Zakładając, że serial liczył 100 odcinków w ilu musi wystąpić aktor by przypisać mu profesję gościnną?

Musi występować w mniej niż połowie odcinków w danym sezonie, oczywiście jeśli nie ma sezonów to mniej niż połowę odcinków.

Last_Ronin

Też tak myślałam dopóki wczoraj nie dostałam poprawki. Uwaga na 110 odcinków serialu osoba grająca w 12 to rola zwykła.

Nie wiem, o jaki serial chodzi i czy to coś Ci podpowie, ale jest jeszcze coś takiego: "Aktora, występującego regularnie tylko w jednym sezonie spośród kilku w całym serialu, nie oznaczamy atrybutem (gościnnie)". Zakładając, że serial ma sezony i nie są one jakieś bardzo długie.

Yammamoto

Bez sezonów.

No to nie mam pomysłu, bo według naszej wiedzy to błąd przy weryfikacji. Chyba że sporo odcinków w źródle nie ma opisanej obsady. Ewentualnie to bardzo specjalna rola dla bardzo specjalnego aktora.

"Nie wolno wnioskować o występach gościnnych w przypadku, gdy serial na IMDb ma opisanych zaledwie kilka odcinków spośród kilkunastu lub więcej. W takim przypadku nie dodajemy tego atrybutu i oznaczamy role jako „zwykłe”
Dokładnie tak jak napisał Yammamoto. Ale tylko ty wiesz jak jest. Ogółem jaki problem zapytać sprawdzającego (no chyba że to jakiś "stuLej")?

Last_Ronin

Wiesz co na odpowiedziach sprawdzających przestało mi zależeć już dawno temu.

W przypadku seriali niesezonowych kluczową rolę odgrywa ilość odcinków, które składają się na całość serialu. Im więcej och jest tym wyżej można ustawić granicę dla obsady gościnnej. Ja proponowałbym ustawienie "gościnnych" poniżej 15% całości.

Earl_Grey

Niesmaczny żart.

Earl_Grey

Łatwo stwierdzić w sytuacji zakończonych produkcji, ale, co w przypadku aktualnie emitowanych? Przecież nie wiadomo ile takowa produkcja będzie miała odcinków, zatem nie można wyliczyć minimalnej liczby odcinków w które musi wystąpić dana postać...

Herushingu

A co ty się o zdanie pytasz kolesia który piętro niżej oskarżał się z jakimś userem o kradzież plakatów. Weź no z czym do ludzi.