Wg mnie powinno się zmienić system oceniania seriali. Myślę, że dużo lepiej by było gdyby można oceniać poszczególne sezony danego serialu oddzielnie. Z większością seriali sprawa wygląda tak,że jeden sezon często nawet nie dorównuje kolejnemu. Myślę ,że taki system oceniania pozwoliłby co poniektórym wyrobić sobie zdanie na temat sensowności oglądania kolejnych sezonów danej serii. Dobrym przykładem może być Prison Break ze średnią ocen na Filmwebie 8,39. Wg mnie 1 sezon tego serialu faktycznie zasługiwał na mocną 8-mkę. Ale później nastąpiła kompletna regresja. Przynajmniej moim zdaniem każdy następny sezon to gniot.

bonhart22___

..dokładnie.. ten sam dylemat miałam przy wystawieniu oceny przy Heroes: pierwszy sezon super, drugi porażka, a trzeci znowu ok..

diana6echo

Moim zdaniem powinna pozostać możliwość oceniania serialu jako całości (chociaż powinno się je oddzielić o filmów), a jedynie przydałoby się dodatkowe wprowadzenie oceniania poszczególnych odcinków/sezonów. Co prawda ocenianie takiego serialu jak np. "Heroes" po odcinkach nie ma większego sensu, już lepiej po sezonach, ale np. "Z archiwum X" to aż prosi się o możliwość oceniania pojedynczych epizodów.

bonhart22___

Mineło 8 lat!!! a seriale nadal można oceniać tylko albo całość, albo poszczególne odcinki. Osobiście nie pamiętam by bo każdym odcinku dokonać oceny, natomiast ocena całego sezonu jest o wiele łatwiejsza. Jak pisali przedmócy, widoczna średnia ocena dla sezonu dawała by też informację, czy warto kontynuować oglądanie sezonu, bo część seriali traci fason zaraz w drugim sezonie, część w piątym, a część trzyma cały czas równy poziom z najwyżej niewielkim chwilowym spadkiem.

axinet

są różne seriale. Jeśli serial jest linearną historią, w której każdy kolejny sezon jest oczywistą kontynuacją sezonu poprzedniego - jak np. Breaking Bad czy Gra o tron - oceny powinny być całościowe. Jeśli natomiast kolejny sezon jest oddzielną całością, inną historią - jak w "Detektywie" czy "Fargo" - każdy sezon powinien być oceniany oddzielnie.

jos_fw

Są też seriale, gdzie kolejny sezon jest linearną kontynuacją, ale powstaje na bazie/sukcesie wcześniejszego i nie stanowi niezbędnego elementu układanki ("House of Cards" czy "Suits").

Jednak nawet w przypadku "Gry o tron" ocenienie poszczególnych sezonów jest IMO mniejszym problemem, niż brak możliwości oceny (i zobaczenia średniej) dla poszczególnych sezonów w bardzo wielu serialach.

bonhart22___

Ja również uważam, że powinno oceniać się każdy sezon serialu oddzielnie - a system powinien wyliczyć średnią. Przeciwny jestem ocenianiu samych poszczególnych odcinków - wydaje mi się że większości by nie chciało się tego robić a i sensu większego nie widzę. Większość seriali ma tendencję spadkową wraz z kolejnymi sezonami i ja osobiście mam dylemat jak ocenić serial: czy wg 2-3 pierwszych sezonów czy też wyciągnąć średnią uwzględniając te słabsze. Mając możliwość wyższej oceny lepszych wg mnie sezonów mógłbym nagrodzić twórców za pomysł i uzmysłowić im gdzie zaczęli odcinać kupony.