Czy bylibyście skłonni podać jednorazowo numer telefonu komórkowego Podczas zakładania konta na filmwebie? Pomysł stary ale okoliczności "Obowiązkowa rejestracja kart SIM" sprawiają że jest to doskonały ze 100% skutecznością sposób pozbycie się trolli zakładających setki kont do troll-owania a przynajmniej tak mi się wydaje. Wysłanie albo odebranie jakiegoś SMS i wpisanie jakiegoś kodu jednorazowego. Ja rozumiem że już macie konta i trolle też mają ale tu chodzi o naszą przyszłość. :) Co o tym myślicie, czy mielibyście coś przeciwko?
Tak. Ostatnio na platformie STEAM podałem numer telefonu aby zweryfikować konto.
Na facebooku mam nawet podany mój numer telefonu i jakoś nikt mnie nie napastuje. Raz się zdarzyło, ze dzwonił jakiś wsiur, ale po kliku sekundach wyczaiłem, że robi sobie jaja i zwyczajnie się rozłączyłem.
Gdyby wprowadzono weryfikację kont to spadła by ilość użytkowników o połowę a wtedy redakcja zwinęła by majdan.
Jednak jest skuteczny i niezbyt uciążliwy sposób żeby wyeliminować trolli na forach i trolli którzy zafałszowują oceny filmów ale wszystko w rekach administracji filmwebu. Założyłem temat jako petycja (czy jak to tam się nazywa) i jeśli wielu użytkowników wpisałoby się że to nie jest problem może dotarłoby to wyżej. Ale jeśli piszesz że tu chodzi tylko o wyświetlanie reklam to zamykam temat.
Na imdb zakładając konto podajesz numer telefonu. Zresztą dziwię się ludziom którzy swój numer telefonu trzymają w tajemnicy. Prowadzę swoją działalność więc codziennie komuś daję mój numer i codziennie odbieram kilkadziesiąt telefonów z całego kraju.
no tak, bo startery za 5 zł to taki wielki wydatek... Poza tym można użyć telefonów całej rodziny, i tak uzyskujemy kilka extra kont...
Dla gimbazy wielki, skoro nawet za mp3 nie chcą dać 1,20 zł, wolą z torrentów. Siłą rzeczy takie coś odsiałoby wielką rzeszę trolli. Kilku psychopatów regularnie wydawałoby po 50 zyli czy więcej, żeby nakupić starterów i naprodukować kont na zaś, ale byłoby ich spooooooro mniej niż obecnie. Pomysł dobry, obowiązuje na niektórych wielkich stronach, w Polsce miałby większą efektywność w zwalczaniu szkodliwych kont, bo i prawo mamy teraz restrykcyjne ("obowiązkowa rejestracja kart SIM"). Nierealny z uwagi na spodziewane mniejsze zainteresowanie tą stroną, a więc i mniejsze przychody z reklam.
Często oddajesz swój telefon członkom swojej rodziny do zabawy? Mnie się wydaje że telefon to osobista rzecz.
Osobiście nie. Ale jednocześnie w życiu nie dokonałbym rejestracji na filmwebie używając swojego numeru telefonu... Nie jestem takim idiotą. Niezależnie od obietnic, że jest on używany jedynie do procesu rejestracji, bo bądźmy realistami, baza danych filmwbu jest tykającą bombą, i żadne dane w niej zawarte nie są bezpieczne.
Ale o czym Ty piszesz? Czy chodzi o reklamy na anonimowy numer? Przecież równie dobrze ktoś mógłby wysyłać reklamy pod różne numery na chybił trafił.
Ja tam jestem stałym bywalcem :) i też mi się tak wydaje. A jednorazowe wysłanie SMSa z kodem do swojego konta nie jest znowu tak kosztowną i uciążliwą czynnością według mnie dla normalnych użytkowników.
jeśli już znajdzie się taki ekstremalny przypadek który korzysta z komputera a nie ma telefonu komórkowego to sobie kupi starter do telefonu za 5zł, zarejestruje sobie go i aktywuje konto na filmwebie korzystając z telefonu bliskiej osoby - żaden problem dla chcącego. Ja wiem że mogłoby to kilku użytkownikom sprawić mały problem ale z korzyścią dla milionów i samego filmwebu.
Ja nie mam, jestem leniuchem strasznym i nie chce mi się kupić nowego startera. Poza tym nie mam jakoś parcia na posiadanie numeru komórkowego i niby czemu miałby mi być potrzebny do korzystania z komputera. Ale pewnie jakbym musiał to bym sprawę załatwił
" Poza tym nie mam jakoś parcia na posiadanie numeru komórkowego i niby czemu miałby mi być potrzebny do korzystania z komputera."
Telefon jest potrzebny jakbyś chciał robić zakupy przez internet, ponieważ akceptacja przelewu dokonuje się również sms-em.
Przychodzi specjalny kod i dopiero wtedy możesz dokonać wypłaty środków z konta bankowego. Serio nie masz telefonu??
Jeszcze by tego brakowało, żeby właściciel jakiejś losowej stronki miał mój numer telefonu z jednoczesnym dostępem do wszystkich związanych z nimi danych. Porażka - ludzie sami są gotowi dobrowolnie rozdawać swoje dane prywatnym firmom w imię walki z jakimś internetowym trollingiem.
Bo jeśli sam goły numer to nie ma problemu, ale w jaki sposób miałoby to ograniczyć trolli? Co za problem wysłać od kogoś smsa, albo kupić starter za 5 zł?
Właśnie chodzi o goły numer telefoniczny telefonu komórkowego. Nie mam pojęcia o jakich danych piszesz związanych z numerem telefonu do których ktokolwiek poza operatorem sieci miałby mieć dostęp.
Dla zwykłego użytkownika to żaden problem ale dla trolla to już czasochłonny i kosztowny problem. Kwota 5zł nie robi na nikim wrażenia ale pomnożona to już jest spora suma. Nie wystarczy wydać jednorazowo 5zł ale trzeba jeszcze pofatygować się do salonu i zarejestrować kartę co oczywiście dla normalnego użytkownika nie jest jakoś zbytnio uciążliwe bo albo posiada już kartę albo wykona procedurę tylko raz. Dla trolla to już jest poważny problem bo albo kupi Kilka kart naraz co wątpliwe bo uderza go po kieszeni albo jest zmuszony wykonywać całą procedurę rejestracji co kilka dni. Do tego po założeniu lub aktywacji konta powinny powrócić limity do sześciu wypowiedzi dziennie przynajmniej dla kont które nie maja ocenionego od dłuższego czasu filmu. Oczywiście można ignorować trolli ale nie wszyscy są na tyle bystrzy żeby to robić poza tym trolle sami wzajemnie się nakręcają np. dzuzeppe i ammerozo. Nie pisz mi że to jest jakiś tam internetowy trolling bo to jest zwyczajne szkodnictwo. Albo spamują tematy albo zasypują tematy w których ktoś kto akurat jest na danym forum mógłby dołączyć się do dyskusji albo po prostu zniechęcają wartościowych forumowiczów do uczestniczenia/babrania się w takim bagnie. A potem na forum zostają same trolle, pionki i jedna figura. Czy uważasz że trolli powinno się tolerować? Jaki proponujesz inny sposób na trolli które zakładają setki kont dziennie które w przyszłości posłużą do trollowania?
Problem z wysłaniem SMS z czyjegoś numeru jest taki że trzeba być jednocześnie przy komputerze poza tym liczba tych cudzych numerów z których troll może skorzystać jest ograniczona a powinna być jeszcze bardziej ograniczona jeśli rejestracja kont na filmwebie będzie poprzedzona akcją informacyjną. No i z jednego numeru można aktywować tylko jedno konto na rok - na tyle ile jest aktywna karta SIM.
A co jeśli chciałbym zmienic konto? Mógłbym na ten sam numer?
Aha i co ma do tego ocenianie filmów? Nikt nie bedzie mi kazał oceniac filmów.
Bo mam do tego prawo. Co wtedy? Musze kupić kolejny numer i ganiać do operatora? A co jeśli chciałbym zmieniać konto co pół roku? Nie ma mowy o trollingu tylko o zachciance? Co wtedy?
Prawa na filmwebie masz tylko takie jakie Ci przyznają właściciele strony i wątpię żeby musieli spełniać każdą zachciankę pojedynczego użytkownika co jest nieopłacalne i niewykonalne.
Czyli sprowadza nas to do twojego tematu, czyli żaden numer nie zostanie wprowadzony.
Przecież ja niczego nie żądam - ja tylko proponuję. Wprowadzą zmiany to dobrze, nie wprowadzą to też dobrze ale mogłoby być lepiej.
Jeszcze jedna uwaga co do dziuzeppe i Amerrozzo. Oni nie spamują newsów czy pod filmami. Nie szkodzą zwykłym filmwebowiczom. Spamowanie tematów na inne to jak defekacja do śmietnika. Niby się nie powinno, ale szkodliwość znikoma, bo i tak śmierdzi.
Pisałaś, że miałoby to wyeliminować 100% trolling, więc założyłem że chodzi o coś więcej niż goły numer. To nadal oznacza powiązanie naszych wypowiedzi z numerem - a to niedopuszczalne złamanie anonimowości. Nie życzę sobie żeby obcy ludzie posiadali mój numer. Będę dyskutował z jakimś moderatorem, czy administratorem, rozboli go dupa tak jak rzeszę innych i jeszcze zacznie mi skrzynkę zaśmiecać.
To nadal żadne rozwiązanie, wystarczy odpowiednie zdeterminowanie. Już w momencie wejścia ustawy wymagającej rejestracji w necie rozpoczął się proceder handlu pakietami zarejestrowanych kart sim.
>"powinny powrócić limity do sześciu wypowiedzi dziennie przynajmniej dla kont które nie maja ocenionego od dłuższego czasu filmu"
Filmweb nie służy tylko do oceniania filmów, więc to niedorzeczny pomysł.
Jeśli chodzi o sam trolling to ignorowanie go nie jest kwestią bystrości, tylko dystansu. Problem zasypywania spamem tematów powinna rozwiązywać moderacja, zamiast ograniczać anonimowości może warto by w tym aspekcie wprowadzać zmiany.
Filmweb nie jest żadnym wyjątkowym miejscem w sieci. Jest multum większych i mniejszych for. Pod względem ilości udzielających się nie jest jakimś szczególnie dużym miejscem. Weźmy taki np. wykop.pl - masz tam tysiące różnych, udzielających się codziennie osób, a ilu udziela się dziennie np. na INNE? Będzie chociaż z 50? Syf wynika tylko i wyłącznie z bierności i nieudolności moderacji. Nie wiem jaki tu panuje system, ale wygląda to tak jakby administrator miał kompletnie w dupie forum (co wcale nie musi być jakimś grzechem, filmweb to sporo więcej) i "zatrudnił" paru ochotników do sprzątania, którzy po prostu kładą na to lachę. Jak ktoś z góry zacznie się przejmować i zatrudni kompetentnych ludzi na takiej samej zasadzie jak gdzie indziej to problem spamu zniknie. Nie trzeba tu żadnych nowych systemów.
>"Problem z wysłaniem SMS z czyjegoś numeru jest taki że trzeba być jednocześnie przy komputerze"
Chyba zapomniałaś o dość popularnym wynalazku, zwanym smartfonami ;)
>"No i z jednego numeru można aktywować tylko jedno konto na rok"
No to faktycznie rozwiąże wszystkie problemy, jak zostanie tu z 5 osób na krzyż - tych którzy są tu najdłużej i są najbardziej zaangażowani. A problem polega na tym, że zdecydowana większość z nich to jednocześnie głupkowate księżniczki niezdolne do jakiejkolwiek dyskusji.
Oczywiście że możesz sobie nie życzyć ale jeśli filmweb wprowadziłby taką konieczność to co byś zrobił - zastanów się nad odpowiedzią bo jeśli te wszystkie pionki to przeczytają to Cię przegłosują żeby się Ciebie pozbyć. :) Jak już jesteś tak przewrażliwiony i narażony na prześladowanie przez moderacje i administrację strony filmweb to pozostanie Ci zarejestrować drugi numer. Sam mam prywatny numer który mają tylko najbliżsi i drugi do zakupów w internecie przez co będę spokojny i niezagrożony ze strony potencjalnych spamerów i prześladowców z moderacji i administracji filmwebu.
Zarejestrowane karty są prawdopodobnie jeszcze droższe i jeszcze trudniej dostępne dla przeciętnego trolla. Może być zdeterminowany ale będzie za to słono płacił. A moderacja działałaby sprawniej gdy już zostanie kilku zdeterminowanych trolli. Teraz to walka z w wiatrakami albo z Hydrą dlatego moderacja się już nie stara.
Pomysł jest genialny a chodzi w nim o to żeby wszystkie te trollerskie konta po aktywacji założone już wcześniej nie mogły zaspamować strony setkami postów. Ograniczenie do sześciu postów dziennie na miesiąc i więcej może być nałożone np. tylko dla kont na które nikt się nie loguje regularnie. Możliwości jest mnóstwo a chodzi głównie o trolerskie konta założone wcześniej.
Wydaje mi się że żeby mieć dystans trzeba być wystarczająco bystrym by wiedzieć że to haczyk trolla.
Rzeczywiście zapomniałem ale i tak wydaje mi się to dziwne że ktoś udostępnia swój telefon niezaufanej osobie. Poza tym użytkownicy aktywują swoje konto na filmwebie w pierwszej kolejności przez co druga aktywacja będzie niemożliwa.
Raczej po prostu pożegnałbym się z forum, chociaż mam kilka numerów w tym nieużywanych do korzystania z telefonu więc może użyłbym któregoś z nich. Na szczęście nikt takiej opcji nie wprowadzi, a opinia pionków pozostanie opinią pionków.
Jak wspominałem, problem nie jest jakiś wybitnie wielki, w zasadzie jego istnienie pokazuje, że nie jest zbyt znaczący w skali portalu - gdyby był to znalazłoby się tradycyjne rozwiązanie.
Nieregularne logowanie to też słabe kryterium.
Nawet jeśli haczyk nie zostanie rozpoznany to nie trzeba się nim specjalnie przejmować.
trole - jaki dramat, toć przecież świat się wali, co ty biedny poczniesz jak ich się pozbędziesz -
A teraz na serio:
spójrz za okno, tylko nie przez komórkę, widzisz już "przez okno"? ---- tam jest PRAWDZIWY ŚWIAT!!!
Tam są rzeczywiste dramaty, obowiązki, zadania itp. po prostu REALNE ŻYCIE!
tutaj to tylko głupota, jak i na FB i podobnych forach....
otrzeźwiej, zanim staniesz się
http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/vega/2016/kwiecien/smart_zombie.jpg
Dziękuję za troskę i dobre rady ale kompletnie mnie nie znasz i nic o mnie nie wiesz przez co troska niepotrzebna a rady nietrafione. Jeśli już masz taką potrzebę to poszukaj w swoim otoczeniu ludzi których możesz ratować a jeśli nie to poszukaj za oknem ale wyjdź drzwiami, żeby później nie było... No i ten protekcjonalny ton :)
A teraz napisz co myślisz o aktywacji swojego konta przy użyciu telefonu komórkowego, czy byłby to dla Ciebie jakiś problem?
A teraz napisz co myślisz o aktywacji swojego konta przy użyciu telefonu komórkowego.
PO CO?
naprawdę się zastanów i sobie odpowiedz PO CO?
a dlaczego:
"ale kompletnie mnie nie znasz i nic o mnie nie wiesz"
powyższy twój założony temat - mówi o tobie więcej niż sobie zdajesz z tego sprawę....
I twoje odgryzanie się, nie zmienia tego faktu.....