Witajcie, jestem w trakcie oglądania uniwersum "Obecność" w kolejności chronologicznej. Mam za sobą wszystkie filmy, które do tej pory wyszły, ale oglądałem je zgodnie z rokiem wydania i nasuwają mi się takie dwie sprawy, a raczej pytania...
1. Na początku filmu "Zakonnica" Lorraine mówi, że w Amityville widziała tego demona co Ed i śmierć Eda. Oglądałem Amityville z 2005r, ale nie widziałem żadnego powiązania, ktoś mógłby mi to wytłumaczyć, albo nakierować co obejrzeć żeby nadrobić?
2. W jednym z filmów, nie pamiętam którym, Lorraine trafia do "czerwonego pokoju". Widziałem już ten pokój w jakimś innym filmie... Fabuła opowiadała o tym że był chłopiec, który zapadł w śpiączkę, a pod łóżkiem na którym leżał w domu znajdował się czerwony pokój, ktoś może kojarzy tytuł tej produkcji i czy ma ona faktycznie nawiązanie do uniwersum Obecności?
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję
Pozdrawiam :)
Film z czerwonym pokojem to "Naznaczony". Tam również grał Patrick Wilson i reżyserował go James Wan ale to są osobne uniwersa.
Oglądałem wszystkie filmy z serii "Naznaczony" dwukrotnie, jestem pewien, że to nie chodzi o to uniwersum. Po kilkudziesięciu minutach szukania znalazłem. Pokój znajduje się w filmie "Amityville: Przebudzenie" stąd właśnie moje skojarzenie z czerwonym pokojem w którym była Lorraine i nawiązanie do Amityville na początku "Zakonnicy". Albo po prostu sobie wmawiam że tak jest.