Da się zmienić kolejność aktorów w obsadzie? Myślałam, ze mnie coś strzeli dzisiaj przy
podpisywaniu zdjęć, gdy główni aktorzy byli na samym końcu obsady liczącej kilkaset osób.
Nawet przez wyszukiwanie, jest to problematyczne.
Cóż, pewnie niewiele jest osób , którym chciałoby się zmieniać kolejność, ale apeluję w
takim razie do weryfikatorów, aby przy tak obszernych obsadach, zwracali uwagę na
kolejność.
Też miałam o tym pisać, szukałam aktorów z serialu Desperate Housewives, ci główni są pomieszani z aktorami epizodycznymi. Masakra, naprawcie to do cholery!
Obecnie dodając obsady, zaznacza się przy danej osobie - rola: "główna", "zwykła" lub "epizod". Dawniej raczej nie zwracano na to uwagi, stąd teraz bałagan.
Możliwość ustawienia obsady maja admini. Proszę zaproponować kolejność (przede wszystkim najważniejsze role) jakiemuś adminowi a on zapewne ustawi, jeżeli w danej chwili będzie dysponował wolnym czasem :)
Tak tak, joaneczeczka jest wspaniała i poprawia każdą obsadę, którą jej podrzucę. Naprawdę fajna sprawa. Ale są też inni wspaniali, ale nie będe tu pisał kto, musicie sobie sami odkryć.
A kiedyś znalazłem błąd, bo sobie pomyślałem, że nie będę zgłaszał tylko poprawię ręcznie (bo żadna pozycja nie była "przyklejona" przez admina. I zaznaczyłem pierwszych 10 osób, żeby podbić 2 osoby, ale jak się okazało, to te osoby co były w środku i miały być podbite, miały juz główne, a jednak były niżej pod tymi z rolą "zwykła". Bardzo mnie to zasmuciło i nie wiem czemu tak było :(
A przy okazji jak się komus zachce to może drewnianego Afflecka wrzucić na 1, choć w sumie tu jest ok, ale Affleck był tu pierwszą gwiazdą. O'Tolle to drugi plan.
http://www.filmweb.pl/film/Odwieczny+wr%C3%B3g-1998-820
od dłuższego czasu poprawiam i dodaję obsady przy filmach z Errolem Flynnem - był tam niezły bałagan (częsty, z tego co widzę przy "klasykach"). Poprawiam rodzaje ról, bo nie mogę patrzeć, że nawet aktorzy niewymienieni w czołówce grają główne role. Weryfikatorzy zazwyczaj przyjmują te poprawki, tylko baczek_15 mi je odrzuca, stwierdzając, że takich kontrybucji się nie uznaje. Dzisiaj znowu mi odrzucił poprawki przy filmie http://www.filmweb.pl/film/King%27s+Rhapsody-1955-96800, stwierdzając, że jak mi zależy na kolejności aktorów mam zgłosić się do admina. Akurat tutaj najważniejsza dla mnie osoba jest pierwsza, dwie główne aktorki jednak powinny być wyżej. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym znowu tego nie poprawiła i nie opatrzyła komentarzem. Wiele razy miałam coś takiego, że jeden weryfikator przyjmuje coś, co inny odrzuca - i nie mówię tutaj o kontrach, kolejnych poprawkach tej samej kontrybucji, ale o oddzielnych przypadkach. Szczerze, nic mnie tak nie denerwuje, a jak właśnie to, że faq mówi jedno, a weryfikatorzy niezależnie od siebie co innego. Skoro w opcji poprawki jest możliwość zmiany rodzaju roli, dlaczego mam tego nie robić?
Dzisiaj tez maja to gdzies :/ Czesto widzac taki burdel staram sie robic z tym porzadek, opierajac sie na napisach koncowych dopiero co obejrzanego filmu, zalaczajac link do innego zrodla (najczesciej imdb) - a moderatorzy niczym tepe urzedasy polowe z tego odrzucaja! A uzasadnienie to czesto glupie: "nie, bo nie" albo "nie przyjmuje takich poprawek".
Dziwne, ze wprowadzic glupoty jakos sie dalo - a poprawic to niemal mission impossible!
Jeden z "twardoglowych" odpowiedzial mi w swoim blogu: "Lubisz porządek przy filmach - nie mam nic do tego, wręcz przeciwnie, ba sam również lubię. Problem polega na tym, iż takie poprawki zostały przedyskutowane w szerszym gronie weryfikatorów i ostateczna decyzja jest taka, że nie uznajemy takich poprawek w których Tylko i wyłącznie user zmienia typ roli. Jeśli zależy Ci na tym napisz do admina (niebieski łeb) lub ewentualnie do weryfikatora z prośbą aby pozmieniał typ roli tak aby na samej górze pojawiły się główne role.
Odrzuciłem Ci już nie jedną taką kontrę, myślałem, że zrozumiesz..."
Nie rozumiem! Skoro w systemie kontrybucji jest mozliwosc zmiany kolejnosci obsady to nie widze sensu, zeby pisac do "kogos wyzej" przy uzyciu zwyklego maila.
Jesli zolte lby nie maja uprawnien do akceptowania takich kontrybucji - niech po prostu ich nie ruszaja i tyle!
Nie da się nie ruszać, z prostej przyczyny, każda pojawiająca się kontrybucja jest jak jajko niespodzianka, nigdy nie wiesz jaka Ci się trafi.
Strasznie dużo jest filmów i seriali (starsze seriale praktycznie wszystkie) z wymieszaną obsadą. Patkot napisał, dlaczego tak się dzieje, ale też i dlatego że kiedyś można było wrzucać też obsady do profili aktorów i robił się cyrk.
Mnie tylko dziwi, dlaczego nikt się nie kwapi, żeby to poprawić. Z tego co zauważyłem, tylko kilka osób zgłasza kolejności adminom, reszta mają to gdzieś :)
Tak samo dziwi mnie to, że wiele ról jest albo źle przetłumaczonych albo źle napisach. I to nawet w przypadku tych najbardziej znanych filmów, weźmy na przykład pierwszego Spider-Mana. Odkąd pamiętam cały czas świeci tam rola "Zielony Goblin/Norman Osborne" (dopiero niedawno poprawiłem), albo mnóstwo jest ' takich cudzysłowów, a powinno być ". Ja ze wszystkimi poprawkami nie nadążam :) Piotrek chciał w dobrej wierze założyć więcej kont, żeby co nieco popoprawiać, to mu "zabronili", bo to łamanie regulaminu... :]
Za ustawianie kolejności obsady nikt nie dostaje punktów, dlatego zajmują się tym nieliczni. Odkąd pamiętam jedynie Piotrek4 opowiada, że to robi.
Poprawki znaków interpunkcyjnych robi się już poprzez kontrybucję, a tu zaliczane są punkty.
Myślę że tu jest pies pogrzebany...
Z blogu joan (wiem, bo sam jej zgłaszam poprawki :D) można wyczytać, że są jeszcze 2-3 inne osoby (plus może jeszcze parę zgłasza do adminów PW) - i tyle, reszta ma to gdzieś :) A sporo postów jest na forach o złych kolejnościach obsady, a tu nikt się nie kwapi, żeby to zgłosić ;)
I w sumie o ile tutaj bym jeszcze trochę zrozumiał sytuację, bo tu nie ma punktów, albo ktoś nie wie, gdzie i do kogo z tym iść, o tyle dziwi mnie, że właśnie mało kogo interesuje poprawianie błędów interpunkcyjnych i złych formatów zapisów ról: "Zielony Goblin/Norman Osborne", "Robocop/Alex J. Murphy", "Matt Murdock/Daredevil", tak samo mnóstwo jest rozmaitych "captainów" albo "detective'ów" :)