Dziś uruchomiliśmy możliwość dodawania "odcinków" do seriali i mini-seriali poprzez mechanizm kontrybucji. Dokładne zasady, zostały opisane tutaj:

http://www.filmweb.pl/Text?id=FAQ_odcinki

Przed rozpoczęciem dodawania prosimy o dokładne zapoznanie się ze wszystkimi wytycznymi. Życzymy miłego dodawania :-)

Beeshop

Beeshopek popatrz na daty przy sezonie 1:)
http://epguides.com/CowandChicken/

KUNIQ

Lol. Dobre :D

KUNIQ

heh... ^^ też chciałem znaleźć jakiś przykład ale do jakiego serialu bym nie zajrzał to jest już prawidłowo uzupełniony.

Sunny

Sprawdziłem seriale dokumentalne i popularno-naukowe ale chyba będę musiał wpierw wysłać odpowiednią kontrybucję, by dodać taki serial.

Sunny

A można dodawać z innych stron daty odcinków, np. z imdb ? ok... znalazłem tez na tv.com

Xzar

Czy jeśli serial nie zdobył popularności i przestano go kręcić, to czy wobec niego stosujemy zasadę nie podawania numeru serii? Inne strony podają normalnie że powstał 1 sezon.

Czy przy mini-serialach 1 odcinek zaznaczamy jako pilot?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Xzar

sprzeczność:

"w przypadku gdy odcinek specjalny jest częścią sezonu, nadajemy mu stosowny numer sezonu / odcinka i dodatkowo ustawiamy typ tego odcinka na "specjalny""

vs

"odcinki specjalne z numeracją dodajemy bez numerów"

czy można jaśniej?

*rozumiem, że feature movie na epi są ignorowane, gdy są tam wymieniane jako część sezonu?

nawka

nie jest to sprzeczność, ale faktycznie warto to napisać jaśniej:

-----------------------------------------

w przypadku gdy odcinek specjalny jest częścią sezonu, nadajemy mu stosowny numer sezonu / odcinka i dodatkowo ustawiamy typ tego odcinka na "specjalny"

mowa o takiej sytuacji
sezon 1. odc 1
sezon 1. odc 2
sezon 1. odc 3
specjalny odc 4
sezon 1. odc 5

wtedy też odcinek specjalny wpisujemy w sposób następujący

sezon 1. odc 4 (typ: odcinek specjalny)

-----------------------------------------

"odcinki specjalne z numeracją dodajemy bez numerów"

tutaj chodzi o odcinki, które funkcjonują poza sezonami, ale dodatkowo są numerowane, czyli na przykład:

sezon 1. odc 1
sezon 1. odc 2
sezon 1. odc 3

specjalny 1
specjalny 2

sezon 2. odc 1
sezon 2. odc 2
sezon 2. odc 3

specjalny 1
specjalny 2
specjalny 3

w takich sytuacjach odcinki specjalne podajemy bez numerków.

Xzar

zrozumiałam to następująco: żadnej numeracji porządkującej czasowo odcinki specjalne, czyli sposób wyświetlania w dowolnej kolejności (kolejności dodania) na dole pod wszystkimi sezonami (w przykładzie zastosowany "specjalny 1" po pierwszym sezonie i "specjalny 1" po drugim sezonie nie odnoszą się do umieszczenia "1" przy każdym, tylko stricte jako nazwa przykładu tutaj zdublowanych)

odnośnie zaś "seriale, gdzie kolejne serie nie powstały w wyniku niskiej oglądalności pierwszego sezonu czy też innych przyczyn; wtedy też pole sezon powinno być wypełnione" - nie jestem w stanie ocenić, kiedy tak jest, a kiedy nie jest - więc proszę się zdecydować w jedną lub w drugą stronę - albo pozostaje samotnicza numeracja pierwszego sezonu albo nie

nawka

mały update:

NUMERACJA

* w przypadku seriali, które nie są podzielone na sezony (np. telenowele, miniseriale, seriale bez sezonów), pole sezon pozostawiamy puste. Szczególnie należy uważać w przypadku telenowel i miniseriali, ponieważ w źródłach typu epguides itp mają one z góry przyznany sezon pierwszy.

* w przypadku odcinków specjalnych funkcjonujących poza sezonami oraz odcinków poza regularną kolejnością, pola dotyczące odcinków i sezonów zostawiamy puste; wyjątkiem są odcinki specjalne funkcjonujące w ramach danego sezonu - wtedy też otrzymują one stosowny numer odcinka oraz sezonu

-------------------------------------

INNE
* pracujemy nad wyświetlaniem odcinków specjalnych (które nie są związane z sezonami) aby wyświetlały się w kolejności "według dat"

PROBLEM :(
(na razie nie ma decyzji)

w źródłach Epguides i Tv.com występują oznaczenia typu:
S (special),
T (tv movie),
F (feature movie)
M (movie)
problem dotyczy oznaczeń T, F i M - czyli co zrobic z tymi filmami, które często (badz nawet prawie zawsze wystepują jako oddzielne rekordy w bazie):

przykłady:
http://epguides.com/LittleMermaid/
http://epguides.com/Aladdin/
http://epguides.com/AdventuresofJimmyNeutron/
dodatkowo problem pojawia się przy numeracji, która co by nie mówic w przypadku sezonu pierwszego jest bardzo dziwna.

poniżej wszystkie poprzednie zmiany (post z rana blokuje, aby nie robic dodatkowego zamieszania):

minął tydzień od uruchomienia odcinków i w tym czasie pojawiło się sporo pytań związanych z dodawaniem. FAQ odcinków został uaktualniony, a dokładne zmiany znajdziecie wyszczególnione poniżej.

http://www.filmweb.pl/Text?id=FAQ_odcinki

--Typy--

w przypadku gdy pierwszy odcinek pierwszego sezonu ma nazwę "pilot", to automatycznie ustawiamy "typ pilot" (nazwę odcinka pozostawiamy bez zmian)

w przypadku gdy odcinek specjalny jest częścią sezonu, nadajemy mu stosowny numer sezonu / odcinka i dodatkowo ustawiamy typ tego odcinka na "specjalny"

(wcześniejsze zmiany)

uwaga! nie każdy pierwszy odcinek danego serialu jest pilotem, dlatego też oznaczamy "pilotem" odcinki, gdy tylko możemy to potwierdzić

--Nazwy--

w przypadku gdy w nazwie wszystkich odcinków danego serialu widnieje wyłącznie numeracja, np: odcinek 1, odcinek 44, episode 1, episode 22 itp; a tym samym jest to zdublowana informacja w stosunku do numeracji odcinków, to wtedy nie wpisujemy takich "nazw".

nie zmieniamy kolejności słów w odcinkach, czyli wszystkie "the", "a" pozostają na swoim miejscu.

w przypadku gdy dany odcinek funkcjonuje pod kilkoma nazwami, wpisujemy wszystkie oddzielając je od siebie znakiem "/", czyli np: tytuł pierwszy / tytuł drugi

(wcześniejsze zmiany)

nazwy podajemy w oryginale (nawet jeśli istnieje tłumaczenie w języku polskim); wymagany alfabet łaciński.

w przypadku azjatyckich seriali, tytuły podajemy w języku angielskim (jeśli nie jest to możliwe, podajemy w oryginale; wymagany alfabet łaciński).

--Daty premier--

możliwe jest dodanie jednocześnie daty USA (niezależnie od kraju produkcji); poza tym wyjątkiem nie podajemy premier z Państw innych niż kraje produkcji.

jeśli odcinki oznaczone jako "unaired" trafiły "w drugim obiegu" do telewizji, to możemy podać dokładną datę kierując się źródłami oficjalnymi czy też imdb.com

--Numeracja—

nietypowe przypadki:
w przypadku seriali, które na Filmwebie jak również na IMDB.com dzielą się na kilka rekordów, np: "Czarna Żmiaja", "Czy boisz się ciemności?" itp; dodajemy tylko te odcinki, które tyczą się danej części (jeśli nie jest możliwe ustalenie, do którego rekordu powinny należeć odcinki specjalne, to nie dodajemy ich). numeracja sezonów, użyta na przykład w epguides (czyli w źródle, gdzie dany serial traktowany jest jako całość) pozostaje bez zmian - czyli na przykład: pierwszy serial "Czy boisz się ciemności?" będzie miał dodane sezony od 1 do 5; a drugi serial "Czy boisz się ciemności?" sezony 6 do 7; trzecia "Czarna Żmija" będzie miała dodany "sezon 3" itp.

--Maxymalna liczba odcinków w kontrybucji—

Dla ułatwienia sprawdzania, prosimy nie zgłaszać więcej niż JEDNEGO dużego sezonu w formularzu; możliwe jest jednak zgłoszenie kilku mniejszych sezonów w jednej kontrybucji. Jeśli to tylko możliwe, prosimy nie dzielić danego sezonu na dwie różne kontrybucje.

--Źródła—

w przypadku seriali anime www.animenewsnetwork.com (tutaj ważna uwaga! podział na sezony jest dostępny na www.epguides.com czy też www.tv.com i w czasie dodawania seriali anime konieczne jest uwzględnienie struktury z tych właśnie źródeł; na www.animenewsnetwork.com niestety nie ma podziału na sezony;

w przypadku różnic pomiędzy dopuszczonymi przez nas źródłami, rozstrzygnięcia należy szukać między innymi na oficjalnych stronach; w momencie gdy nie jest to możliwe przyjmujemy dane z epguides.

Inne informacje:

* Oczywiście do wszystkich już dodanych odcinków, w których są błędy, zgłaszamy poprawki.

* mała uwaga dotycząca Anime -> anime OAV traktujmy jako "mini-serial" (czyli w wielu przypadkach przy OAVach, będzie trzeba zmienic typ "video" na "mini-serial", nawet jeśli imdb twierdzi inaczej).

Xzar

Jasna cholera! Stworzylismy potwora! Kto go teraz nakarmi?!

Kristof

Proszę nie przeklinać na forum, do diaska ;)

Oshin

Zablokować mu konto!

Xzar

Z załączonych przykładów wynika, że "T" i "F" to są filmy pełnometrażowe, które często powstały zanim jeszcze ktoś wymyslił, że będzie serial. Albo odwrotnie, powstał jako kontynuacja - tak mi się kojarzy, że nieoficjalny sequel "Lilo i Stitcha" stał się niejako otwarciem serialu, a potem dokręcili jeszcze jeden film, jako podsumowanie. A jaka jest różnica między "movie" a "feature movie", to już raczej nie wymyślę sama.

Ja bym to dawała tylko do związanych, w końcu trudno uznać półtoragodzinny film za odcinek serialu, w którym odcinki miały zwykle 20-30 minut.

Xzar

"w przypadku gdy dany odcinek funkcjonuje pod kilkoma nazwami, wpisujemy wszystkie oddzielając je od siebie znakiem "/", czyli np: tytuł pierwszy / tytuł drugi."

To nie jest zbyt szczęśliwy zapis, ponieważ znak "/" na epguides pełni funkcję oddzielania tytułów krótszych odc. (epizodów) składających się na jeden dłuższy, co często ma miejsce w przypadku kreskówek. Jeżeli na FW znak "/" ma pełnić funkcję oddzielania innych nazw tego samego tytułu, czyli tzw. "aka" a w głównym źródle czyli epguides pełni inną funkcję, powstaje bałagan :(

joan

proszę więc wyraźnie napisać, czy należy pisać 'aka' czy '/'

nawka

zaczynając zdanie od a więc: a więc piszemy aka czy też nie piszemy aka stosując '/'?

Xzar

czy podjęto już jakąś decyzję w sprawie oznaczeń typu:
S (special)
T (tv movie)
F (feature movie)
M (movie)?

oraz proszę wyraźnie napisać, czy gdy serial ma jeden jedyny sezon to zaznaczamy numerek 1 czy nie zaznaczamy???

nawka

No właśnie, pod drugim pytaniem ja też się podpisuję, bo w pewnej chwili to już zgupłem :P

Keodred

wygląda na to, że w przypadku jednego jedynego sezonu zaznaczamy jednak 1
dziękuję Xzar
jest co poprawiać teraz :/

nawka

Ale zawsze? Czy tylko w przypadku gdy zaprzestano emisji. Przy polskich serialach (większość ma po kilka odcinków) też zaznaczać że to 1 sezon?

Rezun

to ktoś mądry musi odpowiedzieć, bo ja mądra nie jestem - jak zrozumiałam wygląda to mniej więcej tak: jeżeli nie jest to telenowela ani miniserial w źródle i w żadnej ze stron uznanych za wiarygodne w kwestii seriali nie ma wyszczególnionej informacji o numeracji poszczególnych/poszczególnego-czyli-jednego sezonów/u to nie wpisujemy numerka odnośnie sezonu, ale numerujemy tylko poszczególne odcinki

jednym słowem zerkamy na epi, tv.com, animenewsnetwork lub filmpolski i zrzynamy :)

nawka

Więc przypuszczam że starszych polskich seriali, ta zasada nie obowiązuje. W czasach gdy były kręcone, nie używano terminów sezon/seria.

Rezun

przypuszczalnie są to 'seriale bez sezonów' - ale ja tu tylko sprzątam :)

nawka

Ktoś musi :)

Rezun

dzięki, od razu się poczułam dowartościowana ;P

Xzar

zmiana zapisu w FAQ odcinków (aktualna wersja 1.06)

---Maksymalna liczba odcinków w kontrybucji---

stary zapis:
dla ułatwienia sprawdzania, prosimy nie zgłaszać więcej niż JEDNEGO dużego sezonu w formularzu; możliwe jest jednak zgłoszenie kilku mniejszych sezonów w jednej kontrybucji. Jeśli to tylko możliwe, prosimy nie dzielić danego sezonu na dwie różne kontrybucje.

nowy zapis:
• W pojedynczej kontrybucji zgłaszamy tylko i wyłącznie pełne sezony (od jednego długiego, do kilku krótszych).
• Wyjątkiem są sezony, których ze względu na dużą liczbę odcinków, nie można zgłosić w jednej kontrybucji. Takie sezony mogą być podzielone na kilka kontrybucji / mogą też łączyć się z pełnym sezonem w danej kontrybucji.

Xzar

Ponieważ FAQ dotyczący odcinków wciąż ewoluuje (co jest naturalne, zważywszy, że odcinki to nowa zabawka na fw) i że zmiana ta pokrywa się z moją nieprzyjemną wymianą zdań z pewnym weryfikatorem, pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji.

Uważam mianowicie wprowadzanie dodatkowych ograniczeń dotyczących dzielenia sezonów za niecelowe. Rozumiem, że kontrybucja musi być ograniczona, że nie może się ciągnąć w nieskończoność, dlatego limit 35 odcinków jest jak najbardziej rozsądny. Ale po co te ograniczenia z sezonami?

FAQ powinien głównie zawierać regulacje dotyczące poprawności dodawanych danych do portalu. Kontrybucja zawierająca podzielony sezon jest jak najbardziej poprawna merytorycznie, zawiera poprawne dane, których zaakceptowanie nie szkodzi w żaden sposób filmwebowi. Kontra taka nie spełnia jedynie pewnych formalnych wytycznych, które są dla mnie niezrozumiałe. I nawiasem mówiąc, chyba nie tylko dla mnie, ale i dla weryfikatorów, którzy te kontry sprawdzają, bo prócz jednego weryfikatora, nie spotkałem nikogo, kto by robił problem przy takich kontrybucjach. Czy więc twórcy FAQ powinni być głusi na praktykę, szczególnie, że nie prowadzi ona do żadnych patologii? Ba – uważam wręcz, że dzielenie sezonów w taki sposób by „upchnąć” odcinki w jak najmniejszej ilości kontrybucji i to w ciągu jednego dnia, ma same zalety.

Przede wszystkim prowadzi to do zmniejszenia kolejek. Głównie przez to, że w oczekujących pojawią się dajmy na to 3 kontry do danego serialu, a nie 4. Często dany serial uda się wtedy dodać jednego dnia, przez co weryfikatorzy nie będą musieli otwierać przez 2 kolejne dni kontry do tego samego serialu i stronę źródłową, bo użytkownik nie był w stanie wysłać jednego dnia wszystkich sezonów. Myślę, że to znacząco poprawi szybkość sprawdzania kontrybucji, bo jeden weryfikator może od razu "machnąć" cały serial za jednym zamachem.

Dodając serial jednego dnia jest też większa pewność, że wszystkie odcinki zostaną dodane, że dany użytkownik nie zapomnij następnego dnia dodać brakujących odcinków i przez to serial pozostanie z niekompletnymi danymi, bo inni użytkownicy widząc, że pewne odcinki już zostały dodane, nie będą sprawdzać czy na pewno żadnych nie brakuje.

Jednak głównym argumentem za likwidacją tego ograniczenia jest sama praktyka, która zawsze najlepiej stymuluje wszelkie zasady i reguły. Nie wiem, czy w dziale dla weryfikatorów toczy się dyskusja na ten temat, jednak widząc jak weryfikatorzy podchodzą do kontrybucji z dzielonymi odcinkami, widzę że jest na to powszechna zgoda i nikomu, prócz jednego dziwnego weryfikatora, to nie przeszkadza. Dlatego apeluję o rozważenie, czy wprowadzanie takich dodatkowych ograniczeń jest rzeczywiście celowe. Może przede wszystkim weryfikatorzy powinni się w tym temacie wypowiedzieć, bo to oni mają z tym bezpośrednią styczność.

Kiudo

Podpisuje się pod tym tekstem. Dodam też, że wszystko odcinki dodane nie sezonami w ciągu ostatnich 3 dni są odrzucane. Zbyt późno przemyślane, porobiły się już kolejki w kontrach i wszystkie do piachu, chyba, że ktoś faktycznie dodawał sezonami.

Krystian

Krystian:
niestety nie udało się wszystkich sytuacji przewidziec od razu; baa niektóre jeszcze nie zostały rozwiązane.

Kiudo:
masz dużo racji w tym co piszesz; baa dobrze by było aby wszyscy dodawali tak dobrze jak Ty. chcialbym jednak zauważyc cos innego - w faq wyrażnie było napisane, ze "aby ulatwic sprawdzanie bla bla bla, prosimy dodawac w kontrybucji pełne sezony" - mimo to, nie zastosowałeś się do tego.

i teraz dodajesz dane do jakiegoś serialu; jedną kontrybucję sprawdza Ci weryfikator, który choc dzielisz sezony akceptuje daną kontrybucje; w tej samej chwili podobna kontrybucje sprawdza inny weryfikator, ktory ją odrzuca - i co sie wtedy dzieje:
* jeden weryfikator weryfikuje tak, drugi w identycznej sytuacji inaczej - nie jest to dobre, baa nie może tak byc,
* zdenerwowany, zniechęcony lub tak poprostu nie uzupelniasz odrzuconych informacji przy tym serialu; tym samym serial uzupelniony jest niekompletnie, ale co gorsza zmniejsza sie prawdopodobienstwo, ze ktos inny doda te kilka brakujacych odcinkow w szybkim czasie (jesli Ty tego nie zrobisz)
* na koniec mozna dodac, ze jesli weryfikatorzy weryfikuja roznie, oznacza to poprostu ze dany zapis w faq jest gowniany.

mozemy tez miec inną osobę, która nie dodaje tak dobrze jak Ty, która w jednej z kontrybucji, gdzie sezony byly "zmieszane" zrobi blady - i wtedy sytuacja sie powtarza - mamy niepelne, poszatkowane sezony, ktore moga byc mylna informacja dla wielu (i niewiadomo jak szybko dany stan rzeczy bedzie naprawiony, moze od razu, a moze za rok).

tutaj mała uwaga, powyższa zasada nie została zmieniona, została jedynie jasno i przejrzyście zapisana, tak aby nie było wątpliwości o co chodzi. DLATEGO TEZ NIE MA MOWY, ABYŚ MÓWIŁ O JAKICHKOLWIEK ZMIANACH W TYM TEMACIE.

Xzar

Proszę zwracać uwagę na daty emisji filmów dokumentalnych, seriali popularno-naukowych. Takimi przykładami są telewizyjne produkcje programów stacji PBS. http://www.weta.org/video/pbs/other

Daty nie zgadzają się z tv.com / epguides.com

Przykład? Bardzo proszę ...

Filmy dokumentalne Frontline / sezon 1 - tv.com aaaaa... strona oficjalna pbs.org

http://www.tv.com/frontline/show/45849/episode_guide.html?season=1
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/programs/1983.html

Sunny

upss... przy sezonie 1 już jest wszystko dobrze, ale patrząc na następny ...

sezon 2 /
http://www.tv.com/frontline/show/45849/episode_guide.html?season=2
http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/programs/1984.html

Sunny

Hmmm ciekawe kto akceptuje takie kontry?:
http://www.filmweb.pl/f219079/Pok%C3%A9mon,1997/odcinki#seria1

Ghost_Love_Score

Ani chybi Pokemon (dodaje i akceptuje) :)

Xzar

Uwaga, uwaga :]

Zachęcam chętnych do dodawania odcinków do telenowel z krajów np. Ameryki Południowej.
Szybka instrukcja:
Znajdujesz telenowelę bez dodanych jeszcze odcinków - sprawdzasz czy nie jest dublem - jeżeli jest zgłaszasz na nowy blog z odpowiednią adnotacją.

Następnie dodajesz do telenoweli odcinki bez numerka przypisanego sezonu, a jedynie z numeracją poszczególnych odcinków (max. 35 w jednej kontrybucji) - gdy są daty premier dodajesz z krajów produkcji - zazwyczaj przy telenowelach jest tylko data premiery pierwszego odcinka, ale jeżeli są inne to również.

Chętni do dzieła. Jest sporo do opracowania przy tych telenowelach. :)

nawka

Aha gdy jest data premiery polskiej lub amerykańskiej - również można dodać.

nawka

Ok i jeszcze z małym dopowiedzeniem <jeżeli jestem w błędzie, proszę szefów lub innych werów o naprostowanie>

Gdy informacja o odcinkach lub tylko o ich ilości nie znajduje się na wskazanych w faq http://www.epguides.com/ lub http://www.tv.com/ lub na stronie oficjalnej serialu - proszę opierać się o imdb. Przy czasie trwania są podawane ilości odcinków zwykle.
Do rozwagi źródła z innych stron w sieci.

Xzar

Dodając serial np. z NRD, po roku 1990 zmienia sie kraj produkcji, w opisie serialu widnieje jedynie kraj RFN, w kontrybucji również. Pytanie moje jest takie: Jaki kraj dodawać RFN czy Niemcy, ktorego nie podaje kontrybucja? Czy dodać do takowego serialu nowy kraj? Czy wer mi takiej kontry nie odrzuci? Przypadk może dotyczyć jeszcze np. Rosji, czy chociażby rozbicia w Czechosłowacji... Jeśli jest to gdzieś wyjaśnione, to proszę o jakiś namiar, przekopałem sporo FILMWEBU w poszukiwaniu odpowedzi na powyższe i nic nie znalazłem...

Xzar

epgguides zmieniło format:
po numerach porządkowych nie ma kropek
separatorem daty jest ukośnik (/), a nie spacja

naprawcie parser, bo nie działa