chyba jeden komandos(naukowiec) i grupa żołnierzy jadą przez pustynie jakimś gruchotem (jeep?) i wiozą pod plandeką bombę atomową(biologiczną?) na koniec filmu na chyba lotnisku gość w białym kitlu wyciąga z bomby chip(wygląda jak eprom - cmos z starego at286 - układ biosa - kasowany światłem) i zatrzymuje licznik w ostatniej chwili. szukam tego od lat ale nie potrafię znaleźć. teraz na fali Oppenheimera pomyślałem że poszukam znowu.
z uwagi na ten chip zakładam że nie jest starszy niz lata 80te i starszy niz 1999 bo potem biosy juz były na zworki.
dziekuję bardzo za wszelką pomoc.
wiele razy juz filmweb forum mi pomógł :) może i teraz sie uda.

p.s
dla chętnych(tez szukam od lat - nawet raz mi sie śniło że znalazłem :D) - bonus:
chyba leciało na dwójce lub polsacie(babcia nie miala satelity). jakos 2003 lub wczesniej. Wydaje mi sie że to była "spec grupa - eco". aktorski serial o komandosach którzy dbali o środowisko. google i baza serialu filmwebu z lat 1995-2004 nie pokazuje nic takiego. w jednym odcinku który oglądałem u babci w podbazie weszli do laboratorium chemicznego z mini kamerą w broszce którą dali naukowcowi(nie wiedział) i potem patrzyli jak oni produkują jakieś gazy czy coś trującego. (nie to nie jest 2 odcinkowy film "straznicy apokalipsy" - btw tez dobry)
Broszka miała zwarcie z powodu wilgoci i sprawa sie rypła :D nie pamitam co było dalej. wydaje mi sie ze w logu serialu były jakieś 4 kolorowe kable i chipy w cgi. dlatego obstawiam lata okolo 2003 gdzie byl wysyp tej technologi w niskiej rozdzielczosci.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Justyn_Justynski

sorry - bład filmweba. wylogowało mnie podczas pisania posta - tutuł miał być "szukam filmu - bomba atomowa lata 1985-1999"

Justyn_Justynski

oczywiście nie moge edytować. jak jakiś admin moze to dziekuje

Justyn_Justynski

Ten serial to może to?
https://www.filmweb.pl/serial/Komandosi-2002-130649

underground73

niestety nie, to co ja pamietam to była jakaś specjalistyczna grupa i mieli dużo gadżetów sf. a mniej jak typowi żołnierze i walki.

Justyn_Justynski

Co do filmu w temacie bomby, to może ten?
Złoto pustyni (1999)

underground73

wizualnie bardzo podobne, i cooney pasuje do tego co pamietam. poszukam i sprawdze dziekuje.

jeszcze mi przyszedl do głowy film gdzie na początku filmu w lesie(na syberii?) jedzie gościu na motorze i ucieka(z czymś) przed falą energii z bomby neutronowej. Przez lata myślalem że to film ronin ale jednak nie. mam zero pomysłów na lata produkcji. ale jak takie efekty to raczej 1990 w górę. wygląda to na kogoś kto coś ukradł i zatarł ślady.

underground73

sprawdzilem. niestety to nie ten.

Justyn_Justynski

E.A.R.T.H. Force (1990)

vigo9

o ty skubańcu :D na 99% to jest to :D

outube com watch?v= w2POaVP708Y

początek zapamietałem dużo lepiej. moze kolejne odcinki miały jedynie nowsze logo. nigdy bym nie pomyślał że jak to oglądałem to juz mialo z 14-15 lat :D wyglądało wtedy bardzo nowocześnie jak na wiedzę 12 latka czy coś :D o ja cie :D

dziekuje bardzo za pomoc. poszukam po polsku i w lepszej jakości. w końcu sie dowiem jak sie skończył odcinek który mi wyłączył śp. dziadek :D haha

vigo9

o ty skubańcu :D na 99% to jest to :D

outube com watch?v= w2POaVP708Y

początek zapamietałem dużo lepiej. moze kolejne odcinki miały jedynie nowsze logo. nigdy bym nie pomyślał że jak to oglądałem to juz mialo z 14-15 lat :D wyglądało wtedy bardzo nowocześnie jak na wiedzę 12 latka czy coś :D o ja cie :D

dziekuje bardzo za pomoc. poszukam po polsku i w lepszej jakości. w końcu sie dowiem jak sie skończył odcinek który mi wyłączył śp. dziadek :D haha

vigo9

niestety nie to. chyba ze ma wiecej niz 3 czesci. klimat bardzo podobny ale szybszy. były lepsze "zabawki". to co ja pamiętam jest bliżej grafiki i cgi z serialu Viper. juz takie bardziej nowoczesne. a nie dalej celuloza z lat 80tych. to widać po kolorach. po ruchu postaci. dalej nie wiem wiec czego szukam ;/ zupełnie jakby pod koniec lat 90 ktoś zrobił remake tego. tylko dodał wiecej akcji. hmmm

Justyn_Justynski

Inna możliwość w temacie serialu:
https://www.filmweb.pl/serial/Kapitan+Power+i+%C5%BCo%C5%82nierze+przysz%C5%82o% C5%9Bci-1987-133930

underground73

sprawdze w wolnej chwili. praca na nocki nie daje go za duzo. ale watpie aby to bylo z lat 80. nie ten poziom "zabawek"
to byla spec grupa do walki z zanieczyszczaniem środowiska ktora w jednym odcinku infiltrowała środowisko przemysłowe.. to byly efekty jak z serialu Viper. te klimaty. juz zdecydowanie powyzej 1997. wczesniej sie tak nie dalo, bo byla taśma caluoidowa. lecialo to moze na tvp2 kolo 2003.
taki jakby kapitan planeta ale bez kapitana planety i z agentami specjalnymi.
o ile film z bombą atomową moze byc wymysłem mojej wyobraźni lub snu sprzed lat to tego serialu nie wymyślilem.

Justyn_Justynski

Może to ten serial? Długi strzał, ale...
https://www.filmweb.pl/serial/SeaQuest-1993-93853

Justyn_Justynski

Sprawdź czy o tym przewożeniu bomby to nie będzie to:
https://www.filmweb.pl/film/Tajna+bro%C5%84-1996-10022

Justyn_Justynski

W temacie bomby neutronowej jeszcze bym spróbował ten:
https://www.filmweb.pl/film/Reakcja+%C5%82a%C5%84cuchowa-1996-4497

Jeśli trafiliśmy że wszystkimi, to będzie ciekawie. Niestety chyba mój film o więzieniu jest dużo większym białym krukiem, bo nikt tego nie kojarzy.

Justyn_Justynski

Daj znać, czy trafiłem z tytułami. Jeżeli nie - przynajmniej odświeżyłem temat :-)

underground73

hej, sorry za spóźnioną odp ale filmweb sie okazało ma limity i nie moglem wyslac wiadomosci, a potem sie juz sie nie logowalem. sprawdzilem wszystkie filmy w miedzy czasie i tajna bron pasuje do tego co zapamiętałem z fali podmuchu.
jednak jak chodzi o rozbrajanie to nie pasuje. peace maker który ktoś gdzies polecil to nie to. wgl to masakra i kaszana xD tyle nielogicznosci ze szkoda gadać. ale w 1996 mogl sie podobac.
szukamy dalej. dzieki za propozycje. az milo sie wraca do tamtych lat i tamtej kinematografi nawet jak juz trąci ostro myszką.
tak wiec film o rozbrajaniu bomby atomowej/biologicznej kończący sie scena na lotnisku polowym na pustyni gdzie naukowcy wyjmują kosc biosu z bomby.
underground jesteś świetny i dziekuje. choć jeden znalazlem - ten z falą. na 99,999% to musi byc ten z kannu reversem. pewnie to zapamietam jako reklame rozkładówki polsatu.

Justyn_Justynski

króra byla pomieszana z innym filmem. CZEMU TU NIE MA OPCJI EDYCJI? CO ZA MASKRA TEN FILMWEB

Justyn_Justynski

Czyli podsumujmy, które znalazłeś, bo się zrobiło zamieszanie. Dzięki za słowa uznania.

Mój film o więzieniu i ten drugi o dyskotece to dopiero jest level hard. Ostatnio odnalazłem trzy inne po bardzo krótkich scenach, czyli ten z pantera to był "Potwór z bagien", ale odcinek serialu, drugi to był epizod z serialu "Władca zwierząt", a o dzieciaku i samotnej matce to był "Diabeł i pan Devlin". Więc teoretycznie wszystko się da albo dzięki pomocy kinomanów albo po filtrach bądź cytatach.

Justyn_Justynski

Film z bombą może być ten:
https://www.filmweb.pl/film/Suma+wszystkich+strach%C3%B3w-2002-32255
lub:
https://www.filmweb.pl/serial/Bastion-1994-33600

Justyn_Justynski

Jak znajdziesz, to daj znać, bo sam jestem ciekawy, czy jesteśmy bliscy rozwiązania.