Uruchomiliśmy dziś możliwość tworzenia własnej listy obserwowanych znajomych. Oceny obserwowanych osób będą wyświetlane w gadżecie na kokpicie oraz w profilu użytkownika, w zakładce "znajomi - aktywność".
Listą obserwowanych można zarządzać na Waszej liście znajomych: http://www.filmweb.pl/friends/browse
Możliwość dodawania do obserwowanych lub zaprzestawania obserwacji znajduje się także w profilu użytkownika. Każdy użytkownik może obserwować maksymalnie 50 znajomych.
Na początku automatycznie wybraliśmy maksymalnie do 20 obserwowanych znajomych dla każdego użytkownika. Wyboru dokonaliśmy między innymi na podstawie Waszej wzajemnej aktywności. Oczywiście listę obserwowanych możecie edytować według własnego uznania.
Mamy nadzieję, że nowa funkcja przypadnie Wam do gustu.
Jedno zasadnicze pytanie, czy to było naprawdę niezbędne do wprowadzenia ?! jeżeli innych spraw nie potraficie załatwić !
Dlaczego maksymalnie 50 można obserwować? A jak ktoś ma więcej znajomych i interesuje go aktywność wszystkich? To nie jest żadne ulepszenie, wręcz przeciwnie. Nie rozumiem po co było to w ogóle wprowadzane, jeżeli mam kogoś w znajomych, to oznacza, że jego oceny mnie interesują, w innym wypadku bym go nie zapraszał.
Dalej. W aktywności wyświetlają mi się oceny kompletnie bez ładu i składu, np. są dwie oceny z wczoraj, a potem jakieś oceny z zeszłego roku. I pytam się, co one robią w ostatniej aktywności moich znajomych?
Dalej. Nie wiem czy wam się nudzi w tej redakcji, ale jeśli tak, to zajmijcie się może najpierw tym o co proszą użytkownicy, to jest, min. filtrowanie w "chcę obejrzeć", opcja "filmy których nie widziałem" w bazie itd.
"Dalej. W aktywności wyświetlają mi się oceny kompletnie bez ładu i składu, np. są dwie oceny z wczoraj, a potem jakieś oceny z zeszłego roku. I pytam się, co one robią w ostatniej aktywności moich znajomych?"
Twój znajomy ocenił dany film i ustawił / przestawił jego datę oglądania np. na "tydzień temu".
Nie. Wtedy wyświetlałaby się ta nowsza data, ta na którą przestawi, a wyświetla się np. 21 listopada 2012, 27 września 2012, 25 maja 2009... Poza tym sprawdziłem u tych znajomych w profilu i nie mają tych filmów w "ostatnio obejrzanych".
"Dlaczego maksymalnie 50 można obserwować? A jak ktoś ma więcej znajomych i interesuje go aktywność wszystkich? To nie jest żadne ulepszenie, wręcz przeciwnie. Nie rozumiem po co było to w ogóle wprowadzane, jeżeli mam kogoś w znajomych, to oznacza, że jego oceny mnie interesują, w innym wypadku bym go nie zapraszał."
Dokładnie tak!
To jest w ogóle dziwny pomysł, masz 50 znajomych dodasz sobie 51 i już nie będziesz widział jego ostatnich ocen.
No dobrze, ale nadal nie otrzymaliśmy odpowiedzi na pytanie dlaczego tylko 50 znajomych możemy obserwować?
Również zastanawia mnie, dlaczego usunięto opcję "chcę obejrzeć" w powiadomieniach u znajomych? Owszem, mogę sobie wejść na profil znajomego i zobaczyć, co chciałby obejrzeć, ale co gdy dana osoba ma zaznaczone 2000 filmów, którymi jest zainteresowana? Ma to sens, gdy osoba ma do 50-60 filmów w tej zakładce, ale jak ma więcej to już nie bardzo.
Pozdrawiam.
na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie zwiększyć limitu 50, możliwe że w przyszłości ulegnie on powiększeniu, ale nie jestem w stanie podać szczegółów.
Jak to się mówi: lepszy rydz, niż nic.
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam i udanego popołudnia życzę. :)
W takim razie powstaje pytanie - po co w ogóle takie coś wprowadzać? Ktoś ma załóżmy 100 znajomych chyba nie po to, żeby się chwalić ile ich się ma, tylko widzieć, co oglądali, jak ocenili, co mają zamiar obejrzeć. Dlaczego wszystko co jest dobre, musi zostać popsute w ramach wprowadzania "innowacji"?
"filmy których nie widziałem" -> pracujemy nad tą opcją i mam nadzieje w niedługim czasie będzie dla Was dostępna
"filtrowanie w chcę obejrzeć" -> zbieramy Wasze sugestie dotyczące profilu, potrzebnych zmian i opcji. w związku z tym planujemy spory remont tej strony i w nowym profilu zakładka ta będzie dużo bardziej użyteczna, z przydatnymi filtrami.
Czy brak "all" i "500" "Filmów na stronie:" w zakładce "Filmy -> Ocenione", to celowy zabieg czy chwilowy błąd? To była bardzo przydatna opcja.
Przydałaby się opcja "filmy, które chcemy zobaczyć" po wejściu na profil znajomego. Wtedy można umówić się na wspólny seans.
Ja bym dodał wcześniej wspominane ukrycie wypowiedzi użytkowników. Po co to komu ?
Czy osoba niezarejestrowana na portalu (albo zarejestrowana, ale niezalogowana) będzie miała możliwość widzenia ostatnio wystawionych (przez danego użytkownika) ocen bez konieczności wchodzenia w odpowiednią zakładkę? Ja mam na głównej stronie aktywowaną opcję "Ostatnio oglądane". Gdy jestem zalogowany widzę swoje oceny, ale gdy się wyloguję widzę tylko tytuły filmów, ale ocen już nie.
Dobre pytanie amerrozzo.
Sam mam znajomego, który nie jest tu zalogowany, ale zagląda na moje oceny (często wymieniamy się opiniami na temat ostatnio obejrzanych filmów), a teraz już tak łatwo mnie nie podejrzy.
To jak z tym będzie??
Myślałem, że przynajmniej będę mógł sobie odhaczyć zbanowanych znajomków, by mi się ich oceny przy filmach nie wyświetlały z kolejnych 4-ech kont :(((
A tu lipa widzę, funkcja kompletnie zbędna...
Filmweb - czyli jak utrudnić życie użytkownikom.
Po co w takim razie bawicie się w uspołecznianie filmwebu, w durne lajki i komentarze (jeszcze tylko osi czasu brak), skoro nagle ni z tad ni z owąd użytkownik moze obserwować tylko 50 znajomych, po co w takim razie opcja znajomi? Komu się będzie chciało wchodzić regularnie na profile nieobserwowanych użytkowników by posprawdzać co ocenił?
Pozdrawiam osoby mające 50+ znajomych --> filmweb Was kocha!
Była do tej pory możliwość obserwowania filmografii ludzi, którzy nie są naszymi gustopodobnymi ani znajomymi, natomiast nasza zgodność wahała sie w granicach 70%. Widzę, że już takiej możliwości nie ma, a szkoda. Wróci czy nie?
Po co było coś zmieniane, kiedy nie było z tym żadnych problemów. Mam więcej znajomych a teraz muszę zaznaczać jakieś obserwacje? To nie facebook
Dla mnie ta opcja jest totalnie zbędna. Wolałbym dodatkową belkę na naszym profilu z Najwyższej oceniane seriale, której mi bardzo brakuje... nie wiem jak innym.
"Mamy nadzieję, że nowa funkcja przypadnie Wam do gustu."
Czy znalazł się chociaż jeden użytkownik, któremu ta zmiana wydaje się dobra i użyteczna? :D
Brak słów już na to, co tu się dzieje.
Wypadałoby zapytać: "kiedy wprowadzicie coś użytecznego i potrzebnego, jak np. wyszukiwarka i sortowanie watchlist".
Wciąż nie działa mi zakladka aktywność znajomych , chociaż widzę ich aktywności z kokpitu. Inni też tak mają?