witam Państwa

mam taką prośbę.

w maju mam maturę i wybrałem sobie na ustny polski temat "film kultowy przedstaw zjawisko i omów na 3 wybranych przykładach"

nie zechcielibyście mi pomóc??
jakie filmy powinienem wybrać>> i czemu akurat te....??

moi faworyci to

Seksmisja, pulp fiction, i forrest gump

dzięki za rady z góry.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
cieplawoda

kultowe...

Forresta nie nazwałbym mianem kultowego, choć z drugiej strony..

kultowe tytuły to na pewno

MIŚ - dlatego że to wizytówka PRLu, film który świetnie pokazuje w krzywym zwierciadle (czy aby na pewno w krzywym..?) rzeczywistość w jakiej dane było żyć Polakom

wymieniona przez Ciebie SEKSMISJA - ukazująca w zabawny sposób funkcjonowanie państwa totalitarnego

mikesz

"Pulp Fiction", no cóż, bezprecedensyjnie film kultowy w pełni tego słowa znaczeniu, ale jak uzasadnić to przed komisją?

polityk2

Za słownikiem j. polskiego:
Kultowy czyli
1. ?związany z kultem religijnym?
2. ?symbolizujący doświadczenia, wartości i postawy jakiejś społeczności lub jakiegoś pokolenia?
3. ?popularny w jakiejś grupie społecznej?

Ja napisałbym może o "Rejsie" Piwowskiego, albo o "Hair" Formana i może dodałbym "Matrix", którego bynajmniej zagorzałym fanem nie jestem. "Pulp fiction" też jak najbardziej. Są duże grupy ludzi, dla których te filmy są ważne, którzy używają zwrotów i słownictwa charakterystycznych dla danego filmu, utożsamiają się z ich bohaterami i wartościami, które niosą, spojrzeniem na rzeczywistość. Coś w tym kierunku bym uderzał.

cieplawoda

musisz pamietac ze film kultowy bardzo czesto staje sie takim po czsie np.firmy BAREJI MIS itp. GWIEZDNE WOJNY LUCASA. NOZ W WODZIE POLANSKIEGO.na kult ma wplyw rowniez obsada filmu i znany rezyser.np.james dean jego filmy BUNTOWNIK BEZ POWODU OLBRZYM NA WSCHOD OD EDENU WSZYSTKIE KULTOWE , i w tym wypadku tragiczna smierc deana . to samo BRUCE I WEJSCIE SMOKA TEZ KULT. FILMOW KULTOWYCH JEST MNOSTWO NP.SPARTAKUS, CLEOPATRA,7 WSPANIALYCH MILCZENIE OWIEC OJCIEC CHRZESTNY TAKSOWKARZ LOWCA JELENI MISJA itd....