Dziś uruchomiliśmy możliwość dodawania "odcinków" do seriali i mini-seriali poprzez mechanizm kontrybucji. Dokładne zasady, zostały opisane tutaj:

http://www.filmweb.pl/Text?id=FAQ_odcinki

Przed rozpoczęciem dodawania prosimy o dokładne zapoznanie się ze wszystkimi wytycznymi. Życzymy miłego dodawania :-)

Kiudo

Pewnie, że język ewoluuje, ale - również na szczęście - wciąż o oficjalnym wejściu w użycie pewnych sformułowań czy o zmianach reguł decydują odpowiednie gremia. :) Jasne, że nie w oderwaniu od żywego języka, ale jednak. No nic, zobaczymy co dalej z tym nieszczęsnym sezonem.

Diana

Mogę zrozumieć, że pokolenie rapidshare'a posługuje się "sezonami". Nie rozumiem jednak wprowadzania tego tworu przez portal mający ambicję bycia profesjonalną bazą danych... Oby to był tylko epizod;)
Poza tym czy nazwa serial pochodzi chyba od serii (w tym wypadku - odcinków)...

Carlin

Oj na litość :P Kupcie sobie jakiś serial, albo idzcie do Empiku i popatrzcie na pudełka. I nie narzucajcie FW większej roli, niż faktycznie spełnia :P

Aintha

A to dystrybutor nie może się mylić?

Kristof

Skoro mamy swój język, to dlaczego w ustawieniach pisze "text"?

użytkownik usunięty
Xzar

czy już werzy mają uprawnienia do weryfikowania?

Jeszcze nie.

użytkownik usunięty
Wizarrd

i nie wiadomo kiedy?

pewnie w następnym tygodniu, ale dokładnie nie wiem, bo punktacja się już pojawiła

użytkownik usunięty
tom3k

no właśnie, się pojawiła i sądziłem że weryfikować już możecie

Pierwsi weryfikatorzy już dostali uprawnienia, czekajcie cierpliwie na sprawdzenie:)

Xzar

A mam pytanie, co jak sezon/seria :) ma więcej niż 35 odcinków?

Keodred

Jakis limit musi byc ;/ Usiadz jako wer i sprawdz kontybucje z 100 odcinkow na raz.... powodzenia ;)

Limit planowany byl na poziomie 30, ale jest nieco seriali z sezonami skladajacymi sie z wiekszej ilosci wiec zostal podniesiony do 35.

Odnosnie serii.
W ameryce caly serial nazywaja seria, a czesc serii odgrywana w ciagu jednego roku sezonem. U nas dystrybutorzy rowniez tak to zaczeli nazywac i osobiscie uwazam, ze slusznie. Jak chcecie sie klocic o nazewnictwo, to prosze zalozyc sobie nowy temat.

Kristof

W Ameryce na football mowią soccer.

zulia_wedrowniczka

A w Polsce piłka nożna.

Rezun

piłka nożna i futbol.

Rezun

U mnie się mówi "gała". Dla potwierdzenia:
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/S%C5%82ownik:Ga%C5%82a
:)

Kristof

Nowy temat można założyć, czemu nie, ale nie w celu kłócenia się, bynajmniej. Co najwyżej dyskusji.

Gwoli ścisłości - anglojęzyczny odpowiednik naszego serialu to "series", a nie "seria". Część serialu to właśnie "season", do którego w języku polskim znaczeniowo świetnie pasuje od dawna istniejąca "seria". Z przekładem dosłownym nikt jeszcze daleko nie zajechał. Dlatego angielski "four seasons" to u nas "cztery pory roku", a nie "cztery sezony", a "regular customer" to "stały klient", a nie "klient regularny". :>

Diana

Anglojęzyczny odpowiednik naszego serialu to również "show". W Niemczech natomiast funkcjonuje "Fernsehserie" jako serial. A dystrybutrorzy, często działający globalnie, ujednolicają sobie pewnie nomenklaturę wprowadzając sezon do j. polskiego.
Nie widzę nic złego w nadaniu temu pojęciu nowego znaczenia, a nie ma już z pewnością powodu, aby się bulwersować i szerzyć hasła o kalaniu naszej polszczyzny.

GodFella

A ja gdzieś pisałam o "kalaniu naszej polszczyzny"?

Diana

A to kto inny pisał, przepraszam.

GodFella

Forgiven. ;)

Xzar

Piszemy "spośród", a nie "z pośród" - patrz patrz "Poprawki" w faq.

Xzar

Przeprasza, że psuję świąteczny nastrój, ale może byście skończyli najpierw to co wcześniej rozgrzebaliście. Obsady są ciągle do tej, no jak jej tam...

Xzar

Co zrobić gdy obydwa akceptowane prze FW źródła epguides.com i tv.com podają różne dane, inny rozkład odcinków, inne daty?
np.
http://www.tv.com/in-living-color/show/893/episode_guide.html?season=3
http://epguides.com/InLivingColor/
które z tych źródeł uznawać za bardziej wiarygodne?

joan

joan aż mnie oczy rozbolały od próby wyłapania różnicy, ale ten trzeci sezon i tu i tu jest identyczny

ale mam pytanie, czy można olać datę premiery serialu podaną na imdb i zmienić w treściach na tą z epiguids? proooszę :)

nawka

Niestety są różnice :( Te same numery odc. i dni emisji
tv.com
55. Season 3, Ep 16: Live Super Bowl Show Aired: 1/26/1992
epguides
55. 3-16 8U30 26 Jan 92 Homeboy Shopping Network

tv.com
63. Season 3, Ep 24: Best of Season 3 Aired: 4/12/1992
64. Season 3, Ep 25: Anton Gets Rich Aired: 4/12/1992
epguides
64. 3-25 8U28 26 Apr 92 Bloopers
na tv.com odc. "Blopers" emitowany jest 26.04.1992
65. Season 3, Ep 26: Blooper Special

epguides
67. 3-28 8U25 17 May 92 Wanda On The Dating Game
tv.com - inna data emisji
Special.Season 3, Ep 28: Michael Bolton Aired: 5/3/1992

ostatnie odc.
tv.com
68. Season 3, Ep 29: Silly Cone
69. Season 3, Ep 30: Wanda On The Dating Game
epguides
68. 3-29 8U26 Anton Gets Rich
69. 3-30 8U27 Michael Bolton

joan

no to już zgłupiałam, nie wiem które bardziej wiarygodne, tytuł skeczu na cały odcinek przechodzi? opadłam z sił po połowie :(

Xzar

mam taki mały kłopot z Wielką Brytanią, wydaje się mi, że epi automatycznie przypisuje datę premiery do USA pomimo, że serial jest brytyjski, a data produkcji i premiery jest zgodna i bardzo zbieżna czasowo (typu styczeń 1993 start serialu) - ręcznie zmieniać wtedy przypis w wygenerowanej dacie z USA na Wlk. Brytanię?

nawka

Wszystko zależy od tego, jaki kraj wybierzesz przy tym białym polu, gdzie wkleić można dane z epguides - jeżeli tam wybierzesz Wielką Brytanię, to wtedy automatycznie daty premiery zostaną przyporządkowane Wielkiej Brytanii :)

joan

dzięki :)

joan

Ja z kolei mam serial kanadyjski. Ponieważ odrzucono mi kontrę, pytając czemu w okienku widnieje USA (w sumie słusznie), zrobiłam teraz jak radzisz, ale data premiery się nie zmieniła w stosunku do danych zapisanych w epi. Jest to nadal data premiery w USA. Co robimy w takim przypadku?

Diana

Najważniejsze jest sprawdzenie, czy data odnosi się do jakiejś telewizji kanadyjskiej czy też jako emitujący serial figuruje stacja amerykańska. Jeżeli będzie to telewizja kanadyjska to raczej należy przyjąć, że ta data odnosi się do Kanady :)

joan

ABC, czyli nie Kanada. Poza tym wydaje mi się, tak jak pisała nawka, że epi dysponuje jedynie amerykańskimi datami premier. Jeśli ktoś ma inne info, to proszę o sprostowanie. Ale jeśli mam rację, to praktycznie blokuje to dodawanie seriali zagranicznych wyprodukowanych poza USA.

Xzar

Mam pytanie. W faq pisze, żeby dodawać osobno sezony jednak czy jeśli jakiś serial ma sezony w których są zaledwie 3-4 odcinki to czy można wtedy dodać kilka sezonów od razu?

VisitorQ

em - nie wiem jak inni, ale ja akceptuję kilka małych łącznie - tylko nie ja tu decyduję jednak :)

dalsze pytanie:
a co z Feature Movie figurującym jako jeden z odcinków na epi?

Xzar

Konia z rzędem temu, kto wyjaśni mi czarno na białym jak to jest z miejscem i datą premiery. Przyjmując, że epguides jest źródłem wiarygodnym i że podaje daty oryginalnych premier, następująca kontrybucja powinna być uważana za błędną: http://www.filmweb.pl/f134573/Niebezpieczna+zatoka,1984/odcinki#seria1 (USA jako kraj premiery). Mozolnie dokonałam poprawek (zmieniając na Kanadę) i dostałam zwrot z informacją, że kanadyjska premiera odbyła się prawie rok wcześniej. Rzeczywiście - zgadza się to z datą premiery widniejącą przy tytule serialu. Co więcej - weryfikator powołał się na identyczną datę zamieszczoną w imdb. To też prawda. Żeby było śmieszniej, dodane przeze mnie kolejne serie, w których wybrałam Kanadę, zostały bez problemu zaakceptowane przez innego weryfikatora. :)

Absolutnie nie mam żalu do werów, bo każdy weryfikuje tak, jak sądzi, że jest najwłaściwiej. Mam raczej prośbę do kogoś wyżej o wyjaśnienie tej sprawy. Tej i podobnych zresztą, bo takich 'kfiatków' widziałam już sporo.

Diana

Spokojnie. Dla nas to też jest nowa opcja i dopiero się jej uczymy. Jest jeszcze kilka spraw do sprecyzowania i do poprawienia w FAQ. Z całą pewnością już niebawem nie będzie takich różnic w sprawdzaniu przez werów.

KUNIQ

Nie ma jakiejs sily wyzszej, ktora rozwiaze wszystkie problemy. Trzeba powoli, mozolnie wypracowac wszelkie metody na czajace sie za rogiem pulapki.

Opcja nie byla uruchamiana bardzo dlugo, mimo, iz wszystko praktycznie bylo gotowe, glownie z tego powodu ze z odcinkami jest sporo niescislosci i nie ma jednego idelanego zrodla danych, a wiekszosc stron na sieci ma niedokladne daty itp

Trzeba powoli wypracowac liste najdokladniejszych zrodel i uczynic ja biblia, oraz metody na radzenie sobie z problemami.

Jesli powstaje jakis problem najlepiej samemu sie zastanowic jak go rozwiazac i zasugerowac wszystkim swoje rozwiazanie. Wazne zeby trzymac sie zdrowego rozsadku.

Podejrzewam, ze bedzie trzeba wypracowac liste stron, ktore posiadaja najdokladniejsze dane odnoscie dat premier w danych krajach i jesli serial jest z danego kraju uzywac zrodel z tego kraju.

KUNIQ

:) Wiem, wszystko co nowe, musi się dotrzeć. :) Ale zawsze wolę zasygnalizować problem. Nie tyle chodzi o te różnice w weryfikacji (chociaż faktycznie nieco deprymują), ile o to, by było jak najmniej błędnych informacji.

Diana

Właśnie zajrzałam na stronę serialu. Moje poprawki zostały wcześniej odrzucone ze względu na niezgodność z datą premiery na imdb; teraz przy każdej z serii widnieje Kanada. Motywujące jak cholera! :>

Diana

dokładnie widnieje usa :) plus dodam, że ten przykład posłużył jako podstawa zmian zasad, które opisuje dziś w tym temacie! stąd też dziękuje Tobie i wszystkim w tym temacie, za posty, uwagi i komentarze!

Xzar

Ki diabeł, że się tak wyrażę. Przed chwilą była Kanada, jak babcię kocham! Dobra, never mind, ważne, że się coś wyjaśniło. :) Jak trafię na kolejne ciekawe przypadki, będę opisywać.

Xzar

To ja może się spytam o coś jeszcze. Czy dodawać datę premiery jaka jest na www.epguides.com nawet jeśli jest ona dość dziwna - chodzi mi o to że np: odcinek 23 ma datę 28 sierpnia 1988 a odcinek 24 datę 22 sierpnia? Chciałbym wiedzieć bo dodam tak jak jest i potem zostanie to odrzucone bo coś takiego nie może być.
Pozdrawiam.

VisitorQ

Na pewno odcinek 24 ma ten sam rok co 23? Jeśli tak, to niemożliwe jest, że odcinek późniejszy ma wcześniejszą datę niż odcinek wcześniejszy. Pokaż o jaki serial chodzi :)

Beeshop

To jednak ktoś ogląda więcej niż jeden serial w ciągu roku ^^ :)

Więc tytułów zagranicznych odcinków nie tłumaczymy, ostawiamy jak w oryginale, jak w źródle. Niestety przy moich ulubionych serialach już są dodane epizody. Jednak czy dzięki tej kontrybucji, będzie można w przyszłości uporządkować ciekawostki przy serialach (?) Jest już przecież poczyniony pierwszy krok. Ale czy będzie więcej kategorii w których dane ciekawostki dotyczące seriali mogłyby się zmieścić (?)

Sunny

Uporządkowanie ciekawostek przy serialach, dotyczyłoby ich wyszczególnienia, nie tylko na sezony ale także na odcinki ...

Beeshop

http://www.epguides.com/FlyingDoctors/

Proszę bardzo:)

Jak widać na załączonym rysunku w sezonie trzecim odcinek 7 wyemitowany był 28 sierpnia 1988 roku a odcinek kolejny 4 sierpnia tegoż samego roku. Poza tym jest jeszcze dalej kilka podobnych przypadków. Dodawałem epizody i chciałbym wiedzieć co i jak z tym zrobić.
Pozdrawiam.

VisitorQ

VisitorQ / Ta listę z datami emitowanych odcinków, też ktoś pisał, więc weź skalę dopuszczalnego błędu oraz program telewizyjny z tamtych lat. Mnie też trapi taka zagwozdka, poczekam z Tobą na sensowne odpowiedzi lub propozycje.

Sunny

Ale takie rzeczy się zdarzają. Odcinki mają nadane swoje "pierwotne" numery, kilka się ich kręci na zapas, a potem wyświetla "z puszki". I nagle się okazuje, że koleś od programu stwierdza, że na tydzień przed Świętem Dziękczynienia będzie się bardziej nadawał odcinek 13, to nadają po 10 bezpośrednio 13, a potem na przykład kolejno 11 i 12, co tydzień.

W ubiegłym roku "szkolnym" też były jakieś zawirowania, ze względu na strajk scenarzystów, seriale były grane "z puchy" właśnie, ile ich tam zdążyli wcześniej nakręcić. I niekoniecznie po kolei (tzn. zgodnie z numerami).

Czyli takie zawirowanie z datami jest możliwe.