Kłamałem, interfejs jest beznadziejny. To, co sprawdza się do śledzenia znajomych w mediach społecznościowych, wcale nie musi być dobre dla strony o filmach - a ostatnia zmiana dobitnie to pokazuje.
Lista żali:
1. W zakładce "oceny filmów" wcześniej można było filtrować po gatunkach: jak chciałem sprawdzić zbiorczo oceny dramatów i fantasy to wybierałem "przynajmniej jeden" (bodajże), a jak konkretnie chodziło mi o dramaty fantasy do "wszystkie" (czy jakoś tak). Teraz nie mam tej opcji - nie mogę wybrać precyzyjnie gatunku.
2. Do powyższego: wcześniej rozkład gwiazdek aktualizował się do wybranego przeze mnie filtru, przez co mogłem sprawdzić jaką mam średnią ocen dla horrorów z lat 80-90 czy ile dałem 7-ek przygodowym. Teraz nic z tego.
3. Tamże: kafle z filmami są zbyt wielkie! Wcześniej mogłem przeglądowo przelecieć po tytułach + ocenach, mając ich 20-30 na stronę. Teraz, przez rozmiar tych paneli mam ich na stronie... 3.
4. Dlaczego nowy interfejs nie respektuje moich ustawień profilu? Wcześniej na górze profilu miałem zajawkę z bloga i link tamże, teraz w ogóle nie widać że mam jakiegokolwiek bloga (bo kto normalny kliknie w "inne" żeby zobaczyć tę zakładkę?).
5. Również: mój profil nie jest już osobisty. Poprzednio rzut oka pokazywał, kim jestem - kilka słów opisu, moje najwyżej ocenione tytuły, ostatnio oglądane, wspomniany blog. Teraz gość widzi, że ostatnio oceniłem coś tam na X i że mam ogółem N obejrzanych filmów - i wszyscy są tacy sami.
6. Poruszany przez wszystkich temat "chcę zobaczyć", które już nie pokazują dat emisji filmów w telewizji.

Jak na razie jedyny plus tej zmiany to możliwość filtrowania w sekcji "chcę zobaczyć" - dawno na to czekaliśmy, ale w obecnej formie bez wahania wybrałbym powrót do starego stylu.
Od jakiegoś czasu prowadzę dziennik obejrzanych filmów w arkuszu Excela - co prawda mam tam tylko tytuły, lata produkcji, daty obejrzenia i oceny, no i jest to zwykły arkusz bez żadnych szaleństw. Jednak nowym interfejsem, które nie tylko wygląda źle, ale jest zwyczajnie nieporęczny, doprowadziliście do sytuacji, że i to jest wygodniejsze od korzystania z Filmwebu. Gratulacje.

Moglibyście dać chociaż opcję przestawienia stare/nowe UI... ale wtedy pewnie nikt by tego nowego nie używał. A to by nie wyglądało dobrze na prezentacji podsumowującej wdrożenie, prawda?

PS: Zacytuję znakomity wpis Jareda Spoola: "To nie jest tak, że użytkownicy nienawidzą zmian. Użytkownicy nienawidzą utraty kontroli, nienawidzą gdy wasze zmiany nie dają im żadnych korzyści, nienawidzą gdy zainwestowali czas i wysiłek w nauczenie się obsługi waszej usługi a wy olaliście ten wysiłek. To w was problem, nie w nich."
https://twitter.com/jmspool/status/981508690594418688

PanRedd

Piękna ta wypowiedź Spoola, nic dodać nic ująć.

PanRedd

i pomyśleć, że pracowali nad tym czymś, co nazywają nowym profilem użytkownika, od 3-4 lat, bo to wtedy pojawiły się pierwsze głosy o pracach nad nowym profilem, przy okazji tymczasowego usunięcia modułu "seriale które oglądam" z profilu, który to obiecywano że niebawem powrócić, czego jednak się nie doczekaliśmy...

Brak słów. Profil został wykastrowany z większości użytecznych funkcji, i do tego ta tragiczna szata graficzna, wszystko tak wielkie, że nie pozostaje żadnych wątpliwości, że administracja oraz osoby pracujące nad szatą graficzną muszą posiadać kompleksy na punkcie wielkości pewnych części ich ciał.

Herushingu

Przekonali mnie tą "wielkością", jest tak obezwładniająca, że nie mam siły ani ochoty na jakąkolwiek aktywność na swoim profilu.

arma

biedne myszki, to ciągłe scrollowanie, by cokolwiek znaleźć - o palcach nie wspominając.

użytkownik usunięty
Herushingu

Serio pracowali nad tym tyle lat? Tyle lat pracy i co? Wszystko totalnie nie dopracowane ciągle wprowadzają "usprawnienia" które dają tyle że aż... Nic. Liczba ocen i ulubionych niepoprawna od dawna...

tak, przynajmniej teoretycznie, bo zapewne przerastało to ich możliwości, i w sumie nadal przerasta, zważywszy na efekty "usprawnień", ale najwidoczniej tym razem byli bardziej zdeterminowani w tej kwestii, i zmiany zostały zrealizowane, wprawdzie są to zmiany na gorsze, i nowy profil stanowi duży krok wstecz względem starego, ale zmiana to zmiana!

W każdym razie planowano zmianę profilu już od kilku lat, przynajmniej tych 3-4 lat, inna sprawa, że zapewne nic nie robiono w tej kwestii, lub zwyczajnie kończyło się to fiaskiem, aż do teraz...

Herushingu

" ... planowano zmianę profilu już od kilku lat, przynajmniej tych 3-4 lat, inna sprawa, że zapewne nic nie robiono w tej kwestii, lub zwyczajnie kończyło się to fiaskiem, aż do teraz... "
- no teraz sukces jest... spektakularny! Zapiera dech... szkoda gadać!

PanRedd

czas na IMDB

PanRedd

Teraz swoje sugestie możesz wkleić tutaj:

http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Informacje+o+pracach+nad+nowym+pro filem,2995828

arma

Hej, w międzyczasie wydłubałem w Pythonie swój własny interfejs do filmweba :D
Moim zdaniem robi robotę tak jak stary portal, mimo że paru rzeczy mu brakuje (m.in. jakieś łagodniejszej instalacji dla użytkownika).
Możesz rzucić okiem na https://github.com/Noiredd/fw-local

PanRedd

Łał... Nieźle!

PanRedd

Daj o tym post na forum w osobnym wątku. Ja spadam z FW, ale myślę, że wielu osobom może się przydać, a tutaj Twój post ginie w tłumie.

Marac

Jeszcze parę rzeczy mu brakuje - sam mechanizm pozwala na filtrowanie seriali czy gier, czy list "chcę zobaczyć", ale trzeba parę technicznych szczegółów dorobić żeby to zadziałało. No i jest kwestia łatwości użycia, dość dyskusyjna. Na razie wrzucam w węższe grono do potestowania, ale jak go trochę dopracuję to na pewno napiszę jakiegoś grubszego posta.

PanRedd

No ja się do testów nie przyłączę, bo jak mówię spadam stąd, a pythona musiałbym się specjalnie nauczyć ogarniać, więc sorry. :) Ale mocno mocno trzymam kciuki, bo wiem, że dla części ludzi emigracja nie wchodzi w grę i zawsze miło wetknąć tym kretynom z FW kija w oko. Powodzenia!

Marac

Założenie moje było takie, żeby jak najmniej użytkownik musiał się namachać, więc chyba zawiodłem pisząc instrukcję, bo zasadniczo nic tu nie trzeba "ogarniać" - instalujesz Pythona, ściągasz mój program i tyle.

PanRedd

Nie czytałem instrukcji. :)
Chodziło mi właśnie o to, że ponieważ nie korzystam z Pythona, to nie będę go specjalnie instalował, skoro mnie osobiście Twój programik nie będzie potrzebny, bo się stąd zawijam.

Marac

Spoko - pomyślałem, że może chciałbyś np. spisać swoje oceny przed przeprowadzką (ja bym tak zrobił) :)

PanRedd

Oceny przenosi się stąd skryptem. :)

PanRedd

Super programik. Jest wszystko i dodany filtr reżyserów, którego mi zawsze brakowało. Teraz się zastanawiam, czy jednak nie kontynuować oceniania na fw. Dzięki wielkie. :)

mala_madi

Miło słyszeć, że ktoś wypróbował :) Masz ok. 4 razy tyle ocen, co ja - długo zajęło zaimportowanie?

PanRedd

Długo, ale warto.

mala_madi

To bardzo motywujące - jeszcze do niego przysiądę, wersja beta będzie bogatsza :)

PanRedd

Gdyby się dało coś zrobić z ocenami ludzi kina, a najlepiej wydobyć poprzednie metody oceniania oznaczone teraz tu jako id="oldPersonVote" co jest już na "wyginięciu" i niebawem skasują, to byłoby MEGA fajnie!

Ale FW i tak jest już na wygaszeniu, ciekawe czy tak ukochane przez zarząd spółki trolle i gimby go utrzymają przy życiu...?!

ZSGifMan

Szczerze mówiąc, nie bardzo wiem o co chodzi (rzadko oceniałem ludzi kina), ale jeśli gdzieś to pojawia się w HTMLce załadowanej strony, to pewnie da się wyjąć. Jeszcze przez parę dni nie będę miał czasu żeby do tego przysiąść na poważnie, ale proszę napisz więcej - o jakie informacje chodzi, czym się różniły poprzednie metody oceniania od dzisiejszych itp.

PanRedd

To było tak, że kiedyś można było oceniać aktorów tylko jedną oceną, taką za "całokształt" i ona do dziś się pojawia, ale tylko tym, którzy przed latami ją sobie wybrali:

https://drive.google.com/file/d/1qkD0xn10iR6X7fH9-VrFkuaC6Z3hGnPI/view

Potem bezceremonialnie ludziom zabrano możliwość dalszego oceniania w ten sposób bo wprowadzono "udogodnienie", że każdego aktora można oceniać tylko i wyłącznie przez jego role w filmach i tak jak ktoś miał 100 filmów trzeba było ocenić 100 razy zamiast jeden, aby uzyskać ocenę dla niego:

https://drive.google.com/file/d/1Kpo7pJQwXb7FNAA0H5yi_VQMBcNCn8Pm/view

Te stare oceny gdzieś tam jeszcze są w bazie i chwila jak je wreszcie skasują jest pewnie bardzo bliska, to że się jednak pojawiają dalej to zapewne zasługa wyłącznie protestów ludzi, którym tą możliwość zabrano te lata temu. Co więcej, gdy ocenisz "po nowemu" system kasuje odpowiednią ilość starych ocen! Ja miałem ok. 12.500 tych ocen i szybko się zorientowałem w problemie, gdy skasowało mi jakoś 230 ocen do poziomu 12.270! A oceniłem TYLKO 9 osób i te oceny są u mnie do dziś widoczne, właśnie jako te 9!
W kodzie strony wygląda to tak, że ta stara ocena ma id="oldPersonVote" i div przedstawia się tak:

https://drive.google.com/file/d/1kzPSSBeI9534NCh-uDUWXlQK-4W5LLd-/view

Jakbyś mógł w wolnej chwili rzucić okiem byłoby super!
Może coś się uda w tej materii. Z góry wielkie dzięki.

mala_madi

Tym:
http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Skrypt+eksportuj%C4%85cy+oceny+do+ excela,2628130
by było szybciej ;)

ZSGifMan

Skrypt Kapeli86 jest szybszy, ale to zaledwie ściągnięcie ocen - mój program do tego oferuje bogate możliwości ich przeglądania :)

PanRedd

A mógłbyś się wypowiedzieć w kwestii tego:

http://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/%C5%9Awietny+nowy+interfejs+-+moje +3+grosze,2995316#post_15790123

PanRedd

"5. Również: mój profil nie jest już osobisty. Poprzednio rzut oka pokazywał, kim jestem - kilka słów opisu, moje najwyżej ocenione tytuły, ostatnio oglądane, wspomniany blog. Teraz gość widzi, że ostatnio oceniłem coś tam na X i że mam ogółem N obejrzanych filmów - i wszyscy są tacy sami." - właśnie ten podpunkt jest najbardziej idiotyczny. No jak można było takie coś zrobić? Przecież to jest nie liczenie się z ludźmi i bezkresna głupota.

PanRedd

" To, co sprawdza się do śledzenia znajomych w mediach społecznościowych, wcale nie musi być dobre dla strony o filmach" - weź jeszcze o tym przekonaj twórców portalu. Dla nich to co piszesz to jak czarna magia. Im się wszystko z FB kojarzy... i przerabiają na obraz i podobieństwo, a co gorsza wmawiają nam, że to dla naszego dobra. Szkoda zdrowia na walkę z wiatrakami.

PanRedd

Witam, osobiście dziś doznałam szoku wchodząc na filweb. Juz od dawna coraz rzadziej odwiedzałam portal właśnie przez zmianę interfejsu. W bazie filmów kryteria wyszukiwania zajmują prawie cały ekran, gdzie poprzednio zajmowały moze 1/10 ekranu. Ogolnie wszystko jest niewyobrazalnie wielkie, tak samo jak reklamy, jednakze przed zmianami jakoś wszystko ze sobą współgrało, a człowiek nie musiał scrollować bez przerwy góra-dół aby znaleść informacje krórych potrzebuje.

Szoku, o którym wspomniałam, doznałam gdy weszłam na swój profil. Pierwsze co się ukazało to reklama na pól ekranu, drugie pół ekranu zajmował szary prostokąt z moim nikiem i olbrzymim avatarem. Ja sie pytam, serio? Naprawde to ma tak wyglądać? Myślałam ze to moje ustawienia powiększenia mam źle ustawione w przeglądarce, jednak nie, w ustawieniach jest 100%.

Po zescrolowaniu nizej doznałam jeszcze wiekszego szoku, na jednym ekranie mieściły się informacje tylko o jednym, słownie: jednym, filmie, zgroza. Kiedyś wszystko mieściło się na jednym ekranie. Ekran 17 cali, fullHD a ja się musze bawićw scrollowanie. Naprawdę nie chciało mi się sprawdzać co jeszcze sknocili, ale pewnie wszystko. Czy nowy interfejs tworzył ktoś niedowidzący, czy jak? Sama jestem krótkowidzem, jednakeze coś takiego to przegięcie. Takie rzeczy ustawia sobie kazdy indywidualnie w przeglądarce. Reklamy swoją drogą tez az "krzyczą" na przeglądającego, osobiscie rozumiem ze trzeba jakoś "zyć" ale bez przesady. Zamiast zająć się usprawnianiem fukcji na portalu, został upośledzony wygląd, który był całkiem dobry. Tak wyglądą właśnie złe zmiany.