Oglądałem ten film dawno temu, prawdopodobnie na kasecie VHS. Miał mroczny, miejski klimat — możliwe, że akcja działa się w Los Angeles. Pamiętam dość dokładnie fabułę:

Mężczyzna wchodzi do sklepu i idzie do toalety.

W tym czasie gangsterzy zabijają sprzedawcę kijem do golfa.

Świadek widzi wszystko z ukrycia i anonimowo zgłasza zbrodnię.

Policja identyfikuje go na podstawie transakcji kartą i lokalizacji automatu telefonicznego.

Prokurator (gruby, dominujący) zapowiada, że wymusi zeznania na sali sądowej.

Kochanka prokuratora podsłuchuje rozmowę i przekazuje informacje gangsterom.

Kobieta była młoda, atrakcyjna — prawdopodobnie gwiazda Playboya — miała bardzo wyrazisty wygląd i była przedstawiona jako uwodzicielska i manipulująca.

Młoda policjantka dostaje swoje pierwsze zadanie: doprowadzić świadka do sądu. Zakłada mu kajdanki i prowadzi do radiowozu.

Gangsterzy wpadają do jego mieszkania, ale widzą go przez okno i ruszają w pościg.

Następuje seria scen ucieczki, strzelanin, świadek zostaje postrzelony.

W jednej ze scen na sali sądowej boss mafii wydaje zakamuflowane polecenie przez telefon: „Połóżcie na to lód”, a potem tłumaczy, że chodziło o dziecko, które się przewróciło.

Mam wrażenie, że aktor grający bossa mafii był znany — starszy, szczupły brunet. Kojarzę jego twarz z innych filmów, choć mogę się mylić.

Film był raczej niskobudżetowy, ale intensywny i klimatyczny. Nie pamiętam tytułu ani obsady. Czy ktoś kojarzy?

Artur_Ru

Podpowiedź z innego forum - możliwe?

https://www.filmweb.pl/film/Detektyw+bez+pami%C4%99ci-1994-113149

Artur_Ru

Mój poprzedni post wynikał z błędnej podpowiedzi, ale teraz najwyraźniej udało mi się uzyskać właściwą odpowiedź. Jest to film zatytułowany: "Taking the Heat" (1993) - polski tytuł "Piekielna gorączka" (1993).

https://www.filmweb.pl/film/Piekielna+gor%C4%85czka-1993-31242

"Michael Norell jest świadkiem zabójstwa sklepikarza, jednak absolutnie nie chce zeznawać przeciw mordercy. Piękna policjantka otrzymuje zatem rozkaz doprowadzenia go przed oblicze sądu, ale zanim uda jej się tam dotrzeć ze świadkiem, wspónie bedą musieli kilkakrotnie poradzić sobie z atakami ze strony gangsterów."