastolatkiem.
https://www.filmweb.pl/film/Ani+Ohev+Otach+Rosa-1972-271204

"The love of Nissim for his widowed sister-in-law, Rosa, in the Old City of Jerusalem at the turn of the century. Under a (very old) Jewish religious law, Nissim has the duty to marry his childless sister-in-law on the death of his brother."

"The story is set in 19th century Palestine and involves the ancient rule from Deuteronomy that if a husband dies, his brother is obliged to take the widow as his bride and care for her. The problem with this is two-fold in the film. First, by modern times the practice had all but disappeared and was no longer seen as an imperative. Second, in the case of this story, the surviving brother is only about 12 years-old--a bit young for marriage to the adult Rosa."

underground73

Natknęłam się na ten film kilka razy, ale to niestety nie to.

krzysztof_harasimowicz89

Chyba znalazłem, bo jest bardzo podobna scena - "Holy Matrimony" (1994). Wyszukałem w wątkach Reddit w Google.

underground73

Tak to jest ten film. Wielkie dzięki, jak widać pamięć splatała mi figla i niektóre sceny wyglądały inaczej niż je zapamiętałem.