Ponownie szukam starego odcinka serialu - od co najmniej 25 lat nie mogę tego znaleźć. Jestem pewny, że to coś nakręconego w latach 80. lub 90. i akcja toczyła się współcześnie (czyli któraś z tych dekad, żadne futurystyczne, wojenne ani XIX-wieczne klimaty). Jestem już praktycznie pewny, że nie było to żadne więzienie, bo inaczej znalazłbym już dawno, a sprawdziłem wszystkie znane, jak i mniej znane filmy na ten temat i nie ma ani jednej choćby podobnej sceny - za wyjątkiem "Skazani na Shawshank", ale tam wygląda to zupełnie inaczej i jest w środku filmu, a nie na początku.
Dwóch kolegów znajdowało się w jakiejś karnej jednostce wojskowej albo coś w tym rodzaju. Przechodząc do meritum sprawy: dwóch kolegów jest w tym "wojsku". Jeden z nich zostaje wypuszczony na wolność w ramach jakiejś przepustki. Pamiętam, że oficer wyraźnie mówi mu, że może wracać do domu, więc wysoki, dobrze zbudowany koleś wstaje i idzie długim korytarzem (być może minął jakieś drzwi na fotokomórkę). Szedł pewnym siebie krokiem, nawet w stronę widza bodajże. W pewnym momencie dostaje strzał w plecy i ginie na miejscu. Potem oficer mówi do drugiego kolesia: "Ty się pomęczysz".
Prawdopodobnie odcinek "JAG" (tak twierdzi inna osoba, która też kojarzy taki motyw z tego serialu) albo "MacGyver", nie jest to żaden odcinek "Strażnika Teksasu" raczej. Być może to jakoś naprowadzi, chociaż wątpię - szukam ze 25 lat co najmniej.