Czy to w ogóle działa? Pomimo faktu, że w ciągu ostatniego miesiąca oceniłem przeszło 100 kolejnych filmów, w zakładce gustopodobni ciągle widnieją te same osoby, taka sama ilość wspólnych filmów itd., a na 100% te pozycje powinny się zmienić.
o co chodzi?
No cóż, u mnie kiedyś zmieniało się to dość często, ostatnimi jednak czasy nie widzę żadnym zmian mimo tego, że niemal codziennie oglądam jakiś film (ach, wakacje :P), więc coś tam zmienić się raczej powinno. Wydaje mi się, że znów coś się zje... zepsuło ;)
Jestem nowym użytkownikiem i też mnie to bardzo zastanawia. Niestety u mnie wciąż brak jakichkolwiek rekomendacji pomimo ocenienia blisko 600 pozycji.
Szczerze to jakiś błąd. Trudno rozkminić jak to działa, a jak nie działa, trudno też zrozumieć czemu on ma służyć tak w praktyce. Mi np znalazło i zdegustowało jakiegoś użytkownika co wstawia sobie same piątki (zapewne zaznacza tym sposobem obejrzane filmy) i mi go proponuje. Nie wiem po co, żebym se chyba pogadał z nim.
Jeżeli w gustomierzu są jakies błędy to ja nawet nie chcę ich probować namierzyć. Ogólnie to można to to wyłączyć, a zając się powiększaniem bazy i poprawianiem informacji, a nie jakimiś głupotami do potęgi. Jeśli to są błędy to pewnie poprawią, choć najpierw muszą popoprawiać prostsze błędy a jest ich masa.Także cierpliwości :P
A tak generalnie to trudno coś degustować jak dla mnie ocena 5 może oznaczać ocenę 'średnią', a dla innego 'słabą'. Więc jak to ten gustomierz to namierza i rozkminia? Ciekawa sprawa.
dla mnie największą pomyłką było kiedy w rekomendacjach wyskoczyła mi "Duma i uprzedzenie" i kilka innych romantycznych kwiatków mimo, że oceniam same filmy sensacyjnie, horrory i s-f.
System jest dość logiczny o ile będzie już działał zgodnie z założeniami. Teoretycznie osoba, która ocenia wszystko na pięć może zostać dodana do twoich gustopodobnych tylko pod warunkiem, że i ty masz dużo wspólnych z nią filmów ocenionych na 5. Jeżeli nie ma między wami takiej zależności to znaczy tylko i wyłącznie, że jest błąd w jakiejś procedurce.
Ogólnie uważam, że zamysł samego typowania filmów jest sensowny tylko mamy problem z aktualizowaniem danych.
Ja ostatnio obejrzałem, dzięki rekomendacjom kilka filmów, o których nigdy wcześniej nie słyszałem, i jestem na prawdę zadowolony.
Oczywiście kilka filmów było od czapy, ale winę zwalam właśnie na nie uwzględnienie wszystkich moich ocen.
Prowadzenie obliczeń na takiej dużej bazie jest bardzo złożone obliczeniowo, więc musi trochę trwać. Co prawda u mnie trwa to już ponad tydzień, więc przestaje mi się to podobać. Twierdzę więc, że rozwiązanie nie jest przemyślane i dopracowane, albo właściciele żałują pieniędzy na mocny serwer. Ostatnio temat rekomendacji mnie zainteresował, więc mam konta na filmasterze, filmus.pl, film.dlamnie.net i fdb. O dziwo o wiele lepsze wyniki otrzymuję w serwisach mniejszych, niż w tych komercyjnych gigantach od wszystkiego. No i tam rekomendacje są "od ręki".
U mnie to samo jest. Od miesiąca nic się nie zmienia. Np z gościem, z którym mam 58 filmów wspólnych dalej jest, że mam 50, tak jak było miesiąc temu.
Wcześniej coś tam się zmieniało co chwilę i uaktualniało, ale chyba padł cały system porównywania. Od jakiegoś miesiąca totalny zastój.
Zgłaszam progres! W końcu doczekałem się Gustopodobnych =] Niestety wciąż brak Rekomendacji dla mnie =/ (może widziałem już wszystko warte obejrzenia =P)
może niech jakiś administrator coś tutaj napisze. Chociaż jedno słowo, żebyśmy wiedzieli, że ktokolwiek z góry zna problem.
I zauważyłem jeszcze jedną śmieszną rzecz, która może sprawić wrażenie, że jednak jest jakiś "ruch w interesie".
Jak w chodzę do zakładki GUSTOPODOBNI ze swojego profilu, to wyniki nieznacznie się różnią od tych, które otrzymuje po wejściu np z zakładki REKOMENDACJE.
ykhm... a ja oceniełem te 50 filmow w gustomierzu i poand pienidzesiad poza nim, wysłąło mi inoframcje, że wkrtoce przyjdzie rekomendacjia, a teraz nie mam ani rekomednacji ani oceniconych 50 filmow i mszue wysztko od nwoa robić... pytanie cyz ejst sens, bo co jak znowu wszytko sie zepsuje ?
Witam, jak długo powinno się czekać na listę gustopodobnych? I czy to przychodzi razem z rekomendacją? Pytam bo czekam już dość długo a oceniłem ponad 500 filmów-może dlatego....proszę o odpowiedź.
W tym dziale również podniosę temat. Może jednak ktoś go zauważy?... A już szczytem szczęścia dla użytkowników portalu będzie, jeśli ktoś z administratorów rzuci info, kiedy można się spodziewać poprawy sytuacji.
Mój problem: rekomendacje były, lecz zniknęły ok. miesiąca temu. Przyrasta ilość wspólnych filmów z gustopodobnymi, ale nie zmienia się procent podobieństwa, nie pojawiają się również nowi gustopodobni. Ocenionych filmów mam niewiele, więc teoretycznie każda nowa ocena powinna powodować jakieś zmiany, zwłaszcza jeśli jest diametralnie różna od ocen gustopodobnych.
U mnie do tej pory wszystko działało ok, nawet się filmy i seriale proponowane zmieniały.
W tamtym tygodniu rekomendacje znikły. Pisałam maila, odesłano mnie do FAQ, ale mam ocenione tyle filmów (no i rekomendacje dobrze działały!!!), że nie wiem w czym problem. Napisałam maila i zero odzewu, wkurza mnie już ta strona. Zawiesza się, nie zapamiętuje zaznaczonych rzeczy (np. że nie oglądam danego serialu a on mi upierdliwie wyskakuje), no i jeszcze te rekomendacje się popsuły.
Aha gustopodobni działają, ale ja wolę rekomendacje :|
Odgrzewam temat.
Mam wrażenie, że moi gustopodobni zapadli w długi zimowy sen. Kiedyś był tam ruch, pojawiali się nowi, zmieniało się procentowe podobieństwo... teraz od dwóch miesięcy nic. Tak jakby coś przestało działać?
no cóż, u mnie Gustopodobni działają tylko na zasadzie podawania podobieństwa do dwójki moich znajomych, których mam dodanych. nikt inny mi się nie wyświetla, a mam ponad 1000 filmów ocenionych....
Jestem pare dobrych lat na filmwebie i ani razu nie wyswietlil mi sie ani jeden gustopodobny! Malo tego nie moge dodawac znajomych, po prostu sie nie wyswietlaja...sprawdzilam wszystkie ustawienia...nic tam nie widze, zebym miala jakies blokady. A co do rekomendacji to non stop widze: Trwa przygotowywanie Twojej listy Gustopodobnych, wkrótce będzie ona dostępna.
Oceniaj dalej, a dzięki temu precyzja naszych propozycji będzie wzrastać.!
Napisalam raz maila do filmwebu...bez odzewu. Czy wogole mozna znalezc kogos od administracji tego portalu???
Patrząc od strony NATRĘTNEJ formy paska "Oceń 20 filmów" na pewno nie służy to użytkownikowi. Obecnie zastanawiam się ile filmów muszę ocenić, żeby pojawili mi się gustopodobni. Oceniłam ponad 2 tys. filmów a liczba gustopodobnych ZERO. Czy to w ogóle działa? Jak jest u Was? Od czego Waszym zdaniem zależy pojawienie się gustopodobnych?
Pewnie masz unikatowy gust :-) Ja mam 8 osób wśród gustopodobnych, tzn. takich, których zgodność wynosi ponad 67%