Witam, nie mogę ustalić tytułów dwóch filmów.
1) Film USA, lata produkcji lata 60-70. Wyemitowany został w TVP około 90 roku. Akcja toczy się w czasie 2 wojny światowej. Na początku filmu jest scena na transatlantyku gdzie dwie pary bawią się na dancingu a następnie udają się do kajuty jeden z nich, która ma małą córkę. Zaproszona do kajuty para zabija małżeństwo i w tym momencie dochodzi do trafienia statku przez okręt podwodny. Dochodzi do ewakuacji. Następnie film przenosi w lata powojenne gdy ocalałe ze statku dziecko jest już dorosłą kobietą. Próbuje ona odnaleźć zabójców rodziców. Chyba za pośrednictwem telewizji wabi zabójców. W finale filmu okazuje się, że jej rodzice zginęli za diamenty schowane w lalce, którą miała na statku. Zawsze wydawało mi się, że grał tam George Hamilton ale w jego filmografii nic nie pasuje mi do tego filmu.
2) Film chyba niemiecko-amerykański, rok emitowany w TVP około 2000 roku. Młody biznesman lub adwokat, który jest duszą towarzystwa dla zabawy idzie do więzienia odsiedzieć mandaty za parkowanie. Odprowadzają go od więzienie znajomi. W więzieniu prowadzi normalne życie zawodowe, jest ulgowo traktowany. Wysługuje się innymi więźniami w sprzątaniu itp. W dniu wyjścia z więzienia doszło do przeszukania jego celi i w sedesie znaleziono narkotyki podłożone tam przez jednego z więźniów, którzy sprzątali cele. Zamiast wyjść z więzienia staje przed sadem i dostaje ciężki wyrok odsiadki. Skończyły się dla niego ulgi w więzieniu i zaczyna jego koszmar. Okazuje się, że kolega adwokat z jego kancelarii nie może mu pomóc wyjaśnić cała sytuację. Ostatecznie okazuje się, że właśnie ten kolega zaaranżował jego odsiadke aby przejąć jego kancelarię i miał romans z jego narzeczoną.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam Paweł
Chętnie obejrzałbym oba filmy, ale na razie nic nie znalazłem. Ten pierwszy też ktoś szuka na innym forum.
1) może to? W imię sprawiedliwości" (In the Name of the People) z 2000 roku, produkcji niemiecko-amerykańskiej. W tej produkcji młody adwokat, John Burke (w tej roli Scott Bakula), zostaje skazany na więzienie za drobne wykroczenia drogowe, w tym za nieopłacenie mandatów parkingowych. Decyduje się odbyć karę w więzieniu, aby zrozumieć system sprawiedliwości i pomóc w obronie mężczyzny skazanego na śmierć za morderstwo nastolatki. Film porusza kwestie moralne i sprawiedliwości, a także ukazuje, jak system prawny może wpływać na życie jednostki.
Dzięki. Znalazłem jeszcze "Psycho a Go Go" (1965), który ma motyw diamentów w lalce czy też jakiejś biżuterii, ale to raczej nie to.
Udało się jednak znaleźć - ktoś na zagranicznym forum podał tak: https://www.filmweb.pl/film/Wspomnienia+Evy+Ryker-1980-118837/descs
"I wojna światowa. Claire Ryker (Natalie Wood) ginie podczas rejsu statkiem, który zostaje storpedowany. Trzydzieści lat później dorosła córka kobiety, Eva (Natalie Wood), nie radzi sobie z traumą tamtych wydarzeń. Gdy jej ojciec, William E. Ryker (Ralph Bellamy), wynajmuje pisarza Normana Halla (Robert Foxworth), aby zbadał okoliczności śmierci Claire, młoda kobieta wpada w coraz większe psychiczne turbulencje."
Mało tego - tylko 14 ocen na Filmweb i 175 ocen na IMDB. Nic dziwnego, że prawie nikt nie kojarzył praktycznie.