Witam, nie mogę ustalić tytułów dwóch filmów.
1) Film USA, lata produkcji lata 60-70. Wyemitowany został w TVP około 90 roku. Akcja toczy się w czasie 2 wojny światowej. Na początku filmu jest scena na transatlantyku gdzie dwie pary bawią się na dancingu a następnie udają się do kajuty jeden z nich, która ma małą córkę. Zaproszona do kajuty para zabija małżeństwo i w tym momencie dochodzi do trafienia statku przez okręt podwodny. Dochodzi do ewakuacji. Następnie film przenosi w lata powojenne gdy ocalałe ze statku dziecko jest już dorosłą kobietą. Próbuje ona odnaleźć zabójców rodziców. Chyba za pośrednictwem telewizji wabi zabójców. W finale filmu okazuje się, że jej rodzice zginęli za diamenty schowane w lalce, którą miała na statku. Zawsze wydawało mi się, że grał tam George Hamilton ale w jego filmografii nic nie pasuje mi do tego filmu.
2) Film chyba niemiecko-amerykański, rok emitowany w TVP około 2000 roku. Młody biznesman lub adwokat, który jest duszą towarzystwa dla zabawy idzie do więzienia odsiedzieć mandaty za parkowanie. Odprowadzają go od więzienie znajomi. W więzieniu prowadzi normalne życie zawodowe, jest ulgowo traktowany. Wysługuje się innymi więźniami w sprzątaniu itp. W dniu wyjścia z więzienia doszło do przeszukania jego celi i w sedesie znaleziono narkotyki podłożone tam przez jednego z więźniów, którzy sprzątali cele. Zamiast wyjść z więzienia staje przed sadem i dostaje ciężki wyrok odsiadki. Skończyły się dla niego ulgi w więzieniu i zaczyna jego koszmar. Okazuje się, że kolega adwokat z jego kancelarii nie może mu pomóc wyjaśnić cała sytuację. Ostatecznie okazuje się, że właśnie ten kolega zaaranżował jego odsiadke aby przejąć jego kancelarię i miał romans z jego narzeczoną.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam Paweł

pablo78098

Chętnie obejrzałbym oba filmy, ale na razie nic nie znalazłem. Ten pierwszy też ktoś szuka na innym forum.

pablo78098

1) może to? W imię sprawiedliwości" (In the Name of the People) z 2000 roku, produkcji niemiecko-amerykańskiej. W tej produkcji młody adwokat, John Burke (w tej roli Scott Bakula), zostaje skazany na więzienie za drobne wykroczenia drogowe, w tym za nieopłacenie mandatów parkingowych. Decyduje się odbyć karę w więzieniu, aby zrozumieć system sprawiedliwości i pomóc w obronie mężczyzny skazanego na śmierć za morderstwo nastolatki. Film porusza kwestie moralne i sprawiedliwości, a także ukazuje, jak system prawny może wpływać na życie jednostki.

ksena999_2

pomyłka to nr 2

ksena999_2

Dzięki. Znalazłem jeszcze "Psycho a Go Go" (1965), który ma motyw diamentów w lalce czy też jakiejś biżuterii, ale to raczej nie to.

pablo78098

Udało się jednak znaleźć - ktoś na zagranicznym forum podał tak: https://www.filmweb.pl/film/Wspomnienia+Evy+Ryker-1980-118837/descs
"I wojna światowa. Claire Ryker (Natalie Wood) ginie podczas rejsu statkiem, który zostaje storpedowany. Trzydzieści lat później dorosła córka kobiety, Eva (Natalie Wood), nie radzi sobie z traumą tamtych wydarzeń. Gdy jej ojciec, William E. Ryker (Ralph Bellamy), wynajmuje pisarza Normana Halla (Robert Foxworth), aby zbadał okoliczności śmierci Claire, młoda kobieta wpada w coraz większe psychiczne turbulencje."

Mało tego - tylko 14 ocen na Filmweb i 175 ocen na IMDB. Nic dziwnego, że prawie nikt nie kojarzył praktycznie.